Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody - pomys?y na balustrad?

Olka

Recommended Posts

Wskazałam Ci tę stronę, bo ja tam właśnie znalazłam wzór na balustradkę. Szczerze powiem, że na ceny nawet nie patrzyłam, bo od razu założyłam, że zrobimy ją sami, tzn. zrobi to stolarz wg "naszego" pomysłu.

A teraz myślę, że pokusimy się o samodzielne jej zrobienie (tzn. mój mąż). W supermarkecie budowlanym widziałam elementy (poręcze, słupki oraz coś w rodzaju listew na "tralki"), z których można samodzielnie zmontować taką balustradę. Nie liczyłam jednak ile by to kosztowało.

Maria

UKF

My też chcemy robić sami

Ja bym chciała coś lekkiego

Co myślisz o balustradzie na piętrze takiej:

stelaż zrobiony z metalu (mogę być elementy z rurek i kul ) a osadzone na tym płyty z drewna lub plexi lub szkła.

No sama nie wiem. Może to wyglądać trochę sklepowo?

Tralki i słupki wychodzą drogo

1-tralka ok. 10,-

1- słupek ok. 100,-

+ lakiery, bejce no i dużo pracy

Ooo, to chyba mówimy o jakiejś większej balustradzie (ja muszę u siebie zrobić tylko na 7 stopniach) i nie tylko na schodach.

Pomysł z płytami lub pleksi (szkło wydaje mi się niezbyt "bezpiecznym" materiałem - też mam malucha w domu - i może być zbyt ciężkie) wydaje mi się bardzo ciekawy.

Ważne na pewno jest dobranie proporcji (kwadraty?, prostokąty?).

Płyty można by np. fajnie pomalować, pleksi (ja lubię mleczne - mamy takie w drzwiach zamiast szybek) natomiast dodałoby lekkości. Odnośnie tego ostatniego mam dwie obawy: jak kupowaliśmy nasze to nie było ono wcale tanie (ale tu mogło wiele się zmienić) i niełatwo było je przyciąć - łatwo pękało.

W przypadku obu materiałów należy też zastanowić się nad wykończeniem ich krawędzi.

Pozdrawiam i życzę fajnych pomysłów, Maria

No to uważaj na barierki z tego linka to jedne dla gekona (pełno szkła), a przez pozostałe to berbeć może ci zrobić skok na głowkę. Zobaczysz jak Amelcia będzie uwielbiać wezwania pod tytułem schodami w górę, a z czasem schodami w dół. A wtedy drzwiczki przywieszone na czas do dojrzałości dzieci (najlepiej z samozamykaczem), a szczebelki takie, żeby małe dziecko głowy nie przełożyło.

Ktoś fajną balustradę w Dziennikach budowy zamieścił (kgadzina, albo am) poszperaj znajdziesz.

To było takie fajne jasne drewno. A szczeble w postaci wąskiego prostokąta w środku pustego z nóżką i mocowanie m u góry w środku osi.

Fajowo wyglądało.

Jemo stolarz poddał sięsamookaleczeniu :( więc najprawdopodobniej można stosować jako wzór.

Oczywiście szczeble to nie wszystko, ale u mojej mamy są zwykłe pojedyncze na dodatek po cylkinowaniu w częsci wyjmowalne, takze przez dzieciaki i wszyscy drżą jak 3-latki mają same iść na górę.

A u ciebie mobilność z ukierunkowaniem na schody jeżeli nie już to tuż,tuż.

Należy pamiętać by balustrada była solidna bo jak dzieciaki podrosną to młode nastolaty będą chciały na niej zjeżdziać w celu udowodnienia sprawności osobniczej w rodzinnym stadzie. 8)

Wiem bo sam robiłem. :lol:

Filigrany są na pokaz.

PS. Dzięki Maxtorka Olka ma już do przejżenia tylko jeden dziennik, za to jaki (foll profi). 8)

wojtek

Zdjęcia dostałam. Ale zdjęcia z balustradką nie ma.

Jest za to piękny dom - śliczny no i z bardzo pięknym dachem. Poezja.

Domyślam się, że to Twój domek.

Gratulacje

Moja budowla przy twojej wygląda jak "garaż".

No nic od czegoś trzeba zacząc. Następny dom będzie budowany już inaczej (trzeba przeznaczyć duuużo więcej kasy).