Gość 18.07.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 W związku z tym, że przygotowuje sie do wykonania podłogi na gruncie mam do forumowiczów parę pytań:1. Czy na podsypkę nadaje się pisek tzw. kopalniany? Dostałem ofertę na taki właśnie piasek dosyć tanio ale nie wiem czy będzie ok.2. Z czego wykonać dylatację. Dowiedziałem się, że trzeba oddzielić beton od ściany fundamentowej ale czym Jakieś materiały, ceny może ktoś zna. Czy należy wykonac dylatację wkoło rur kanalizacyjnych, które mam zamiar umieścić przed betonowaniem? Czy zastosować dylatację pomiędzy częścimi budynku?3. Co z izolacją poziomą podłogi. Podobno ma być połączona z izolacja poziomą fundamentów. Moi wykonawcy zrobili tak, że wystaje tylko kilka centymetrów ze ściany. A poziom papy na fundamencie to będzie poziom góry płyty betonowej.Za porady z góry dziękuję.Pozdrawiam Budujących,Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 18.07.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Ja to zrobiłem w następujący sposób(piszę tylko o pomieszczeniach wewnątrznych): fundamenty pomalowałem Dysperbitem 3x,na fundament położyłem izolację poziomą wystającą po 10 cm na boki z folii IZOKPOL o gr. 1.5 mm(zamiast papy) i zacząłem mury z Hebla.Wiadomo, że I-sza warstwa jest wyrównująca z zaprawy cementowej, więc grubość tej zaprawy pod HEBLEM była różna od 1.5 do 3 cm.Dolna krawędź bloczka z Hebla jest górnym poziomem wylewki na gruncie i na niej powinna leżeć ta izolacja pozioma, która jest akurat te 3 cm poniżej poziomu wylewki, bo tam kończył się fundament.Projektanci (nawet w Muratorze) jakby nie wiedzieli o tym rysują piękne obrazki, jak to izolacja pozioma pasuje równiutko z poziomem wylewki, a wrzeczywistości jest to guzik prawda. Wystająca (u mnie) z muru 10 cm folia pozioma jest za krótka, żeby ją odgiąć pionowo po murze (te ok. 3 cm) i później zawinąć w poziom na wylewkę. Miałem dwa wyjścia-zrobić wylewkę 10 cm (chudziak), a na nią dać folię izolacyjną 0.3 mm (wymiar 6x10 m)z zakładką na ścianach,przylegającą do opisanej krótkiej izolacji poziomej, potem na to styropian i wylewkę ostateczną (jastrych czy posadzka) lub II-gi sposób podpatrzony taki, że na podsypkę piaskową dać fokię 0.3 mm z zakładkami na ściany (jak wyżej) a na nia wylać(uważając na folię) wylewkę 10 cm (chudziak) i potem styropian i jastrych. Wybrałem drugi sposób poniważ na wylewce mogę układać instalacje w styropianie, nie niszczę izolacji bo położyłem ją na piasku pod wylewką.Dookoła fundamentów do poziomu dolnej krawędzi bloczków, przed zasyką piaskową dałem gruby na 2 cm styropian oddzielający wylewkę od ścian. Beton mieszałem w betoniarce. Tak zrobiłem do tej pory, dalej będę czytał jak robią inni i coś może jeszcze zrobię..Acha, rury kanalizacyjne zasypałem pod wylewką piaskiem, a wyjście przez wylewkę zrobiłem o większej średnicy od rur kanaliz. o 3 cm robiąc dookoła rur kołnierz z dwóch wyciętych krążków styropianowch o gr. 5 cm(taki szalunek przed betonowaniem wylewki). Co do piasku kopalnianego, to myślę, że jeśli nie jest gliniasty to może taki być.Zamieszałem trochę, ale gdybym wiedział jak na forum wysłac rysunek byłoby jaśniej.Pozdrowienia Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 19.07.2002 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Ja też ułożyłem wzdłuz ścian styropian, ale folie ułożyłem na betonie z wywinięciem. Co do pisku to kopalniany jest tańszy niz tzw. wiślany (buduje koło Warszawy) ale gorszej jakości. Jako stabilizacja chyba sie nadaje.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts