Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie dużej działki

Jari

Recommended Posts

Jeszcze nie wiemy gdzie leży ta działka? Jeśli w mieście to... masz furę forsy (do wydania). Jeśli na wsi to proponuję taki sposób jaki myśmy zastosowali:

- na boku wzdłuż drogi tradycyjna siatka powlekana na słupkach

- na pozostałych trzech bokach (400mb) drewniane słupki (głównie dębowe), lekko usztywnione w ziemi chudym betonem, przed włożeniem do ziemi zabezpieczone lepikiem. Można na wierzchu dać coś w rodzaju daszka z deski - wtedy mniej nasiąka wodą od deszczu. Do tego siatka leśna (lub autostradowa) w cenie ok. 3-4 zł/mb. Oczywiście ceny siatek są bardzo różne w zależności od konstrukcji - jeśli chcesz taką, żeby nie przechodziły zające (podobno i tak przelezą) to trzeba zapłacić więcej. Za te trzy boki zapłaciłem, o ile mnie pamięć nie myli, poniżej 2500 zł. Taniej się chyba nie da...

Ogrodzenie z żywych roślin jest super. Ale szybkością "budowy" bije na łeb najbardziej leniwe i pijące ekipy. My założyliśmy, że zrobimy coś w rodzaju prowizorycznego ogrodzenia (drewniane słupki i siatka leśna) i od tego roku wzdłuż niego rosną różne żywopłoty (głóg, berberys i inne). Jak drewno słupków przegnije, to głog będzie już wystarczająco obronny...

myciek

Mam pytania:

czy te 2500 to całkowity koszt?

gdzie kupić taką siatkę?

O jakich słupkach mówisz? -taka wycinka z lasu czy coś innego?

i jeszcze czy nie próbowano ci tego płotu zdemontować ?

(moja pierwsza przymiarka do ogrodzenia zakonczyła sie zniknięciem słupków granicznych 15 szt)

Weynrob:

co znaczy leśną?

czy słupki betonwe masz na myśli takie jak do ogrodzeń z elementów betonowych?

Pozdrowienia dla wszystkich "obszarników"

sam też mam do zrobienia coś ok 470mb

Siatka leśna-to siatka do grodzenia lasów ,autostrad itp

producent w Radomsku lub Bekaert-ja chcę grodzic tą drugą

a słupki betonowe u nas gościu robi do ogrodzeń siatkowych-cieńsze niz do bet ogrodzeń-po 13 zł

A ceny siatek leśnych to ok 7-9 zł za mb 2-u metrowej wysokości siatki

oczywiście wszystko docelowo chce obsadzic czyms zielonym

prosciu - 2500,- obejmowało: słupki drewniane wraz z osadzeniem przez lokalnego chłopa dorabiającego w lesie (ok. 12 zł /szt) i siatka leśna (ok. 4 zł/mb ale nie pamiętam dokładnie). Siatkę rozpinałem sam więc kosztowało to kilka dodatkowych piw po robocie ;-)

Słupki drewniane byly z wycinki, okorowane, zabezpieczone jedynie przez zanurzenie końca w lepiku.

Siatkę kupiłem w lokalnej firmie robiącej ogrodzenia. Próbowałem prosto od producenta ale okazało się, że ceny z internetu są nieaktualne i w ogóle nic nie jest aktualne więc machnąłem ręką, bo szkoda było czasu.

Nikt tego nie próbował demontować - ja mieszkam na wsi z boku od uczęszczanych szlaków janosikowych...

• 2 weeks później...