Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec EkoCentr 24kW

kumii

Recommended Posts

20161026_193224.jpgWitam.

Posiadam piec EkoCentr 24kW z dmuchawą i sterownikiem TECH ST-22.

Problem mój polega na tym że rozpalenie wieczorem(od góry) w tym piecu do temp.62-uch stopni trwa godz.półtorej,jak otrzymam temperaturę zadaną to nie dosyć że temperatura na piecu wzrasta o 4-5 stopni do góry to po chwili (nie całe 3-4 minuty) temperatura spada do 60 stopni,dmuchawa się załącza i lekko wydyma z dolnych drzwiczek.

Wychodząc do pracy o 5:20 na piecu jest 28stopni,a w piecu jest dużoooo spieku i popiołu.

Proszę bardzo o jakieś wnioski i sugestie. Z góry dziękuję

Edytowane przez kumii
zdjecie

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje palenie wygląda tak.

Na ruszt wkładam kawałki węgla (wielkości piesci),wrzucam miał prawie pod same drzwiczki zasypu(srodkowe) na miał drzewo,zamykam drzwiczki od popielnika i rozpalam,zrobi się ogień to zamykam srodkowe drzwiczki i czekam,czekam . Tak jak pisałem wcześniej trwa to godz półtorej do 62stopni. I jest problem nie trzyma mi tych 62 stopni mogę powiedzieć że cały czas pracuję dmuchawa

A powietrze wtórne Ty masz ? bo drzwiczki są pełne ..

w tym procesie dmuchawa ? z doświadczenia powiem, że ten proces palenia od góry, jest totalnie bez obsługowy przez 10 godzin palenia się wsadu.

Oczywiście nie licząc rozpalenia i domknięcia drzwiczek. Szkoda ino prądu na tą dmuchawę.

http://s9.postimg.org/ypblet8lr/image.jpg tego Ci brakuje w środkowych drzwiczkach,

http://images50.fotosik.pl/1201/96302d7e495777e3med.jpg

http://czysteogrzewanie.pl/technika/drobne-usprawnienia-kotlow/

Palimy oczywiście od góry...

Edytowane przez מרכבה

Ululalem się wczoraj. Dzisiaj dopiero zobaczyłem.

Ale co chciałem napisać, dzisiaj rano 5.20 zachodze do pieca a na piecu 62stopnie w piecu 1/3 wsadu (zaru),kociołek mnie zaskoczył. Powiem że przyslonilem przyslone na dmuchawe i otworzyłem więcej czopuch do komina oczywiście wczoraj jak uzyskałem temp.62stopnie.

Nie wspomniałem jeszcze ze rozpalam na otwartej przesłanie,obroty 60% i czopuch otwarty na max. Ale na pewno mi nie wytrzyma 10godz. I co jeszcze mnie nurtuje że piec nie może utrzymać temp.spada o dwa stopnie i załącza się dmuchawa która pracuje do zadanej wartości.

Czy coś robię nie tak czy mam coś kombinować ze sterownikiem?

Edytowane przez kumii

Kolega bardzo źle Ci podpowiada, to,że cos ma wygkląd danej bryły nie oznacza, że stosuje się takie same rady i metody.

Twój kocioł jest strikte miałowy i od początku był skonstruowany z myślą o zasypaniu na ruszt miału i odpaleniu go od góry.

Miał jest paliwem drobnoziarnistym a kocioł pewnie ma wewnątrz paleniska inne rozprowadzenie powietrza.

Ten kocioł na paliwie podstawowym ma być sterowany przez sterownik z dmuchawą

Dla lepszych efektów pracy jedynie sam sterownik mógłby mieć algorytm PID

Sterownik pobiera ok. 2W w trybie czuwania bez pracy podpiętych urządzeń

pompa jak widzisz, zależy na którym biegu

Jak zasyp wystarczy Ci na ok. 18-24h przy obecnej pogodzie, to jest OK

średnia eksploatacyjna kotła miałowego w granicy 23-25kW to jakieś 16 pod 16,6kW

w ciepłym okresie nie musisz zasypywac do pełna, możesz zrobić wysokość zasypu 3/4

Normalnym w tym typie kotła jest także długie dochodzenie do temp., kocioł uzyskuje moc dopiero, gdy żar zejdzie na dół

Zatem po odpaleniu od góry dmuchawa musi się przebić przez miał i stopniowo ściągnąc z góry żar na poziom rusztu, paliwo stopniowo odgazowuje przechodząc fazę koksowania i po ok. 1,5-2h pracy na górze nie ma już żywego płomienia i żaru, tylko koks, żar w tym momencie zszedł na dół.

Oczywiście wrzucam miał prawie pod same drzwiczki (WSADU) i tak rozpalam. Z tego co wyczytałem to miał potrzebuje bardzo dużo powietrza. Wczoraj jak osiągnąłem temp.62 to wyłączyłem dmuchawe otworzyłem lekko drzwiczki od popielnika i czopuch na max i z temp.62 zrobiło mi się 51 i spadalo?dlaczego?

P.jarecki79 oczywiście w srodku kotła mam rozprowadzenie powietrza dmucha tylko przy wlaczonej dmuchawie.

To zależy jak masz dobrze zaizolowane sprzęty, jeśli baniak jest wyżej jak kocioł. A pewnie jest wyżej to nie powinien się rozładować.

To też zależy od poboru wodny po południu, od temperatury do jakiej zagrzejesz wodę. Wagowo ~2kg drewna , odpal otwórz drzwiczki od popielnika i po godzinie powinieneś mieć cały baniak wody ~75 do 80st. Lepiej mieć trzaseczki przygotowane i szybko rozpalić .. przestrzegając wagi paliwa ..

niż kisić opał, w podtrzymaniu .. to jest produkcja mega smoły itp. Wierzba energetyczna była by dobra .. rozpałka z tego świetna, nie trzeba rąbać.

Rozpalasz szybko .. ~2kg drewna ( nawet możesz zważyć .. 20 s i jesteś pewny że wody nie zagotujesz)lub wykryjesz ile CI potrzeba chwilę nauki i masz układ do bezpiecznego ładowania zasobnika. Widzę jakie kiszenie jest w pewnym kotle to za głowę się można złapać :( tłumaczyłem .. spalić czysto na nadmiarze powietrza tyle i tyle masy drzewnej .. ale o.

Po próżnicy. Jak byś miał dobrze izolowane przewody i baniak, to popołudniowa sesja rozpalania pewnie by starczyła.

Ale dobra akcja rozpalania i 5 min wystarczy .. po godzinie masz baniaczek wody.. w kotle czyściutko.