kumii 26.10.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Witam. Posiadam piec EkoCentr 24kW z dmuchawą i sterownikiem TECH ST-22. Problem mój polega na tym że rozpalenie wieczorem(od góry) w tym piecu do temp.62-uch stopni trwa godz.półtorej,jak otrzymam temperaturę zadaną to nie dosyć że temperatura na piecu wzrasta o 4-5 stopni do góry to po chwili (nie całe 3-4 minuty) temperatura spada do 60 stopni,dmuchawa się załącza i lekko wydyma z dolnych drzwiczek. Wychodząc do pracy o 5:20 na piecu jest 28stopni,a w piecu jest dużoooo spieku i popiołu. Proszę bardzo o jakieś wnioski i sugestie. Z góry dziękuję Edytowane 26 Października 2016 przez kumii zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 26.10.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Moje palenie wygląda tak. Na ruszt wkładam kawałki węgla (wielkości piesci),wrzucam miał prawie pod same drzwiczki zasypu(srodkowe) na miał drzewo,zamykam drzwiczki od popielnika i rozpalam,zrobi się ogień to zamykam srodkowe drzwiczki i czekam,czekam . Tak jak pisałem wcześniej trwa to godz półtorej do 62stopni. I jest problem nie trzyma mi tych 62 stopni mogę powiedzieć że cały czas pracuję dmuchawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 A powietrze wtórne Ty masz ? bo drzwiczki są pełne .. w tym procesie dmuchawa ? z doświadczenia powiem, że ten proces palenia od góry, jest totalnie bez obsługowy przez 10 godzin palenia się wsadu.Oczywiście nie licząc rozpalenia i domknięcia drzwiczek. Szkoda ino prądu na tą dmuchawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 26.10.2016 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Powiedziano mi i napisano mi w instrukcji "palenie8-18godz" to oczy miałem jak pięć zł. Powietrze: mam tylko przez dmuchawe i czopuch kominowy... jak proponujesz palić bez dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) http://s9.postimg.org/ypblet8lr/image.jpg tego Ci brakuje w środkowych drzwiczkach,http://images50.fotosik.pl/1201/96302d7e495777e3med.jpghttp://czysteogrzewanie.pl/technika/drobne-usprawnienia-kotlow/ Palimy oczywiście od góry... Edytowane 26 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 03:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Ululalem się wczoraj. Dzisiaj dopiero zobaczyłem. Ale co chciałem napisać, dzisiaj rano 5.20 zachodze do pieca a na piecu 62stopnie w piecu 1/3 wsadu (zaru),kociołek mnie zaskoczył. Powiem że przyslonilem przyslone na dmuchawe i otworzyłem więcej czopuch do komina oczywiście wczoraj jak uzyskałem temp.62stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Nie wspomniałem jeszcze ze rozpalam na otwartej przesłanie,obroty 60% i czopuch otwarty na max. Ale na pewno mi nie wytrzyma 10godz. I co jeszcze mnie nurtuje że piec nie może utrzymać temp.spada o dwa stopnie i załącza się dmuchawa która pracuje do zadanej wartości. Czy coś robię nie tak czy mam coś kombinować ze sterownikiem? Edytowane 27 Października 2016 przez kumii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 a mam pytanie trochę takie ni jakie. Czy jesteście w stanie mi powiedzieć ile produ mi zżera ten piec z pompa CO grundfos ups typ 22-00 trzy biegowy. 1-17 W 2-29W 3-49W no i plus sterownik. Z góry bardzo dziękuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dmuchawa jest Ci nie potrzebna zupełnie.Czopuch do komina cały czas otwarty.Zasypujesz piec węglem, odpalasz od góry i palić się powinien minimum 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Kolega bardzo źle Ci podpowiada, to,że cos ma wygkląd danej bryły nie oznacza, że stosuje się takie same rady i metody. Twój kocioł jest strikte miałowy i od początku był skonstruowany z myślą o zasypaniu na ruszt miału i odpaleniu go od góry.Miał jest paliwem drobnoziarnistym a kocioł pewnie ma wewnątrz paleniska inne rozprowadzenie powietrza. Ten kocioł na paliwie podstawowym ma być sterowany przez sterownik z dmuchawąDla lepszych efektów pracy jedynie sam sterownik mógłby mieć algorytm PID Sterownik pobiera ok. 2W w trybie czuwania bez pracy podpiętych urządzeńpompa jak widzisz, zależy na którym biegu Jak zasyp wystarczy Ci na ok. 18-24h przy obecnej pogodzie, to jest OKśrednia eksploatacyjna kotła miałowego w granicy 23-25kW to jakieś 16 pod 16,6kW w ciepłym okresie nie musisz zasypywac do pełna, możesz zrobić wysokość zasypu 3/4 Normalnym w tym typie kotła jest także długie dochodzenie do temp., kocioł uzyskuje moc dopiero, gdy żar zejdzie na dółZatem po odpaleniu od góry dmuchawa musi się przebić przez miał i stopniowo ściągnąc z góry żar na poziom rusztu, paliwo stopniowo odgazowuje przechodząc fazę koksowania i po ok. 1,5-2h pracy na górze nie ma już żywego płomienia i żaru, tylko koks, żar w tym momencie zszedł na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 27.10.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Sterownik - 5 WPompa na 2 biegu - 30 WDmuchawa myślę że też około 30 W , pewnie napisane jest na niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Oczywiście wrzucam miał prawie pod same drzwiczki (WSADU) i tak rozpalam. Z tego co wyczytałem to miał potrzebuje bardzo dużo powietrza. Wczoraj jak osiągnąłem temp.62 to wyłączyłem dmuchawe otworzyłem lekko drzwiczki od popielnika i czopuch na max i z temp.62 zrobiło mi się 51 i spadalo?dlaczego?P.jarecki79 oczywiście w srodku kotła mam rozprowadzenie powietrza dmucha tylko przy wlaczonej dmuchawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 P.lson28 przykro mi na dmuchawie nie ma żadnej informacji oględziny zrobiłem jedynie mam tylko informacje dotyczącą pieca z tyłu pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A no jak miał to miał. do miału się nie zabieram to już inna inszość, z opisu wyczytałem że Kolega dosypuje tylko miału .. do węgla. Stąd się tak rozpędziłem. A przy miał miale czystym to się nie odzywam bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 O energię się pytam tak na przyszłość cieplejsze dni bo nie wiem co będzie lepiej czy rozpalić w piecu żeby była woda CWU czy załączyć grzałke 2000W oczywiście w bojlerku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Tak jak pisałem węgla daje grubości pięści na ruszt a resztę mialu nie chce zasypywac pieca całego miałem bo przeleci mi przez ruszt a miał mam bardzo miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jaką masz pojemność bolera? drewno Ci spali ten kocioł ? jak tak to zakładając masz 140 L boler .. plus pojemność wodna kotła .. i sprawność .. pod 2kg drewna spalone przy otwartych dolnych drzwiach ..da radę nagrzać do 80st boler. Oczywiście pompka obiegowa na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Bojler 180L,drewno spali kocioł. Ale nie będę miał wody przez 24h. Chodzi o to czy jak rozpale po południu to czy na drugi dzień rano powiedzmy 9:00 będzie się w czym umyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 To zależy jak masz dobrze zaizolowane sprzęty, jeśli baniak jest wyżej jak kocioł. A pewnie jest wyżej to nie powinien się rozładować. To też zależy od poboru wodny po południu, od temperatury do jakiej zagrzejesz wodę. Wagowo ~2kg drewna , odpal otwórz drzwiczki od popielnika i po godzinie powinieneś mieć cały baniak wody ~75 do 80st. Lepiej mieć trzaseczki przygotowane i szybko rozpalić .. przestrzegając wagi paliwa .. niż kisić opał, w podtrzymaniu .. to jest produkcja mega smoły itp. Wierzba energetyczna była by dobra .. rozpałka z tego świetna, nie trzeba rąbać. Rozpalasz szybko .. ~2kg drewna ( nawet możesz zważyć .. 20 s i jesteś pewny że wody nie zagotujesz)lub wykryjesz ile CI potrzeba chwilę nauki i masz układ do bezpiecznego ładowania zasobnika. Widzę jakie kiszenie jest w pewnym kotle to za głowę się można złapać tłumaczyłem .. spalić czysto na nadmiarze powietrza tyle i tyle masy drzewnej .. ale o. Po próżnicy. Jak byś miał dobrze izolowane przewody i baniak, to popołudniowa sesja rozpalania pewnie by starczyła. Ale dobra akcja rozpalania i 5 min wystarczy .. po godzinie masz baniaczek wody.. w kotle czyściutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jestem mało doświadczonym użytkownikiem pieca. Przyszedłem do domu teść pokazał co i jak palił od dołu ale go tego oduczylem bo dymu nad domem co je miara. I paliwo zżera portfel również. Więc małymi krokami uczyłem i ucze się palić od góry. I dla tego tu jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts