kumii 27.10.2016 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Tylko teraz czy rozpalac z dmuchawa i palić z dmuchawa czy jej nie używać. Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 To teraz rozpalac z dmuchawa i palić z dmuchawa czy jej nie używać. Co do radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 W zeszłym roku miałem taki przypadek że zaladowalem pięć rozpalil się wszystko pięknie ładnie do czasu jak nie było wybuchów,a działo się tylko przy załączeniu się dmuchawy przy przedmuchach. Dlaczego nie wiem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 27.10.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 O energię się pytam tak na przyszłość cieplejsze dni bo nie wiem co będzie lepiej czy rozpalić w piecu żeby była woda CWU czy załączyć grzałke 2000W oczywiście w bojlerku U mnie taka grzałka ogrzewa boiler 150 litrów. Pracuje 2,5 godziny na dobę. Nie ma rewelacji. Dla 2 osób dorosłych i dziecka musimy się ograniczać w zużyciu CWU. Jednak wole to niż codzienne rozpalanie i kopcenie z komina gdy na zewnątrz wysokie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A z termostatem masz tą grzalke? U mnie jest 4 osoby dorosłe i jedno dziecko więc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Drewno przy dolnych drzwiczkach otwartych będzie się palić bardzo dobrze, przy najmniej EL/ vel Ogniwo Biecz.Rozpalasz ogniseczko z ustaloną ilością drewna i palisz, dmuchawa ? być może szkoda prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 27.10.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 W zeszłym roku miałem taki przypadek że zaladowalem pięć rozpalil się wszystko pięknie ładnie do czasu jak nie było wybuchów,a działo się tylko przy załączeniu się dmuchawy przy przedmuchach. Dlaczego nie wiem co i jak. No przecież opał gazuje cały czas. Jak dmuchawa podaje powietrze to się pali. Dmuchawa się zatrzymuje , nie ma powietrza , ale opał gazuje cały czas pod wpływem temperatury. Co poleci w komin to śmierdzi na zewnątrz i generuje strate a co zostaje w kotle i przewodzie kominowym wybucha po tym jak nadmuch dostarczy tlenu . Tak w skrócie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 27.10.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A z termostatem masz tą grzalke? U mnie jest 4 osoby dorosłe i jedno dziecko więc.... Tak , z termostatem. Jednak mam elektroniczny włącznik czasowy i grzałka pracuje 0,5 godziny rano i 2 godziny wieczorem. Wszystko automatycznie. Nie musze zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Muszę spalać miał. Trochę węgla na ruszt reszta mialu,i czy to będzie palić się przez 12-14godz. Z dmuchawa czy bez,otwarty czopuch na max czy tylko trochę. Wieczory są już chłodne i proszę was o jakieś radykalne rozwiązania,chyba że nie da rady przy tym piecu to będę chodził 3x na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 http://ekocentr.com.pl/oferta/uks-g coś takiego ?Może rura wezyra ? http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5274-innowacje-w-kotle-zasypowym-czyli-jak-wyeliminowa%C4%87-smo%C5%82%C4%99/page-39http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5274-innowacje-w-kotle-zasypowym-czyli-jak-wyeliminowa%C4%87-smo%C5%82%C4%99/page-39 żeby powietrze dochodziło nad palący się miał? tak sobie pomyślałem pod rozważenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Muszę spalać miał. Trochę węgla na ruszt reszta mialu,i czy to będzie palić się przez 12-14godz. Z dmuchawa czy bez,otwarty czopuch na max czy tylko trochę. Wieczory są już chłodne i proszę was o jakieś radykalne rozwiązania,chyba że nie da rady przy tym piecu to będę chodził 3x na dobę. Żadne rury wezyra i inne bzdury Do konstrukcji miałowej sterownik i dmuchawa. Koniec kropka. Zasypujesz np. teraz, gdy cieplej 3/4miału węglowego, na wierzch drewno do rozpalenia i finał. Odbijanie zależy od konkretnego miału i zastosowanego sterownika Masz najtańszy badziew techa do takiej konstrukcji, ten sterownik oprócz paliwa odpowiada za te odbicia. Zmienić na taki z pid-em np. proton pid , sterowniki z pid dążą do pracy ciągłej, stale modulując moc wentylatora, potrafi się krecić z minimalnymi obrotami, to minimalizuje lub na danym węglu kasuje odbicia przy spalaniu miału węglowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Tak taki kocioł posiadam tylko kolor czerwony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 A jak bym zmniejszył obroty dmuchawy....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Tylko znowu dmuchawa będzie non stop pracować i prądu jeść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Falownik i regulujesz obrotami wiatraka - od zera do max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Tylko znowu dmuchawa będzie non stop pracować i prądu jeść? Masz tani badziewny sterownik jak nie jest w wersji z tzw algorytmem sigma, to dochodzi do temp. z jedną wydajnością nadmuchu jakby jakims cudem był ciut lepszy z sigma, to lepszy jest o tyle,że zaczyna zwalniać obroty przed zadaną... i to juz jest ciut lepiej. moim zdaniem do takiej konstrukcji sterownik z pid paliwa, które możesz stosować: - miał węglowy a jak w okolicy jest badziewny i na nim mocno odbija, to wówczas przejdx na: - groszek typ Gk.I 0-31,5mm czy 0-35mm zależy od kopalni (nie ekogroszek, tylko groszek typ Gk.I) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Na razie muszę się bawić z tym co mam. Idę palić w kiciolku na tą Godzinę brak CWU. Jak rozpale to trochę minie,a trzeba piec wyczyścić popiół szlake wybrac i trochę puszczę na CO będzie po 17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Odpaliłem kociołek 16:25,godz 17:25 na piecu 50stopni. Palenie od góry,postanowiłem zasypać piec samym węglem wielkości pięści. Rozpaliłem powietrzem przez dolne drzwiczki,drzwiczki wsadowe lekko uchylone do 50stopni, czopuch otwarty na max (do tej pory) przysłona od dmuchawy zamknięta. Godz.17:55 na piecu 63stopnie,drzwiczki od popielnika zamknięte,wsadowe zamknięte,przysłona lekko uchylona,czopuch kominowy na max.Zobaczę co z tego wyjdzie. A wy jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.10.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) myślę,że kombinujesz jak koń pod górę jeszcze raz Ci powtórzę, ta konstrukcja jest na miał węglowy ewentualnie groszek typ Gk.I, te paliwa spalamy z dmuchawą i do nich masz konstrukcje wymiennika jak chcesz kombinować z grubym węglem typu orzech - to dmuchawa do wywalenia i montujesz miarkownik (w popielniku wyciąć klapkę, dospawać bokami trójkąciki, wyżej zawiasek i jest klapka do palenia miarkownikiem, dorabiasz wówczas taką dyszę, jak inny kolega na fotach pokazał w drzwiczki nad opał - foto w poście nr.5). w tym momencie masz kocioł na miarkownik bez szczelnego popielnika do spalania grubszych sortów węgla. Sęk w tym,że do tego węgla konstrukcyjnie nie jest to przystosowane, bo ma ruszt wodny. On jest potrzebny do miału węglowego czy tego Gk.I natomiast przy orzechu powinien być ruszt żeliwny..... na wodnym będzie działać w sensie palenia, ale to nie do tego służy Edytowane 27 Października 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumii 27.10.2016 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Teść zakupił 6ton węgla,zostało miału jakieś 8ton i 5 kubików drzewa (sosny). Co ja mam z tym teraz zrobić,sprzedać? Muszę to jakoś spalić,prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts