Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA obok PIEKARNIKA, kuchenki, mikrofali - dyskusja, opinie

gaja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście!!! W każdym sklepie powinni Ci to powiedzieć. Te dwa urządzenia muszą być od siebie oddzielone przynajmniej jedną szafką. Dokładnych szczegółów nie znam, ale wiem, że jest to związane z prawidłowa praca lodówki, która nie może być w bezpośredniej bliskości nagrzewającego się piekarnika.

No więc ja tylko powiem z własnego doświadczenia: ustawiając piekarnik obok lodówki miałam znaczący problem z lodówką. Najpierw miałam mieszcze zwykła starą, nie samoodmrażającą się i ... "obrastała" w lód w nieprawdopodobnie szybki sposób. Potem zakupiłam nową samoodmrażającą się i... po otwarciu na spodzie było full wody, bo... lodówka nie nadążała z "odpływem" wody. A pojemnik na wodę z tyłu lodówki po prostu nie wyrabiał. Dodam, że piekarnika używałam b. często.

W większości instrukcji obsługi jest napisane, że lodówka NIE powinna stać bezpośrednio przy źródle ciepła (piekarnik, kuchenka, kaloryfer).

Nie wolno takich rzeczy robic nie zależnie czy lodówka jest obudowana czy nie!

Przecież jedno ziębi a drugie grzeje. Temu piekarnikowi to nic sie nie stanie, ale pomyśl o tej biednej lodówce. Będzie chodziła non-stop a chyba wiesz jakie to są koszty. Lepiej odgrodź to min. jedną szfką albo dwoma i możesz piec ciasta do woli :grin:

Może się to lepiej prezentuje,a kuchnia pokazowa jest na pokaz i nie używa się ani lodówki ani piekarnika.A w takim wypadku rozwiązania mogą być wzięte z sufitu.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-07-23 14:48 ]

W czasie gdy rozplanowywałam przyszłą kuchnię i byłam na bieżąco z zasadami, których należy się trzymać, obejrzałam sobie katalog znanego producenta mebli kuchennych. Nie znalazłam ani jednego ustawienia, które by spełniało w/w zasady. Może rzeczywiście projektanci patrzą tylko na wygląd, a nie na funkcjonalność.

• 1 year później...

Mamy piekarnik w zabudowie przy wolnostojącej lodówce. Sprawdziliśmy nagrzewanie piekarnika z tyłu i boku, gdy jeszcze stał sobie wolno - przed zabudową. Całe ciepełko uchodzi przez szczelinę z przodu piekarnika (amica). Tak więc bez obaw i strachu zamontowaliśmy obok lodówy. Można i działa. Tak to wygląda:

http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=121&beg=25

• 1 year później...
Jeżeli sprzęt jest do zabudowy to nie ma przeciwskazań aby umieścić je obok siebie - wówczas obudowa szafki stanowi pewną izolację pomiędzy sprzętami. Poza tym piekarniki do zabudowy mają system wentylacji umożliwiający taką zabudowę. Trzeba także pamiętać o oumieszczeniu pod lodówką kratki wentylacyjnej, wówczas będzie prawidłowa cyrkulacja powietrza i lodówka nie będzie się "zamrażac" na kamień ;).

• 2 months później...

Witam,

pozwalam sobie odgrzać nieco ten temat. Ponieważ i mnie dopadły wątpliwości co do dopuszczalności umieszczenia lodówki i piekarnika obok siebie, napisałem do firmy Amica następującego maila:

Szanowni Państwo,

projektuję obecnie na własne potrzeby przyszłą kuchnię. Zamierzam wykorzystać sprzęt do zabudowy oferowany przez Państwa firmę.

Planuję zabudować chłodziarkę, zamrażarkę, kuchnię mikrofalową i piekarnik w ciągu mebli o wysokości 180 cm i szerokości 3x60 cm (tzw. kombajn lub komin). W związku z tym mam pytanie, czy urządzenia chłodnicze i piekarnik mogą zostać zlokalizowane w przylegających modułach meblowych? Czy nie wpłynie to na ich trwałość bądź zużycie energii?

Dostałem następującą odpowiedź (raczej na NIE):

W zasadzie nie jest zalecane takie rozwiązanie właśnie ze względu na dodatkowe zużycie energii.

Byłem niestrudzony ;) i napisałem do Siemensa, treść taka:

Szanowni Państwo,czy dopuszczalne jest zabudowanie chłodziarko-zamrażarki i piekarnika w dwóch przylegających słupkach meblowych? Czy taka zabudowa będzie miała wpływ na trwałość i zużycie energii?

Odpowiedź w moim nieco bardziej optymistyczna:

Witam , przy zapewnieniu odpowiedniej izolacji termicznej obu urządzeń tj każde z nich posiada osobne ścianki z boku sąsiadującego oraz z tyłu urządzeń przylegające do ściany niezależne kominy powietrzne z wlotem spod urządzeń nie powinno być żadnych problemów z pracą sąsiadujących urządzeń.Możliwy nieco większy pobór mocy przez chlodziarkę w przypadkach jej otwierania w trakcie korzystania z piekarnika (możliwość zaciągania cieplejszegoi powietrza).

Ciekawy jestem, czy ktoś z forumowiczów ma może doświadczenia z tymi urządzeniami zabudowanymi właśnie w ten sposób - obok siebie, w przylegających słupkach meblowych. Jeśli tak - będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam,

Łukasz