gaja 18.07.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Czy zna ktoś jakieś przeciwskazania do umieszczenia piekarnika koło lodowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 18.07.2002 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Oczywiście!!! W każdym sklepie powinni Ci to powiedzieć. Te dwa urządzenia muszą być od siebie oddzielone przynajmniej jedną szafką. Dokładnych szczegółów nie znam, ale wiem, że jest to związane z prawidłowa praca lodówki, która nie może być w bezpośredniej bliskości nagrzewającego się piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 18.07.2002 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Jeżeli lodówka jest do zabudowy to chyba nie ma przeciwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja 18.07.2002 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 oba urządzenia będą do zabudowy, zarówno lodówka jak i piekarnik, no więc są jakieś przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2002 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 No więc ja tylko powiem z własnego doświadczenia: ustawiając piekarnik obok lodówki miałam znaczący problem z lodówką. Najpierw miałam mieszcze zwykła starą, nie samoodmrażającą się i ... "obrastała" w lód w nieprawdopodobnie szybki sposób. Potem zakupiłam nową samoodmrażającą się i... po otwarciu na spodzie było full wody, bo... lodówka nie nadążała z "odpływem" wody. A pojemnik na wodę z tyłu lodówki po prostu nie wyrabiał. Dodam, że piekarnika używałam b. często.W większości instrukcji obsługi jest napisane, że lodówka NIE powinna stać bezpośrednio przy źródle ciepła (piekarnik, kuchenka, kaloryfer). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 20.07.2002 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2002 Nie wolno takich rzeczy robic nie zależnie czy lodówka jest obudowana czy nie! Przecież jedno ziębi a drugie grzeje. Temu piekarnikowi to nic sie nie stanie, ale pomyśl o tej biednej lodówce. Będzie chodziła non-stop a chyba wiesz jakie to są koszty. Lepiej odgrodź to min. jedną szfką albo dwoma i możesz piec ciasta do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja 23.07.2002 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Wasze argumenty oczywiście przemawiają, ale powiedzcie mi czemu we wszystkich(prawie) kuchniach pokazowych piekarnik jest zamontowany w duzej szafie cargo tuz koło lodóki? Nie znają się, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 23.07.2002 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Może się to lepiej prezentuje,a kuchnia pokazowa jest na pokaz i nie używa się ani lodówki ani piekarnika.A w takim wypadku rozwiązania mogą być wzięte z sufitu. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2002-07-23 14:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 23.07.2002 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 W czasie gdy rozplanowywałam przyszłą kuchnię i byłam na bieżąco z zasadami, których należy się trzymać, obejrzałam sobie katalog znanego producenta mebli kuchennych. Nie znalazłam ani jednego ustawienia, które by spełniało w/w zasady. Może rzeczywiście projektanci patrzą tylko na wygląd, a nie na funkcjonalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysieK 27.01.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 CześćProszę o radę. Czy piekarnik w zabudowie może stać obok lodówki (niezabudowanej)? Dziękuję RysieK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ga 27.01.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 raczej to "blad w sztuce" chociaz ludziska tak robia i dziala. Ale lepiej nie narazac lodówki na gorce powietrze przez 1,5 godziny. Wiecej pradu zezre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 28.01.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Totalnie odradzam!Zależy jeszcze o jakim piekarniku myślisz. Jeśli jest słabo zabezpieczony przed utratą ciepła, to absolutnie odpada taki pomysł. Kiedyś mieliśmy piekarnik Amica i w szafkach było prawie tak gorąco jak w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 29.01.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 My planujemy pomiędzy lodówką i piekarnikiem (zabudowanymi) dać 30 cm cargo. Zawsze to jakaś osłona. No i konieczna jest dobra wentylacja obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia Jasia 30.01.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Mamy piekarnik w zabudowie przy wolnostojącej lodówce. Sprawdziliśmy nagrzewanie piekarnika z tyłu i boku, gdy jeszcze stał sobie wolno - przed zabudową. Całe ciepełko uchodzi przez szczelinę z przodu piekarnika (amica). Tak więc bez obaw i strachu zamontowaliśmy obok lodówy. Można i działa. Tak to wygląda:http://www.naszdom.erb.pl/dziennik.htm?page=121&beg=25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freestyle 01.02.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Z doświadczenia wiem że można zabudowac lodówkę obok piekarnika, pod warunkiem oczywistym - oba sprzęty sa do zabudowy. Producenci sprzętu dobrej jakości wyraznie pisza o tym w intrukcjach zabudowy w szafkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freestyle 01.02.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Sorry. zagoniłem się za bardzo. Dopiero zobaczyłem że wyrażnie pytasz o lodówke niezabudowaną . Piekarniki maja specjalną cyrkulację powietrza w obudowie co pozwoliłoby przypuszczac że nie powinno to przeszkadzać twojej lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 12.03.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Nie ma w ogóle przeciwskazań aby umieścić lodówkę obok piekarnika. piekarnik do zabudowy posiada własne chłodzenie i lodówka także przecież z zewnątrz nie chłodzi tylko grzeje bo chodzi agregat. Można tak montowac bez przeszkód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 16.03.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Znajomi mają lodówkę wolnostojacą przy piekarniku i... powyginane uszczelki lodówki. A wszystko było projektowane przez salon meblowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 16.03.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Jeżeli sprzęt jest do zabudowy to nie ma przeciwskazań aby umieścić je obok siebie - wówczas obudowa szafki stanowi pewną izolację pomiędzy sprzętami. Poza tym piekarniki do zabudowy mają system wentylacji umożliwiający taką zabudowę. Trzeba także pamiętać o oumieszczeniu pod lodówką kratki wentylacyjnej, wówczas będzie prawidłowa cyrkulacja powietrza i lodówka nie będzie się "zamrażac" na kamień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k0liber 30.05.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2005 Witam, pozwalam sobie odgrzać nieco ten temat. Ponieważ i mnie dopadły wątpliwości co do dopuszczalności umieszczenia lodówki i piekarnika obok siebie, napisałem do firmy Amica następującego maila: Szanowni Państwo, projektuję obecnie na własne potrzeby przyszłą kuchnię. Zamierzam wykorzystać sprzęt do zabudowy oferowany przez Państwa firmę. Planuję zabudować chłodziarkę, zamrażarkę, kuchnię mikrofalową i piekarnik w ciągu mebli o wysokości 180 cm i szerokości 3x60 cm (tzw. kombajn lub komin). W związku z tym mam pytanie, czy urządzenia chłodnicze i piekarnik mogą zostać zlokalizowane w przylegających modułach meblowych? Czy nie wpłynie to na ich trwałość bądź zużycie energii? Dostałem następującą odpowiedź (raczej na NIE): W zasadzie nie jest zalecane takie rozwiązanie właśnie ze względu na dodatkowe zużycie energii. Byłem niestrudzony i napisałem do Siemensa, treść taka: Szanowni Państwo,czy dopuszczalne jest zabudowanie chłodziarko-zamrażarki i piekarnika w dwóch przylegających słupkach meblowych? Czy taka zabudowa będzie miała wpływ na trwałość i zużycie energii? Odpowiedź w moim nieco bardziej optymistyczna: Witam , przy zapewnieniu odpowiedniej izolacji termicznej obu urządzeń tj każde z nich posiada osobne ścianki z boku sąsiadującego oraz z tyłu urządzeń przylegające do ściany niezależne kominy powietrzne z wlotem spod urządzeń nie powinno być żadnych problemów z pracą sąsiadujących urządzeń.Możliwy nieco większy pobór mocy przez chlodziarkę w przypadkach jej otwierania w trakcie korzystania z piekarnika (możliwość zaciągania cieplejszegoi powietrza). Ciekawy jestem, czy ktoś z forumowiczów ma może doświadczenia z tymi urządzeniami zabudowanymi właśnie w ten sposób - obok siebie, w przylegających słupkach meblowych. Jeśli tak - będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts