Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA obok PIEKARNIKA, kuchenki, mikrofali - dyskusja, opinie

gaja

Recommended Posts

Co za paranoja:)

Piekarnik jest obudowany doodkoła płyta wiórowa -co może zaszkodzić lodówce???

Na wstępie ta płyta musiałby się zapalic i zaszkodzić lodówce :) czy zmywarce.

Taka odpowiedż że nie można bo za ciepło - to czysta bzdura.

Proste oświadczenie - jaka jest temp tej płyty ???

Odp - jak dobrze zabudowany piekarnik to pokojowa :)

Sebo8877

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to nie paranoja tylko warunki gwarancji na naprawę sprzętu :) ; jesli producent nie robi problemu to ok,

pomijając instrukcję instalacji, tydzień temu miałam rozplanowanie kuchni z architektem wnętrz i odradził mi piekarnik obok lodówki co byłoby dla mnie fajnym rozwiązaniem, odradził nie ze względu na funkcjonalność tylko temperaturę nagrzanego piekarnika

druga sprawa, że temperatura pokojowa płyty przy piekarniku jest wtedy, gdy się go nie używa :D

trzecia sprawa - ten wątek nie dotyczy zapalenia się, co nie jest możliwe, tylko nagrzewania się lodówki od piekarnika

oczywiście możemy uznać, że jesteśmy ponad zalecaniami architekta i producenta sprzętu AGD.. nadal radzę sprawdzić warunki gwarancji sprzętu

Ale wtedy kurczak z rożna to generalnie odpada. Nie uchylisz piekarnika podczas pieczenia, bo temperatura może rozdrażnić lodówkę. Chyba, że ktoś woli pieczonego przy zamkniętych drzwiczkach. Kwestja gustu.

Obecnie mam piekarnik obok zmywarki. Czasami jest tam naprawdę ciepło. Chyba jednak nie zdecydowałabym się na bezpośrednie towarzystwo piekarnika z lodówką. W domku planuję rozdzielenie ich ścianką z cegły. Zobaczymy.

No to jestem w kropce.

Jak w każdej polemice są przeciwnicy i popierający.

I chyba coś w tym jest. Elektrcy mają dośwadczenie..... :wink: ?

Nie wiem tylko, dlaczego na zdjęciach "wnętrzarskich" różnych czasopism i stron internetowych, także na forum, bardzo często spotyka się wymieniane urządzenia razem?

Co robić, poprzestać na wersji ..pod płytą? Innego miejsca ( na oddzielenie) nie znajdę.

Mam piekarnik i mikrofale w jednym slupku a zaraz obok jest duza lodowka z zamrazalnikiem w drugim slupku. Mam to 6 lat... co ma sie nagrzewac. Jesli masz piekarnik do zabudowy i mikrofale to ma on specjalne chlodzenia zeby nic sie nie nagrzewalo.

Jesli caly sprzet jest do zabudowy to mozesz spokojnie zabudowywac jedno obok drugiego. Jak juz pisalem sprzet ten rozni sie znaczaca od normalnego glownie poprzez chlodzenie obudowy. Jesli elektryk mowi nie to znaczy ze nie ma zielonego pojecia o sprzecie do zabudowy.

A wyglada to tak:

http://img58.imageshack.us/img58/3930/kuchnia4pr6.jpg

Witam.

Wreszcie temat w którym moge podzielić się własnym doświadczeniem :)

Do tej pory tylko czytałam, bo budowa w planach, a ten wątek sprawił , że wreszcie się zarejestrowałam :) .

Ale do rzeczy.

Ja mam piekarnik obok lodówki 5 lat i też nic się nie dzieje. Piekarnik jest na wysokości lodówki (zamrażalka niżej). Z piekarnika często korzystam.

Serwisant był tylko raz, ale do piekarnika i nic nie wspaomniał nawet, że coś może być nie tak w przyszłości z lodówką z owodu sąsiedztwa piekarnika :)

Oooo.... to tak jak planuję, rozwiń proszę trochę opis. Czy między lodówką a, piekarnikiem jest warstwa drewna, płyty, czy czegoś tam. Czy jakaś izolacja?

Czy po prostu dotykają się ściankami? Napisz prosze również o sterowaniu lytą i piekarnikiem, jakie mają być jeżeli będą na różnych ścianach.

Dodam. Moje meble maja być z drewna dębowego powierzonego stolarzowi. Chcę je zachować w naturalnym kolorze. Nie widziałam takich na forum.

Dzisiaj kupiłam Numer Specjalny Cztery Katy "Kuchnie" też widziałam tam takie rozwiązania.

Piekarnik i płyta były kupione osobno i kazde z nich ma swoje "sterowanie". Nawet każde jest innej firmy.

Piekarnik jest wstawiony w słupku, więc między lodówką i nim jest płyta (bo drewniane są z tego co się orientuje tylko fronty).

Ja mam piekarnik dość wysoko, ale w kolejnej kuchni też będzie na takiej wysokości, bo dla mnie jest ona idealna.

• 4 weeks później...

Witam

Ja tez mam podobny dylemat, tylko moj dotyczy sciany z kominkiem, ktora oddziela salon od kuchni i na ktorej najchetniej umiescilabym lodowke i piekarnik w slupkach obok siebie. Sadze, ze moze nie jest to dobre rozwiazanie ze wzgledu na nagrzewanie sie sciany od komonka, co o tym myslicie?

Najpierw niepokój wzbudził elektryk, a teraz stolarz od mebli kuchennych również orzekł, że to nieudany mariaż.

Powraca do mnie również sposób pieczenia sernika. Musi zostać w otwartym rozgrzanym piekarniku. I wtedy cały zapas temperatury bucha na kuchnie i najbliższe przedmioty.

To co , bez sernika wiedeńskiego?

Najpierw niepokój wzbudził elektryk, a teraz stolarz od mebli kuchennych również orzekł, że to nieudany mariaż.

Moze nie umie?

Powraca do mnie również sposób pieczenia sernika. Musi zostać w otwartym rozgrzanym piekarniku. I wtedy cały zapas temperatury bucha na kuchnie i najbliższe przedmioty.

Hm.. jak bedziesz miec w piwnicy to bedzie buchac na piwnice :). A tak na serio... na co ma buchac piekarnik w kuchni?

Jeżeli ma buchać, to i tak główne uderzenie idzie do przodu a nie na boki ;)))))

a tak na poważnie też, to wielu znajomych ma właśnie słupki z piekarnikiem, kuchenką i lodówkę obok i sobie chwalą w użytkowaniu, nic się złego z lodówką nie dzieje,

zdaje mi się, że w urządzeniach typu wolnostojącego może to być problem, chociaż też wątpie, bo mam kuchenkę z piekarnikiem wolnostojącą

i podczas pracy boki jej się bardzo nie nagrzewają, więc myślę, że jakbym się uparła , postawiła ją obok lodówki oddzielając tylko jakąś płytą, też by się nic nie działo...

moda modą ale to chyba praktyczne rozwiązanie, chociaż - wolnoć tomku ;)

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Każdy producent lodówek określa w jakiej minimalnej odległości powinny się znajdować elementy grzewcze ( piekarnik, piec czy cokolwiek innego). Nie przestrzeganie tego może mieć faktycznie skutki w egzekwowaniu gwarancji.

Faktycznie nowe sprzęty wydzielają coraz to mniej ciepła na zewnątrz, ale nie liczmy na cuda. 8)

Ja też będę robic piekarnik, mikrofalę i lodówkę w zabudowie słupkowej, na jednej ścianie. Ale o ile bliskie sąsiedztwo piekarnika nie przeszkadza mikrofalówce, o tyle lodówkę oddzielę szafką typu cargo o szerokości 30cm. Dodatkowo myślę o włożeniu wełny lub styropianu między szafki lub wewnątrz w okolicy piekarnika, jako dodatkowa izolacja. Ale to taki domorosły pomyśł i trzeb asprawdzić jak to jest w przypadku ewnetualnego pożaru :-?

Tak czy inaczej zalecam oddzielenie, chociaz minimalnie lodówki od piekarnika. Jak to jest z grzaniem sprzetu łatwo sprawdzić. Dotknijcie boku szafki sąsiadującej z piekarnikiem lub kuchennką wolnostającą w trakcie jego pracy. U mnie jest ciepła 8)