Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA obok PIEKARNIKA, kuchenki, mikrofali - dyskusja, opinie

gaja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hehe ja mam lodowke przy piekarniku i uzytkuje go intensywnie. Nie mam zadnego problemu. Chcialbym tylko powiedziec, ze to sa sprzety pod zabudowe i sa inaczej chlodzone. To nie jest piekarnik z blachy, ktory sie grzeje jak nie wiem co. Ja stwierdzam, ze nie jest to problem. Byc moze klopot stwarza jakosc sprzetu - bo nie oszukujmy sie nie mozna porownywac malucha do mercedesa.

W naszej dotychczasowej kuchni jest właśnie piekarnik obok lodówki...Od 10 lat, bez awarii, wiec kwestia szybszego zużywania się lodówki raczej sie nie sprawdziła.

Zresztą w czasie pieczenia obudowa piekarnika jest normalnej temperatury, więc dlaczego lodówki miałaby być cieplejsza :roll: Wobec tego również nie do końca rozumiem, skąd miałby się wziąć większy pobór prądu...

I nie jest to jakiś sprzęt z tzw. górnej półki - piekarnik Amica, lodówka Whirpool...

wszystko co grzeje zwiększa pobór prądu w lodówce

nawet jak mamy ciepło w domu to zużyje ona więcej prądu niż jakbyśmy mieli w domu 15 stopni, oczywiście raczej nikt nie będzie mieszkał w zimnie z tego powodu :lol: ale można starać się oddalać od lodówki źródła ciepła - po prostu

Czytam i czytam wasze porady i też jestem w kropce. Mam dużą kuchnię - właśnie ją urządzam i mam zaplanowany piekarnik obok lodówki. Raczej już nie zmienię ustawienia - bo tak mi sie najbardziej podoba. Mam tylko jeszcze takie pytanie - gdzie najlepiej dać gniazdka do tych urządzę, gdzie Wy macie??

Domil2 jeśli byś mogła wklej zdjęcia - bardzo jestem ciekawa jak jest u Ciebie :)

• 2 weeks później...

witam,

AGA-rozumiem, ze chodzi o sprzet w zabudowie, piekarnik w wysokiej szafce?

jesli tak to gniazdo lodowki w miejscu dostepnym bez demontazu sprzetu (nawet jesli lodowka ma samorozmrazanie), najlepiej w szafce nad lodowka (jesli przewod zasilajacy bedzie mial wystarczajaca dlugosc, jesli nie to w cokole zakladajac ze cokol mozna latwo zdemontowac).

do piekarnika podobnie, lecz do piekarnikow nie powinno stosowac sie wtyczek (chyba, ze producent montuje ja fabrycznie).

chodzi o to zebys mogla wylaczyc takie urzadzenie bez dodakowych klopotow.

dzięki milo :)

Cokół raczej będzie na stałe. Zastanawiałam się czy nie zrobić dojścia nad piekarnikiem - w półce gdzie będzie mikrofalówka (bo będzie taka zwykła tam postawiona i zamknięta) tylko nie wiem właśnie jak z tymi kablami jest.

To plan mojej kuchni (obok piekarnika będzie zabudowane 10 cm listwą - żeby lepszy dostąp był, a mikrofala w szafce )

http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,972142,2,9.html

http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,978315,2,1.html

http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,978316,2,1.html

koleżance też pasowała kuchenka koło lodówki ale dowiedziała się że w takim usytuowaniu piekarnika automatycznie traci gwarancje na lodówkę i musieli przebudować instalacje gazową przestawić kuchenkę i inaczej zaaranżować kuchnie, więc dowedz się lepiej jak to jest z gwarancją lodówki jeżeli zależy ci na gwarancji

pozdr kasia

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Na początku miało byc osobno ale kilka razy zmieniała sie koncepcja ustawienia bo ciagle cos nie pasowalo a jak zaczęlo pasowac to okazało sie ze

piekarnik i lodowka sa obok siebie. Piekarnik samsung - ten dwukomorowy oraz lodowka siemens z funkcja vita- fresh wszystko w obudowie . Sprzęt ze średniej pólki cenowej ale najnowszej generacji.

Może są jakies nowe dane że takie usytuowanie nie przeszkadza. :lol: Czytałam dyskusje i zdania są podzielone. w instrukcji monazu ne ma nic na temat aby nie staly obok siebie. na forum wypowiedzi byly za i przeciw.