jlewenko 25.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Ja oddzieliłem kuchenkę od lodówki za pomocą cargo o szerokości 200mm. Wystraczyło, a przy okazji mam mały blacik po lewej stronie bardzo przydatny... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 26.02.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 a jeśli lodówka wolnostojąca będzie stała na podłodze ogrzewanej to też będzie zużywać więcej prądu, czy może lepiej zainstalować lodówke do zabudowy i od spodu okleić np. ekranem zagrzejnikowym. zmieniła mi sie koncepcja zabudowy kuchni i z tąd te dylematy. proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 26.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 a jeśli lodówka wolnostojąca będzie stała na podłodze ogrzewanej to też będzie zużywać więcej prądu, czy może lepiej zainstalować lodówke do zabudowy i od spodu okleić np. ekranem zagrzejnikowym. zmieniła mi sie koncepcja zabudowy kuchni i z tąd te dylematy. proszę o poradę Nigdy nie robi sie ogrzewania pod zabudową.... takie miejsca sie omija-absolutnie! Ja mam piekarnik samsunga obok lodowki whirpoola ,mam tam taki term ktory pokazuje czy temp jest ok,no i przy pieczeniu nie jest... odradzam!!! cała zabudowa tak sie nagrzewa , ze pare razy przy pieczeniu miedzy piekarnik a lodowke wkładalam folie aluminiową zeby powietrze odbijało sie .Może to też dlatego że moj piekarnik ma dwa termoobiegi-po bokach i mocniej sie nagrzewa?Teraz juz wiem ze wystarczyłoby właśnie cargo nawet 25cm i juz by było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 26.02.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 też nie robiłem pod przewidywaną zabudową ale instalacje były robione dużo wcześniej a teraz przy projektowaniu kuchni najlepszym wyjściem jest właśnie wystawienie lodówki poza ciąg zabudowy meble miały iść w jednej lini a teraz będzie małe L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 26.02.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 eee, bez przesady. Ileż w końcu ten piekarnik pracuje. Codziennie używacie po kilka godzin? Chyba jednak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 26.02.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Kapitanie, mam zamiar używac piekarnik mniej więcej co drugi dzien + - godzinę. Z folia to dobry pomysł, będę odgradzac od lodówki. Muszę pogodzic się z takim układem bo już wszystko zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 26.02.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Kapitanie, mam zamiar używac piekarnik mniej więcej co drugi dzien + - godzinę. Z folia to dobry pomysł, będę odgradzac od lodówki. Muszę pogodzic się z takim układem bo już wszystko zamontowane. Jeśli taki układ byłby szkodliwy dla sprzętu to w instrukcjach byłaby o tym wzmianka, no i w salonach kuchennych nikt nie projektowałby w ten sposób - niestety pełno takich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 26.02.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Z folia to dobry pomysł, będę odgradzac od lodówki. Muszę pogodzic się z takim układem bo już wszystko zamontowane. To zamiast samej folii daj termostop (folia alu na cienkim styropianie - zagrzejnikowa). Wtedy już w ogóle będziesz spać (piec) spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 26.02.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 02.03.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 ja nie mowie ze to koniec swiata, ale skoro ktos ma te szanse i uniknąc złych rozwiazan to niech korzysta z doswiadczen innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 11.05.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Wdaje się oczywiste, że to nienajlepszy pomysł, ale pomyślałam, że nie używa się piekarnika codziennie, więc może jednak...? Tak mi najbardziej pasuje, jeśli chodzi o wygląd i wygodę uzytkowania, ale może to zupełnie nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaKrakow 11.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Z tego co zauwazylam duzo osob ma obok siebie pekarnik i lodowke. ja tez tak bede miala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 11.05.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Moim skromnym zdaniem to jesli jest to piekarnik do zabudowy to nie ma problemu. Piekarnik sam w sobie jest odizolowany,do tego dochodzi jeszcze szafka w ktorej jest zamontowany, a wylot powietrza jest od jego frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 11.05.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 U mnie też tak będzie. Trochę się obawialam takiego rozwiązania, ale facet który będzie robił mi kuchnię, twierdzi, że będzie OK. Większość kuchni (no może nie większość, ale wiele) to dziś piekarnik + mikrofala w słupku a obok lodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigail 11.05.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Znajoma zastanawiała się nad takim rozwiązaniem, ale nikt spośród znajomych nie miał w kuchni takiego układu. Zrobiłyśmy eksperyment: piekłam kolejno kilka rzeczy w moim piekarniku (w temp.200/220st) pzez ponad 2 godziny, po tym czasie sprawdziłam dotykowo bok szafki sąsiadującej z piekarnikiem - był ledwie ledwie ciepły. Myślę, że letnią porą każda szafka byłaby cieplejsza niż po tym pieczeniu. Szafka kuchenna Ikea, piekarnik -10letni zwykły Whirlpool do zabudowy. Konkludując, wydaje mi się, że nie ma się czego bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bioork 11.05.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 w salonie kuchennym nas uspokoili, że piekarniki do zabudowy mają specjalne systemy, które powodują, że obudowy nie nagrzewają się praktycznie w ogóleto wymóg jesli sprzęt ma być w zabudowiemy też mamy lodówkę przy piekarniku i mikrofali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 11.05.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 To mnie uspokoiłyście (lub uspokoiliście ). Mój dom jeszcze nie powstał na papierze, ale musiałam wiedzieć, gdzie będzie piekarnik Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anja-bo 11.05.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Ja też potwierdzam - szafka obok piekarnika w zabudowie nie nagrzewa się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.05.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 U nas z powodu niemożności innego ustawienia będzie piekarnik (w słupku) koło lodówki, ale będą oddzielone taką wąską szafką cargo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 11.05.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Takie rozwiązanie jest spotykane i to dość często. Nie jest ono jednak bez wad. Bez wdawania się w szczegóły techniczne - zmniejszenie odległości między urządzeniami elektrycznymi zwiększa ryzyko porażenia prądem po dotknięciu obu urządzeń.Co więcej takiego rodzaju uszkodzenia mogą nie zostać wykryte zabezpieczenia różnicowo-prądowe, a prąd będzie można poczuć na sobie. Jest jeszcze jedna wada. Gromadzące się ciepłe powietrze diametralnie zmienia warunki pracy lodówki, niestety na gorsze. Zmniejsza się sprawność lodówki bo jej agregat ma większe problemy z oddawaniem ciepła na zewnątrz. Przekłada się to na dłuższą prace agregatu i jego mniejszą żywotność. Pewnie można byłoby rozważać wzrost wilgotności, ale... to chyba nie ma tak dużego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts