Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA obok PIEKARNIKA, kuchenki, mikrofali - dyskusja, opinie

gaja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jeśli lodówka wolnostojąca będzie stała na podłodze ogrzewanej to też będzie zużywać więcej prądu, czy może lepiej zainstalować lodówke do zabudowy i od spodu okleić np. ekranem zagrzejnikowym. zmieniła mi sie koncepcja zabudowy kuchni i z tąd te dylematy. proszę o poradę

Nigdy nie robi sie ogrzewania pod zabudową.... takie miejsca sie omija-absolutnie!

Ja mam piekarnik samsunga obok lodowki whirpoola ,mam tam taki term ktory pokazuje czy temp jest ok,no i przy pieczeniu nie jest...:(

odradzam!!! cała zabudowa tak sie nagrzewa , ze pare razy przy pieczeniu miedzy piekarnik a lodowke wkładalam folie aluminiową zeby powietrze odbijało sie .Może to też dlatego że moj piekarnik ma dwa termoobiegi-po bokach i mocniej sie nagrzewa?Teraz juz wiem ze wystarczyłoby właśnie cargo nawet 25cm i juz by było ok

Kapitanie, mam zamiar używac piekarnik mniej więcej co drugi dzien + - godzinę.

:lol: Z folia to dobry pomysł, będę odgradzac od lodówki. Muszę pogodzic się z takim układem bo już wszystko zamontowane.

:cry:

Jeśli taki układ byłby szkodliwy dla sprzętu to w instrukcjach byłaby o tym wzmianka, no i w salonach kuchennych nikt nie projektowałby w ten sposób - niestety pełno takich rozwiązań.

• 1 year później...
Znajoma zastanawiała się nad takim rozwiązaniem, ale nikt spośród znajomych nie miał w kuchni takiego układu. Zrobiłyśmy eksperyment: piekłam kolejno kilka rzeczy w moim piekarniku (w temp.200/220st) pzez ponad 2 godziny, po tym czasie sprawdziłam dotykowo bok szafki sąsiadującej z piekarnikiem - był ledwie ledwie ciepły. Myślę, że letnią porą każda szafka byłaby cieplejsza niż po tym pieczeniu. Szafka kuchenna Ikea, piekarnik -10letni zwykły Whirlpool do zabudowy. Konkludując, wydaje mi się, że nie ma się czego bać.

Takie rozwiązanie jest spotykane i to dość często. Nie jest ono jednak bez wad.

Bez wdawania się w szczegóły techniczne - zmniejszenie odległości między urządzeniami elektrycznymi zwiększa ryzyko porażenia prądem po dotknięciu obu urządzeń.

Co więcej takiego rodzaju uszkodzenia mogą nie zostać wykryte zabezpieczenia różnicowo-prądowe, a prąd będzie można poczuć na sobie.

Jest jeszcze jedna wada.

Gromadzące się ciepłe powietrze diametralnie zmienia warunki pracy lodówki, niestety na gorsze. Zmniejsza się sprawność lodówki bo jej agregat ma większe problemy z oddawaniem ciepła na zewnątrz. Przekłada się to na dłuższą prace agregatu i jego mniejszą żywotność.

Pewnie można byłoby rozważać wzrost wilgotności, ale... to chyba nie ma tak dużego znaczenia.