Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po co folia na styropianie pod wylewk??

wg

Recommended Posts

Folie daje sie po to, zeby woda z betonu, czyli mleczko nie spluwalo miedzy styropian, skad trudno jest mu odparowac. Jesli bedzie go trzy centymentry i jest to na pietrze, to zapewne nie bedzie foli pod styropianem, wiec sobie wsiaknie w strop. Do tego samego styropianu jest malo, wiec wg mnie foli nie musisz dawac.

Zupelnie inna sprawa jest to, ze 3 cm styropianu na podlogowke, to troche malo. Nawet na pietrze, po co grzac strop ?

PL

Ale tutaj na styropianie są rury przypięte do tego styropianu spinkami. Nie wiem czy w takim wypadku też płyty się będą unosić (?).

Skoro już są przypięte rury, to pewnie styropian się nie uniesie, ale pytanie o folię jest po fakcie. Przecież nie położysz folii na rurki :roll:

Ale tutaj na styropianie są rury przypięte do tego styropianu spinkami. Nie wiem czy w takim wypadku też płyty się będą unosić (?).

płyty styropianu podnosza sie wyłacznie jak sa wcisniete "na siłe" - zbyt ściśle dopasowane ...

folie możesz dac nad pomieszczeniem łazienki, kuchni czy kotłowni - ze wzgledu na mozliwe opary pod sufitem ...

i gdybyś w pomieszczeniach na poddaszu planował nad tymi pomieszczeniami drewniane czy drewnopochodne posadzki ...

w innych pomieszczeniach folia jest zbedna

pozdro

płyty styropianu podnosza sie wyłacznie jak sa wcisniete "na siłe" - zbyt ściśle dopasowane ...

Jak są luźne też się podnoszą. Jak się napepnie parę razy na taką płytę, to się trochę odkształca i też się unosi :roll: .

Jak pierdyknie ciśnienie z mixokreta, to zawsze może się unieść :roll: .

Foli na styropian co najmniej FS20 na poddaszu można nie dawać ponieważ beton nie wsiąknie w styropian. Uzasadnionym powodem dawania (ale tylko pod rury) jest to żeby nie wciekł w szpary między płyty. Jeśli wcieknie i połączy się z betonem stropu to popsuje izolację dźwiękową. 1cm sopel potrafi kilkukrotnie powiększyć przenoszenie dźwięku. 3cm pod podłogówkę to rzeczywiście trochę mało. Sufit na parterze będzie się nieprzyjemnie grzać

Jak są luźne też się podnoszą. Jak się napepnie parę razy na taką płytę, to się trochę odkształca i też się unosi :roll: .

Jak pierdyknie ciśnienie z mixokreta, to zawsze może się unieść :roll: .

sorry ... ale na nierówne podłoze jest inna rada ...:D

Uzasadnionym powodem dawania (ale tylko pod rury) jest to żeby nie wciekł w szpary między płyty. Jeśli wcieknie i połączy się z betonem stropu to popsuje izolację dźwiękową. 1cm sopel potrafi kilkukrotnie powiększyć przenoszenie dźwięku. 3cm pod podłogówkę to rzeczywiście trochę mało. Sufit na parterze będzie się nieprzyjemnie grzać

To mnie ostatecznie przekonało, właśnie zadzwoniłem żeby rozłożyli jednak folię.

Czy ktoś mógłby mi dobrze uzasadnić potrzebę układania takiej folii?

Na poddaszu mam 3 cm styropianu i będę na tym układał ogrzewanie podłogowe. Po co ta folia?

FOLIA NA WYLEWCE ,PODŁOŻU CZY JASTRYCHU JEST TYLKO WARSTWĄ POŚLIZGOWĄ MIEDZY DWOMA RÓZNIE ZACHOWUJACYMI SIE MATERIAŁAMI I NIE STANOWI W ŻADNYM WYPADKU IZOLACJI PRZECIWWILGOCIOWEJ

Witam

Jesli nie jest to łazienka, to folia nie jest konieczna. Ewentualne szczeliny miedzy styropianem mozna wypełnic piaskiem.

Pozdrawiam

FOLIA NA WYLEWCE ,PODŁOŻU CZY JASTRYCHU JEST TYLKO WARSTWĄ POŚLIZGOWĄ MIEDZY DWOMA RÓZNIE ZACHOWUJACYMI SIE MATERIAŁAMI I NIE STANOWI W ŻADNYM WYPADKU IZOLACJI PRZECIWWILGOCIOWEJ

FOLIA POD WYLEWKĄ TO BEZWZGLĘDNY WYMÓG

• 6 years później...

FOLIA POD WYLEWKĄ TO BEZWZGLĘDNY WYMÓG

a jak z wylewką na tarasie? Czy folia nad styropianem jest konieczna ? Spotkałem sie z nastepujacą opinia b doświadczonego budowlańca: "folia pod styropianem i nad styropianem tylko uwięzi ewentualna pare wodną która w jakis sposob dostanie sie pod styropian. jesli nad nim nie bedzie folii to zostanie ona uwolniona. natomiast jesli woda z betonu dostanie sie do i pod styropian to wiązanie betonu "wypije" całą wilgoć spod spodu" Czekam wiec na rozstrzygniecie sporu: folia nad styropianem tak czy nie? Prosze o odp na [email protected]

• 3 weeks później...
a jak z wylewką na tarasie? Czy folia nad styropianem jest konieczna ? Spotkałem sie z nastepujacą opinia b doświadczonego budowlańca: "folia pod styropianem i nad styropianem tylko uwięzi ewentualna pare wodną która w jakis sposob dostanie sie pod styropian. jesli nad nim nie bedzie folii to zostanie ona uwolniona. natomiast jesli woda z betonu dostanie sie do i pod styropian to wiązanie betonu "wypije" całą wilgoć spod spodu" Czekam wiec na rozstrzygniecie sporu: folia nad styropianem tak czy nie? Prosze o odp na [email protected]

witam

od momentu gdy napisałem ten post nic się nie zmieniło

folia na styropianie jest tylko i wyłącznie traktowana jako warstwa dystansowa

a ze względu na jej grubośc 0,2 mm nie stanowi w żadnej formie izolacji przeciwwilgociowej...

pozdrawiam janzar