Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast tradycyjnych lamp?

ebi

Recommended Posts

Zastanawiam się jak mogę oświetlić całkiem nie małą sypialnię. Nie chcemy zawieszać tradycyjnych lamp, halogeny też są tylko połowicznym rozwiązaniem, bo pomieszczenie ma prawie 30 m2. W różnych czasopismach widziałam oświetlenie przypominające halogen w większym wydaniu (nie wiem jak fachowo to się nazywa) dający mleczne światło, umieszczane w suficie podwieszanym. Może coś takiego? I pytanie, czy umieścić takie oświetlenie na środku pokoju, przy ścianach? Jak Wy rozwiązaliście kwestię oświetlenia w Waszym domu?

ja mam tak:

ruszt zwykly pod plyty GK, szyby zamawiane o szklarza - klejone z folią w srodku (gdyby czasem peklo to nie spadnie Ci na glowe), zwykle swielowki wlozone w profil alluminiowy - bez zadnych opraw.

szyby leżą na kątownikach aluminiowych przykręcanych do profili, małe odcinki zeby mozna bylo latwo podniesc i wyciagnąć - do umycia i wymiany swietlowek :)

pozdrawiam

a tu masz zdjecie tego ustrojstwa

http://rsplus.com.pl//projekty/Tychy_mieszk/real/m05.jpg

• 5 months później...
Uwazam ze do sypialni duze swiatlo njest zbedne, musi byc zachowana atmosfera i klimat, dlatego ja zastosowalam w kilku miejsch roznego rodzaju male lampeczki ( najczesciej zrobione samemu , np do szklanego kwadratowego wazony swobodnie wsadzilam biale lampki chinkowe jak widac maja one zastosowanie niekoniecznie w okresie swiat, natomias w zeszlym roku wpadl mi pomysl (rowniez z lampami heh) do kazdej lampki przymocowalam pomaranczowy kwiat mychunki jak sie zaswieci efekt jest bajeczny) pozatym mam podsiwetlane polkiwe wnece nad lozkiem kilka efektow swietlnych daje niesamowity efekt......