kodaka 12.08.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 WitamCzy ktoś z forumowiczów wie jaka jest toleranca błędu posadzenia kamieni granicznych na nowo wyznaczonej działce. Konkretnie czy odchylenie np. 5 cm od środka granicy jest dopuszczalne czy nie oraz jaka tolerancję błędu mają urządzenia pomiarowe geodezyjne?? kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 13.08.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Witam Czy ktoś z forumowiczów wie jaka jest toleranca błędu posadzenia kamieni granicznych na nowo wyznaczonej działce. Konkretnie czy odchylenie np. 5 cm od środka granicy jest dopuszczalne czy nie oraz jaka tolerancję błędu mają urządzenia pomiarowe geodezyjne?? kodaka Błąd położenia znaków granicznych wg osnowy nie powinien przekraczać +/- 0,10m. Co do drugiej części pytania to zależy jaki sprzęt. Tachimetry elektroniczne z dokładnością pomiaru odległości 5mm+5mm/km są prezeciętnym sprzętem. To tak w skrócie. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.08.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 geodetą nie jestem, ale mój jak wyznaczał działkę, to się okazało, że różnica jest około 15cm w granicy. I powiedział mi iż to też kwestia od jakiego punktu geodezyjnego (odniesienia) się mierzy, od tego punktu jest różnica 15cm, jest też punkt z drugiej strony działki (500m od niej) i tam moze wyjść O.K i że takie różnice 10-15cm są dopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 30.08.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 U mnie geodeta prowadzacy ewidencję gruntów wskazując położenie punktów granicznych oświadczył, że niedokładność może dochodzić do 60 cm. Taki jest zapis w przepisach o ewidencji gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts