tunia 12.08.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Ponieważ mamy bardzo małą łazienkę zastanawiamy się nad zamontowaniem 80 litrowego bojlera elektrycznego w piwnicy... Aby nie było zbytnich strat ciepła chcieliśmy go 'otulić' wełną mineralną i zabudować gipsami.. Zastanawiamy się jednak czy ciśnienie wody będzie wystarczające by pchnąć ciepłą wodę do góry??? Czy trzeba montować jakąś pompkę? proszę o podpowiedzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 12.08.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Jeżeli bez bojlera woda leci w łazience to będzie też leciała przy zamontowanym bojlerze.. nic sie nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 13.08.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Ważne żeby nie był za daleko. Będziesz długo i bez sensu wylewać zimną wodę, czekając na ciepłą. W takim przypadku trzeba dać pompkę i powrót. CW jest od razu, ale są dodatkowe koszty i straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 30.08.2004 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Ja zainstalowalam bojler w piwnicy i niestety - tuz pod lazienka a i tak czekam i wylewam za duzo wody, zanim zacznie leciec ciepla. Moze cyrkulacja cos by pomogla. Gdybym mogla to zrobic jeszcze raz, na pewno bym miala male podgrzewacze punktowe osobno do prysznica, osobno do umywalki i zlewu Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 30.08.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Ja zainstalowalam bojler w piwnicy i niestety - tuz pod lazienka a i tak czekam i wylewam za duzo wody, zanim zacznie leciec ciepla. Moze cyrkulacja cos by pomogla. Gdybym mogla to zrobic jeszcze raz, na pewno bym miala male podgrzewacze punktowe osobno do prysznica, osobno do umywalki i zlewu Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.10.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Ponieważ mamy bardzo małą łazienkę zastanawiamy się nad zamontowaniem 80 litrowego bojlera elektrycznego w piwnicy... Aby nie było zbytnich strat ciepła chcieliśmy go 'otulić' wełną mineralną i zabudować gipsami.. Zastanawiamy się jednak czy ciśnienie wody będzie wystarczające by pchnąć ciepłą wodę do góry??? Czy trzeba montować jakąś pompkę? proszę o podpowiedzi.. ---- u mnie jest wlaśnie tak - zbiornik C.w.u w piwnicy ( w pomieszczeniu koło kotłowni - pompki dawać nie trzeba - ciepła woda "leci" na ciśnieniu sieciowym więc nie ma problemu... cyrkulacja - jak najbardziej, przy większych odległościach trzeba dużo wody upuszczać... --- co do izolacji - ja kupiłem zbiornik cwu już zaizolowany: dwupłaszczowy, z grzałką, 80l ---co do zabudowy - nie wiem czy to dobry pomysł, do zbiornika dobrze jest mieć przecież dostęp, jest zawór bezpieczeństwa który czasami trzeba sprawdzić, zaworki które czasami się odkręca... jak mialbym zabudowywać (robić tego jednak nie będę) to schowałbym go do szafko/skrzyni naściennej - jakby oczywiście mi bardzo przeszkadzał... ---i tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts