Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bojler elektryczny w piwnicy

tunia

Recommended Posts

Ponieważ mamy bardzo małą łazienkę zastanawiamy się nad zamontowaniem 80 litrowego bojlera elektrycznego w piwnicy...

Aby nie było zbytnich strat ciepła chcieliśmy go 'otulić' wełną mineralną i zabudować gipsami.. Zastanawiamy się jednak czy ciśnienie wody będzie wystarczające by pchnąć ciepłą wodę do góry??? Czy trzeba montować jakąś pompkę? :( proszę o podpowiedzi..

• 3 weeks później...

Ja zainstalowalam bojler w piwnicy i niestety - tuz pod lazienka a i tak

czekam i wylewam za duzo wody, zanim zacznie leciec ciepla.

Moze cyrkulacja cos by pomogla.

Gdybym mogla to zrobic jeszcze raz, na pewno bym miala male

podgrzewacze punktowe osobno do prysznica, osobno do umywalki

i zlewu :roll:

Miska

Ja zainstalowalam bojler w piwnicy i niestety - tuz pod lazienka a i tak

czekam i wylewam za duzo wody, zanim zacznie leciec ciepla.

Moze cyrkulacja cos by pomogla.

Gdybym mogla to zrobic jeszcze raz, na pewno bym miala male

podgrzewacze punktowe osobno do prysznica, osobno do umywalki

i zlewu :roll:

Miska

• 1 month później...
Ponieważ mamy bardzo małą łazienkę zastanawiamy się nad zamontowaniem 80 litrowego bojlera elektrycznego w piwnicy...

Aby nie było zbytnich strat ciepła chcieliśmy go 'otulić' wełną mineralną i zabudować gipsami.. Zastanawiamy się jednak czy ciśnienie wody będzie wystarczające by pchnąć ciepłą wodę do góry??? Czy trzeba montować jakąś pompkę? :( proszę o podpowiedzi..

----

u mnie jest wlaśnie tak - zbiornik C.w.u w piwnicy ( w pomieszczeniu koło kotłowni - pompki dawać nie trzeba - ciepła woda "leci" na ciśnieniu sieciowym więc nie ma problemu...

cyrkulacja - jak najbardziej, przy większych odległościach trzeba dużo wody upuszczać...

---

co do izolacji - ja kupiłem zbiornik cwu już zaizolowany:

dwupłaszczowy, z grzałką, 80l

---co do zabudowy - nie wiem czy to dobry pomysł, do zbiornika dobrze jest mieć przecież dostęp, jest zawór bezpieczeństwa który czasami trzeba sprawdzić, zaworki które czasami się odkręca...

jak mialbym zabudowywać (robić tego jednak nie będę) to schowałbym go do szafko/skrzyni naściennej - jakby oczywiście mi bardzo przeszkadzał...

---i tyle

pozdrawiam