złamany 27.11.2001 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2001 Jakis czastemu kupiłem dom, budowany jakies 16 lat temu.Konstrukcja scia taka jak to sie kiedys budowało, bloczek betonowo - zuzlowy ( własnej produkcji), dalej przerwa jakieś 8 cm ,a dalej kolejny bloczek tyle ze w pionie. O ile sie nie myle gdzie niegdzie jedna wartwa cegły. Tak czy owak okolo 43cm sciany.Budynek stał w stanie surowym ( nie ogrzewany oczywiscie ) jakies 8 lat.Sukcesywnie przystosowuije go do tzw. normalności. po kolei wymieniłem wszystkie okna na plastki z roletami i od tego momentu zauwazyłem totalną wilgoś. Po wykończeniu wnetrza, we wszystkich pokojach i kuchni od trony zachodnio - północenej w rogach sufitów mam pleśń. tapety czernieja etc.Dom oczywiście nie ocieplony .....jeszcze.Z tej strony .sciana jest zawsze w zimie przemarznieta, a w lecie i jesiemią narazona na działanie witrów i deszczów.Oczywiście podjąłem we własnym zakresie pewne działania:1) czestsze wietrzenia(mikroroztrzelnienie).2) w kuchni okap do komina oraz wykułem dodatkową kratke wentylacyjna3) niedawno zmieniłem wszystkie kaloryfery( przlutowałem na wieksze) bo były dobrane na styk,mysląć sobie ze budynek trzeba porządnie grzać aby było "suche " powietrze i tymn samym ściany sie nagrzały"Tyle tylko ze nie wiem czy to wystarczy bo efektów nie widać.Moje pytanie jest takie: czy ocieplac taki budynek?Z jednej straony bedzie cieplej, ściany nie będą już przmarzały, ale boję sie że taki niezbyt suche sciany pokryje styropianem, klejem itd plus tynk akrylowy, sciana nie bedzie przepuszczalna i wtedy dopiero wszystko (willgoć) wyjdzie mi w pomieszczeniach, gdzie w dodatku wiekszość to gładzie gipsowe.Bardzo prosze o jakąś mądra radę.złamany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareko 09.07.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Mam prawie taka sama sciane tylko ze w srodku mam 6 cm steropianu a nie 8 cm pustki i na razie nic zlego sie z domkiem nie dzieje aczkolwiek nowe okna zalozylem dopiero 1 miesiac temu. Tez sie obawiam ze moze byc nieciekawie z ta wilgocia. NIech ktos poradzi czy tego typu domki z takimi scianami warto ocieplac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Trzeba sprawdzić co izolacjami przeciwwilgociowymi: odkopać fundament, sprawdzić czy jest izolacja pozioma, co jest pod podłogą, czy nie zacieka z dachu/rynny. Jeśli jest o.k. to ocieplenie może pomóc (przesunie się punkt rosy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Izak 10.07.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ocieplaj. Najlepiej po lecie, przy wysuszonych ścianach, a przy pracach ociepleniowych sprawdź hydroizolację (czy jest, w jakim stanie, czy jest ciągłość zachowana) i ewentualnie popraw. W celu poprawienia wentylacji możesz zamontować w oknach nawiewniki np. Aereco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bajzi 10.07.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 ociepl, ale koniecznie zamontuj nawiewniki, a najlepiej wentylację nawiewno - wywiewną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts