Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam zmienic kocioł. I mam dylemat, bo w paru punktach sprzedaży powiedziano mi, że nie można stosować kotła z nagrzenicą miedzianą z grzejnikami aluminiowymi i rozprowadzeniem stalowym, bo powstaje ogniwo i może się kocioł zapowietrzyć i wyłączyć i aby to naprawić należy wzywać ekipę serwisową. Czy możecie mi udzielić informacji na ten temat lub coś doradzić??? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
https://forum.murator.pl/topic/21813-kocio%C5%82-z-nagrzewnic%C4%85-miedzian%C4%85-a-instalacja-stalowoaluminiow/

Nie wiem czy stal ma tu jakieś znaczenie, ale przy połączeniu miedzi z aluminium faktycznie wytwarza się ogniwo. Widziałem kiedyś instalacje miedzianą z grzejnikami aluminiowymi, w którym na skutek elektrolizy zapewne, wydzielał się wodór i się powiedzmy zapowietrzały, albo zawodorowywały. Rozwiązaniem miała być wymiana płyna na coś innego niż woda, ale pomogły automatyczne odpowietrzniki.

PL

Nie zaleca się mieszania różnych metali w instalacji c.o., a juz szczególnie nie zaleca się łączenia miedzi z aluminium w jednej instalacji.

Jak nie zapomnę to jutro wezmę z pracy odpowiednią literaturę na ten temat i podam powód takich zaleceń.