Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel do bramofonu

Recommended Posts

\Jaki kabel, jak zabezpieczony i na jakiej głebokości do bramofonu ?

Powinien to być kabel typu XzTKMXpw, czyli kabel z wiązkami parowanymi, o powłoce polietylenowej z zaporą przeciwwilgociową (wypełniony żelem). Koszt takiego przewodu to np. dla kabla 5x2x0,5 - 2,5 zł/mb.

Dużo zależy od tego, jaka jest odległość od furtki do domu i czy zamierzasz montować domofon, czy videodomofon.

Kabel najlepiej zakopać na głębokość 50 - 60 cm a w połowie tej głębokości ułożyć w wykopie niebieską folię ostrzegającą o kablu biegnącym poniżej. Nie zaszkodzi ułożenie tego kabla w rurce, ale raczej sztywnej lub typu AROT. Ma to pełnić wyłącznie rolę zabezpieczenia przed uszkodzeniem mechanicznym.

ja właśnie kupiłem sobie wideodomofon, to znaczy to co się montuje w bramie - taki maleńki model jakieś 8 cm x 3 xm - no i jest tak:

Patrzę na słupek, gdzie ma być zamontowany ten bramofon, a tam wystają dwa kable zamontowane przez przezornego elektryka: jeden z koncentrykiem i 4 żyłami, a drugi chyba ze 12 żyłowy = razem 18 żył (bo koncentryk w ekranie).

Patrzę na wideobramofon, a tam 4 kabelki: zasilanie, masa, wyjście audio, wyjście wideo

No i koniec końców nie wiem po co trzeba dawać aż tyle tych żył, teraz będę miał kłopot żeby to wszystko ukryć pod moim piko bramofonem

ja właśnie kupiłem sobie wideodomofon, to znaczy to co się montuje w bramie - taki maleńki model jakieś 8 cm x 3 xm - no i jest tak:

Patrzę na słupek, gdzie ma być zamontowany ten bramofon, a tam wystają dwa kable zamontowane przez przezornego elektryka: jeden z koncentrykiem i 4 żyłami, a drugi chyba ze 12 żyłowy = razem 18 żył (bo koncentryk w ekranie).

Patrzę na wideobramofon, a tam 4 kabelki: zasilanie, masa, wyjście audio, wyjście wideo

No i koniec końców nie wiem po co trzeba dawać aż tyle tych żył, teraz będę miał kłopot żeby to wszystko ukryć pod moim piko bramofonem

Przecież mówiłem, że za dużo tych kabli :roll:

Dokup sobie do tego videodomofonu ramkę podtynkową i zamontuj do podtynkowo. Łatwiej będzie zasłonić kable, bo ramka szerzej zasłania słupek niż sama kaseta.

http://www.labtronik.pl/kocom/kocom_img/AVC-305f_bl.jpg

Zwróć szczególną uwagę na wysokość montażu kasety (mając na uwadze docelowy poziom gruntu przed furtką).

dzięki zbychu za ciekawą sugestię!

ale:

- gdzie się kupuje te ramki podtynkowe (w Leroyu merlenie nie mieli)?

- czy do niej będzie pasowała taka kątowa podkładka, dzięki której oko kamery patrzy nie na wprost od powierzchni montażu, tylko pod kątem 45 stopni (dali mi taką w zestawie i chcę ją wykorzystać)?

dzięki zbychu za ciekawą sugestię!

ale:

- gdzie się kupuje te ramki podtynkowe (w Leroyu merlenie nie mieli)?

- czy do niej będzie pasowała taka kątowa podkładka, dzięki której oko kamery patrzy nie na wprost od powierzchni montażu, tylko pod kątem 45 stopni (dali mi taką w zestawie i chcę ją wykorzystać)?

Ramkę możesz dokupić w u dystrybutora:

Lab-tronik Sp. z o.o. ul. Siekierkowska 8, tel. 858-73-90

Ponieważ ramka jest przeznaczona do montażu podtynkowego, to podkładki kątowej nie da się zastosować, ale możesz obciąć kołnierz tej ramki, przykleić ją na silikon do klinkieru i zamontować kasetę na podkładce kątowej :)

Ramka będzie tylko spełniać funkcję maskownicy.

Dużo zależy od tego, jaka jest odległość od furtki do domu i czy zamierzasz montować domofon..

Odległość ta wynosi 70-80 m.

Oooo, to zmienia postać rzeczy. Jeśli planujesz tylko domofon, to połóż kabel 5x2x0,8 lub 5x2x1. Do tego osobny kabel do zasilania rygla w furtce - YKY 2x1,5. Jeśli będzie videodomofon to konieczny jest też kabel koncentryczny (też żelowany!).