Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marzenia o domu a rzeczywistość - jakie macie obawy?

Recommended Posts

Marzymy o domu, a tu rzeczywistość czasem skrzeczy: zbyt dalekie dojazdy, nieżyczliwy sąsiad, niechciana inwestycja obok, brak towarzystwa dla dzieci, brak poczucia bezpieczeństwa, za dużo pracy przy domu i w ogródku... obawy można by mnożyć. Czego się obawiacie; że gdy już zamieszkacie w swoim domku to...?

wydaje mi się, że miejsca na dom nie wybiera się na "łapu-capu". ja na przykład znalazłam okolicę, gdzie wiem, że będziemy czuli się szczęśliwi. a co do wszelkich innych obaw to mam to gdzieś. ja chcę mieć po prostu kawałek swojego świata, gdzie bedę "panem na włościach" i nikt nie będzie mi mówił co mam robić (no może poza moją żoną :wink: )

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buduję w rodzinnej miejscowości, gdzie znam dobrze wszystkich sąsiadów i z tym nie będzie problemu.

Nie tyle obawiam się kosztów utrzymania nowego domu, gdyż jak napisał Marzyciel są one porównywalne z kosztami utrzymania mieszkania.

Natomiast często wymarzone miejsce na dom jest znacznie oddalone od miasta i miejsca pracy. Dlatego bardziej obawiam się kosztów utrzymania samochodu, zwłaszcza, że przy dorastających córkach jakiś czas będziemy zmuszeni "być dyspozycyjni" tzn. odwożenie i przywożenie - szkoła no i znajomi bo nie możemy ich tego pozbawić, a w dalszej perspektywie drugi samochód.

Generalnie boję się też trochę organizacji życia rodzinnego - więcej czasu na dojazdy, więcej czasu na utrzymanie domu i ogrodu .... no i już wiem, że będzie problem z towarzystwem dla dziewczyn, bo będą chodzić do innych szkół niż miejscowi.