Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe + kominek

Recommended Posts

Wiam !

Na tym forum przeczytałem już kilkadziesiąt jak nie więcej wiadomości na temat ogrzewanie powietrzem i nie dokońca chyba to pasuje do mojego planu. A mianowicie:

Buduje mały domek ok 120m2. Ogrzewanie mam mieć gazowe, a w salonie kominek. I tak sobie myślę czy mogę pominąc te wszystkie pompy i inne wymyślne cudeńka do ogrzewania ciepłem z kominka. Kubatura nie jest duża. Czy mogę jakoś fakt tak małej powierzchni wykożystać???

A może wystarczy poprowadzić jakieś rury i koniec.

Z góry dziękuje za pomoc.

Widzisz, ja mam prawie tak samo - ta sama powierzchnia, ogrzewanie gazowe + kominek. I nie zamierzam robić całego systemu DGP. W pokoju gdzie jest kominek będzie wylot ciepłego powietrza, zamierzam przeprowadzić rurę przez ścianę do pokoju obok i na poddasze. Żywię głęboką nadzieję, że ciepłe powietrze rozejdzie się niewspomagane niczym - tylko dzięki siłom konwekcji.

Znam takiego człowieka co też żywił taką nadzieję, że ciepłe powietrze samo znajdzie sobie drogę. Teraz jednak nikt nie wie dlaczego tak się nie dzieje. A kominek robił budowlaniec - ale nie specjalista od kominków. No i jeszcze wkład jest nie najbardziej efektywny (polskiego producenta). Kubatura nieduża, rury porozprowadzane (tylko przez strop i przez ścianę), dom wykończony, a on teraz będzie musiał część kominka rozbierać i tam jakieś turbinki montować. Tak więc nadzieja nie jest najlepszym doradcą na budowie, a kominek - rzecz bardziej skomplikowana niż się większości wydaje.

Pozdrawiam,

a.

Alicjantka ma rację, trzeba być ostrożnym przy budowie kominków.

Zobacz wątki na forum jest tego sporo. Odnośnie ogrzewania pomieszczeń za pomocą grawitacji, to ma to sens w pomieszczeniach bezpośrednio leżących powyżej kominka lub przylegających z boku. Odległość wylotów kamałów od osi kominka mie powinna w poziomie przekraczać 2 m. Materiał na kanały w tym wypadku, to może być zwykła aluminiowa rura karbowana. Przy przejściu przez ścianę dobrze jest umieścić ją w sztywnaj przelotce, bo łatwo się zagniata. Zakończyć kanały można kratkami metalowymi wentylacyjnymi z żaluzją skierowaną do góry.

Plastiku nie polecam jak również anemostatów stosowanych do nadmuchu wymuszonego i umieszczanych w sufitach.

W "babie" kominka rury należy umieścić pod samą półką dekompresyjną, a ich końcówki powinny patrzyć w dół.

Należy pamiętać że im więcej wylotów tym mniej ciepła przypadnie na każdy z nich. Osobiście polecałbym zamontowanie w dolnej części obudowy kominka w jednym z dodatkowych otworów wlotu powietrza konwekcyjnego(najczęściej umieszcza się je w składzikach na drewno) wentylatora tłoczącego powietrze z pomieszczenia do komory grzewczej kominka. Zapewni to nieco lepszy obieg ciepłego powietrza w dodatkowych wylotach. Ja to zastosowałem do DGP. Używam gdy chcę szybko nagrzać pomieszczenia w którym jest kominek. Trochę buczy ale jest sprawne, a po nagrzaniu wyłączam.

Pozdrawiam

thx za podpowiedzi, ale dalej nie wiem co mam robić. Czy montować powietrzne ogrzewanie, czy dać sobie z tym spokój i I-piętro ogrzewać gazem a parter kominkiem. Dużo wypowiedzi dyło negatywnych na temat pylenia kominka, nieszczelności instalacji po kilku latch, braku mozliwości oczyszczenia rur nawiewnych itp... Napewno wielu (wiele) z was ma kominek już parę lat. Napiszcie czy to prawda czy tylko tak się dzieje jak jest stawiany przez amatora.

Pozdrawiam