Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomys? na niedrogi a ?adny podjazd, taras, ?cie?k? do domu.

Recommended Posts

Chciałabym podzielić się swoim pomysłem na zrobienie niedrogo (szczególnie jeżeli chodzi o materiał) podjazdu, tarasu i innych tego typu rzeczy w koło domu.

Kupiliśmy w kopalni granitu w Strzelinie (koło Wrocławia) odpad od produkcji kostki granitowej, tzw. kamień łamany. Cena bardzo atrakcyjna 22zł/tonę - z jednej ciężarówki ułożyliśmy 140m2.

http://foto2.m.onet.pl/_m/e50c4cd91d8c58c9fa50dcbb8e98e99a,10,19,0.jpg

taras

http://foto1.m.onet.pl/_m/13e295182973e7057de421f9cf90aedd,10,19,0.jpg/img]

http://foto2.m.onet.pl/_m/43ab7ad9714cb6958fe4322e1f86f2da,10,19,0.jpg

podjazd.

Ja widzę same zalety takiego rozwiązania - bo zawsze chciałam mieć kostkę granitową, ale cena za tonę ok. 200-300 zł (w zależności od wielkości) była dla mnie za wysoka.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kopalnia Granitu, 57-100 Strzelin, ul. Kamienna 10a, tel. 071 392 02 68, fax. 071 392 08 57.

Upredzając kolejne pytanie:

Nie mają własnego transporu, ale współpracują z firmami przewozowymi i znaleźli mi firmę, która przywiozła kamień za 2zł/km (w obie strony wyszło równo 800zł).

Równie dobrze można wziąć firmę od siebie i tak samochód musi jechać w dwie strony :( .

Przed zakupem pojechałam tam z mężem zobaczyć, jak to wygląda. W transporcie ( 25 ton ) przyjechało również trochę odpadu, który nie nadawał się do ułożenia - piach, małe kostki 4/3 i duże kamienie o nieregularnym kształcie - piach itp. wykorzystaliśmy, jako podsypkę, a małe kostki i kamienie wykorzystam w ogrodzie.

A ja jestem ze Strzelina! :D

Polecam! A jak już będziecie w mieście to koniecznie zwiedźcie duże kamieniołomy. Wrażenia niesamowite!

Nie dla ludzi z lękiem wysokości!

Mamy w domu na podjeździe i na ścieżkach kostkę i sprawuje się super. No i wygląda bardzo naturalnie.

Gratuluję pomysłu!

Chciałabym podzielić się swoim pomysłem na zrobienie niedrogo (szczególnie jeżeli chodzi o materiał) podjazdu, tarasu i innych tego typu rzeczy w koło domu.

Kupiliśmy w kopalni granitu w Strzelinie (koło Wrocławia) odpad od produkcji kostki granitowej, tzw. kamień łamany. Cena bardzo atrakcyjna 22zł/tonę - z jednej ciężarówki ułożyliśmy 140m2.

ze względu na nieregularne kształty kostek, zdaje mi się, że powinniście między nie (duże wypełnienia)dawać żwir wymieszany z cementem...a na rysunku widać tylko żwir czy też piasek...deszcze mogą wam ten żwirek skutecznie wypłukać...ale to tylko moje sugestie...pzdr

Superos. Taka kosteczka to mój typ. I własnie kupowana jako odpad. Brałem już nawet udział w układaniu. Plecki bolały od schylania się przy segregowaniu po tym jak wysypano kamień z autka. A potem kolanka troszkę, ale od czego nakolanniki. Jak już doszedłem do wprawy to szło aż miło. Bardzo dobre rozwiązanie. Kolega u którego to robiliśmy porobił takie ciekawe wtrącenia innym odcieniem granitu. Nie dużo, ale łamie to monotonnie. Bo u niego jest droga przez podwórko, podjazd, chodniczki i taras na ogródek z tego granitu. I razem z zieloną trawką i drewninymi ławeczkami i stołem wygląda super.

No i w utrzymaniu łatwe.

Pielgrzymki w Mieście, pogoda z miasta. :lol: :lol:

Joseph - Układał to facet, który się tym zajmuje profesjonalnie ( z jednym pracownikiem ) - zajęło mu to 3 tygodnie.

Rafał - W sortowaniu kostki niestety też uczestniczyliśmy..... :-? Plecki troszeczkę bolały. Jeżeli chodzi o kolor to nie chciałam mieszać, gdyż zółty zupełnie nie pasuje mi do ogólnej koncepcji a innego koloru już nie było.

Vector - dzięki :D

Magi - nie ma sprawy :D

legar - cement też jest! :D

nnatasza - Dziękuję za kontakt :p

Spodbał mi się Twój zamysł.

Niestety ale nie uzyskałem kontaktu z Działem Handlowym tej firmy.

Dzwoniłem 3 razy i dwukrotnie na centrali powiedziano mi, że pracownicy działu są przy załadunku (czyżby sami ładowali ręcznie :p )

A za trzecim razem włączył się fax.

Ale mam przed soba przyszły cały tydzień... i przyszły ... i ........... :wink:

mam pytanie - propozycję, może do Wowki i innych osób z regionu - byłoby nam po drodze.

Może przywieść troszku granitu koleją np. wagon ???

ten granit chodzi za mną od nie wiem kiedy.

jest jednak ALE - koszty !

Znalazłem więc kamień z lokalnego kamieniołomu, ale o granicie ciągle myślę...

W miejscu gdzie buduję nie wjedzie nic więcej niż 12t.

A potrzebuję tego ze 30t albo lepiej 40t.

Musiałbym zapłacić za 3 ciężarówki, czyli transport kosztowałby mnie więcej niż granit !.

Niestety granit w okolicy gdzie buduję jest cenniejszy niż prawie złoto

i za 30-40t zapłaciłbym jeszcze więcej niż własna inicjatywa zorganizowania granitu.

Może zamówić wagon np. 60, 100 ton i dalej rozwieźć ciężarówkami ?

Czy ktoś wie może ile kosztuje taki trasport koleją, np. tona za kilometr lub cuś podobnie coby sobie skalkulować ?

Cz.

P.S.

a z asortymentem i kolorami nie ma problemu, są wagony z przegrodami.

gosciu01 - nie wiem czy jest to najlepszy pomysł.

- Transport koleją kosztuje... (nie wiem co prawdy ile ale PKP instytucja charytatywną z pewnością nie jest)

- Dochodza koszty załadunku (nie wiem czy kamieniołom ma własną bocznicę kolejową)

- Dochodzą koszty rozładunku (wynajęcie bocznicy + osiowe za postój)

- Dochodzi transport z bocznicy na plac budowy.

Inna sprawą jest to kto zajmie się logistyczna stroną tej operacji.

Lepszym pomysłem byłoby wynajęcie ciężarówki z Dolnego Śląska która i tak na Ślask (Górny) przyjeżdzą pusta po węgiel. Można zapłacic wówczas tylko za kilometry w jedna stronę + jakąś kwotę za czynności związane z załadunkiem.

A czy ktoś wie czy w ten sposób można ułożyć drogę dojazdową i jak to zrobić. Mam do ułozenie jakieś 400 mb drogi przez las. szeroka powiedzmy na 3m co daje 1200 m2, czyli jakieś 9-10 ciężarówek. Wychodzi jakieś 5000 zł za materiał. Chyba nic taniej nie znajdę. A może ktoś ma inny pomysł?!