nnatasza 13.08.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Chciałabym podzielić się swoim pomysłem na zrobienie niedrogo (szczególnie jeżeli chodzi o materiał) podjazdu, tarasu i innych tego typu rzeczy w koło domu.Kupiliśmy w kopalni granitu w Strzelinie (koło Wrocławia) odpad od produkcji kostki granitowej, tzw. kamień łamany. Cena bardzo atrakcyjna 22zł/tonę - z jednej ciężarówki ułożyliśmy 140m2. http://foto2.m.onet.pl/_m/e50c4cd91d8c58c9fa50dcbb8e98e99a,10,19,0.jpgtaras http://foto1.m.onet.pl/_m/13e295182973e7057de421f9cf90aedd,10,19,0.jpg/img] http://foto2.m.onet.pl/_m/43ab7ad9714cb6958fe4322e1f86f2da,10,19,0.jpgpodjazd. Ja widzę same zalety takiego rozwiązania - bo zawsze chciałam mieć kostkę granitową, ale cena za tonę ok. 200-300 zł (w zależności od wielkości) była dla mnie za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 13.08.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 SUPER ja też myślałam o kostce masz jakiś namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 13.08.2004 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Kopalnia Granitu, 57-100 Strzelin, ul. Kamienna 10a, tel. 071 392 02 68, fax. 071 392 08 57. Upredzając kolejne pytanie: Nie mają własnego transporu, ale współpracują z firmami przewozowymi i znaleźli mi firmę, która przywiozła kamień za 2zł/km (w obie strony wyszło równo 800zł). Równie dobrze można wziąć firmę od siebie i tak samochód musi jechać w dwie strony . Przed zakupem pojechałam tam z mężem zobaczyć, jak to wygląda. W transporcie ( 25 ton ) przyjechało również trochę odpadu, który nie nadawał się do ułożenia - piach, małe kostki 4/3 i duże kamienie o nieregularnym kształcie - piach itp. wykorzystaliśmy, jako podsypkę, a małe kostki i kamienie wykorzystam w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 13.08.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 A ja jestem ze Strzelina! Polecam! A jak już będziecie w mieście to koniecznie zwiedźcie duże kamieniołomy. Wrażenia niesamowite! Nie dla ludzi z lękiem wysokości! Mamy w domu na podjeździe i na ścieżkach kostkę i sprawuje się super. No i wygląda bardzo naturalnie. Gratuluję pomysłu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 13.08.2004 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Racja! Widok wspaniały - widziłam podobno największą wykopaną przez człowieka dziurę! Ściany z granitu na wysokość kilkudziesięciu pięter a na dnie lazurowa woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 13.08.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Chciałabym podzielić się swoim pomysłem na zrobienie niedrogo (szczególnie jeżeli chodzi o materiał) podjazdu, tarasu i innych tego typu rzeczy w koło domu. Kupiliśmy w kopalni granitu w Strzelinie (koło Wrocławia) odpad od produkcji kostki granitowej, tzw. kamień łamany. Cena bardzo atrakcyjna 22zł/tonę - z jednej ciężarówki ułożyliśmy 140m2. ze względu na nieregularne kształty kostek, zdaje mi się, że powinniście między nie (duże wypełnienia)dawać żwir wymieszany z cementem...a na rysunku widać tylko żwir czy też piasek...deszcze mogą wam ten żwirek skutecznie wypłukać...ale to tylko moje sugestie...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 13.08.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 NNATASZA ALE ILE ZAJĘŁO WAM UŁOŻENIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 13.08.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 dzięki Natasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 13.08.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Bardzo mi się podoba.Gratulacje vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Storm 13.08.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Superos. Taka kosteczka to mój typ. I własnie kupowana jako odpad. Brałem już nawet udział w układaniu. Plecki bolały od schylania się przy segregowaniu po tym jak wysypano kamień z autka. A potem kolanka troszkę, ale od czego nakolanniki. Jak już doszedłem do wprawy to szło aż miło. Bardzo dobre rozwiązanie. Kolega u którego to robiliśmy porobił takie ciekawe wtrącenia innym odcieniem granitu. Nie dużo, ale łamie to monotonnie. Bo u niego jest droga przez podwórko, podjazd, chodniczki i taras na ogródek z tego granitu. I razem z zieloną trawką i drewninymi ławeczkami i stołem wygląda super. No i w utrzymaniu łatwe. Pielgrzymki w Mieście, pogoda z miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 13.08.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Rafał wysłałem Ci pytanie na priv tylko nie wiem czy doszło bo nie uzyskałem potwierdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał Storm 13.08.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Niestety chyba nie doszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 13.08.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 to oficjalnie:Pewnie jesteś z Częstochowy(miasto swiętej wieży)gdzie mógłbym zobaczyć taki placyk ułożony z odpadów granitowychja także jestem ze świętego miastapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 13.08.2004 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Joseph - Układał to facet, który się tym zajmuje profesjonalnie ( z jednym pracownikiem ) - zajęło mu to 3 tygodnie. Rafał - W sortowaniu kostki niestety też uczestniczyliśmy..... Plecki troszeczkę bolały. Jeżeli chodzi o kolor to nie chciałam mieszać, gdyż zółty zupełnie nie pasuje mi do ogólnej koncepcji a innego koloru już nie było. Vector - dzięki Magi - nie ma sprawy legar - cement też jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 13.08.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 nnatasza - Dziękuję za kontakt Spodbał mi się Twój zamysł. Niestety ale nie uzyskałem kontaktu z Działem Handlowym tej firmy. Dzwoniłem 3 razy i dwukrotnie na centrali powiedziano mi, że pracownicy działu są przy załadunku (czyżby sami ładowali ręcznie ) A za trzecim razem włączył się fax. Ale mam przed soba przyszły cały tydzień... i przyszły ... i ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 13.08.2004 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 To powodzenia w "dodzwanianiu się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.08.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 mam pytanie - propozycję, może do Wowki i innych osób z regionu - byłoby nam po drodze. Może przywieść troszku granitu koleją np. wagon ??? ten granit chodzi za mną od nie wiem kiedy.jest jednak ALE - koszty !Znalazłem więc kamień z lokalnego kamieniołomu, ale o granicie ciągle myślę... W miejscu gdzie buduję nie wjedzie nic więcej niż 12t.A potrzebuję tego ze 30t albo lepiej 40t.Musiałbym zapłacić za 3 ciężarówki, czyli transport kosztowałby mnie więcej niż granit !. Niestety granit w okolicy gdzie buduję jest cenniejszy niż prawie złotoi za 30-40t zapłaciłbym jeszcze więcej niż własna inicjatywa zorganizowania granitu. Może zamówić wagon np. 60, 100 ton i dalej rozwieźć ciężarówkami ? Czy ktoś wie może ile kosztuje taki trasport koleją, np. tona za kilometr lub cuś podobnie coby sobie skalkulować ?Cz. P.S.a z asortymentem i kolorami nie ma problemu, są wagony z przegrodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.08.2004 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 gosciu01 - nie wiem czy jest to najlepszy pomysł. - Transport koleją kosztuje... (nie wiem co prawdy ile ale PKP instytucja charytatywną z pewnością nie jest)- Dochodza koszty załadunku (nie wiem czy kamieniołom ma własną bocznicę kolejową)- Dochodzą koszty rozładunku (wynajęcie bocznicy + osiowe za postój)- Dochodzi transport z bocznicy na plac budowy. Inna sprawą jest to kto zajmie się logistyczna stroną tej operacji. Lepszym pomysłem byłoby wynajęcie ciężarówki z Dolnego Śląska która i tak na Ślask (Górny) przyjeżdzą pusta po węgiel. Można zapłacic wówczas tylko za kilometry w jedna stronę + jakąś kwotę za czynności związane z załadunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.08.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 gosciu01 - nie wiem czy jest to najlepszy pomysł. OK. szukam dobrych rozwiązań, a na forum można takie znaleźć, widzisz, ten pomysł z ciężarówką z Dolnego Ślkąska to już jest coś Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 16.08.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 A czy ktoś wie czy w ten sposób można ułożyć drogę dojazdową i jak to zrobić. Mam do ułozenie jakieś 400 mb drogi przez las. szeroka powiedzmy na 3m co daje 1200 m2, czyli jakieś 9-10 ciężarówek. Wychodzi jakieś 5000 zł za materiał. Chyba nic taniej nie znajdę. A może ktoś ma inny pomysł?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts