Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 9 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Gość Arturo72
Widać, że ekipa i kierownik budowy okopana w tradycyjnych metodach budowania.Na szczytach porotherm do dachu.Dla tak małego projektu 3 kominy (nawet jeśli to wentylacyjne) to przesada.:(
Wszak i tradycyjne "tanie" ogrzewanie węglem to i ekipa dostosowana do stylu a że kominów dużo ? Wszyscy tak mają i jest dobrze i nie ważne,że 10tys.zł zamiast w kominy mogło pójść w "normalne" i czyste i naprawdę tanie ogrzewanie :D Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Jak oceniasz Dryfix? Ekipa nie była "przerażona" tymi pustakami? Gdybyś murował zwykłym Porothermem P+W płaciłbyś więcej czy mniej za robociznę?

Sam osobiście nie mogę zrozumieć dlaczego zazwyczaj wyceniają dryfix drożej, skoro ideą tych pustaków jest (między innymi) ułatwienie życia murarzom.

nie miałem wody na działce to był główny argument za dryfixem, ekipa budowała już w tym systemem i mieli zniżkę na dryfix w hurtowni

Gość Arturo72
Do budowy domu trzeba się przygotować. To dotyczy każdego elementu łącznie z systemem grzewczym a nie bazować na "mitach i legendach" bo w tej chwili masz drogi system grzewczy i nie wydolna wentylacje a mogło być tanio,bezobslugowo i komfortowo.

da radę to jakoś "naprawić" ?

Wypożycz aligatora do pustaków ceramicznych i obetnij szczyt ok. 15cm poniżej desek (lub na grubość ocieplenia +3cm) od desek. Albo pogoń ekipę, że ma to zrobić jak spaprali. Zobacz w projekcie jak jest narysowane (czy ocieplenie wchodzi pod deski). Jeśli tak to masz podstawę, aby to zrobili sami za darmo.

ok dzięki wielkie

na pewno będę chciał żeby ekipa to zrobiła w końcu za to im płacę

w projekcie jest tak:

[ATTACH=CONFIG]377127[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]377128[/ATTACH]

W projekcie nie ma stosownego przekroju, zresztą dobry kierownik budowy powinien "na dzień dobry" zasugerować tak oczywistą poprawkę.

Dlatego pozwoliłem sobie na moją uwagę.

• 2 weeks później...
Renesansowa Alegra 9, antracytowa matowa angoba

Renesansowa Alegra 9, antracytowa angoba

zastanawiam się miedzy tymi dwoma dachówkami muszę już wybrać może ktoś coś o nich powiedzieć czy są ok ?

może ma ktoś zdjęcia

creative_21, którą wybrałeś? Masz może jakieś zdjęcie? Ja już byłem zdecydowany na antracyt angobę ale nieopatrznie wlazłem na stronę producenta i zobaczyłem jeszcze matową i teraz mam zgryz bo nie mogę jej znaleźć u kogoś na dachu...

• 1 month później...

Witam serdecznie

Czytam wasze wypowiedzi z zaciekawieniem. Też buduje dom przy Alabastrowej 9 w tym momencie właśnie kończą mi dach. Jeśli ktoś go jeszcze nie ma to polecam okno nad kladka schodowa. Ja w porę sobie to wymyśliłam i przed chwilą dzwonił cieśla ze właśnie wycinaja kolejny otwór.

Jestem raczej z osób które patrzą też na ekonomię i potrzebę pewnych rzeczy. Dlatego tez zmienilam okna w pokojach nad salonem i kuchnia na zwykle nie balkonowe. Nie zdecydowaliśmy się również na dachówkę. Kładę blachodachowke. A kominy nie są z klinkieru tylko obite blacha trapezowa. Ale to już jak komu się podoba. My z racji przyszłości również zdecydowaliamy się na dwa kominy od CO. Planujemy ogrzewac GAZowo Ale kto wie.... więc obok mamy komin na zwykły piec. Żeby w późniejsZych latach nie demolowac pół domu.

Na dzień dzisiejszy z działką o pow. 67 arów i domem z dachem (+4okna dachowe) i wjazd z kamienia wydaliśmy 154 tys.

• 3 weeks później...