kliminho 27.10.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Czesc Mam pytanie, jestem w trakcie wykonczenia domu a dokladnie koncze instalacje elektyryczna. Zaczałem sie zastanawiac nad wyciagnieciem "kabli" na zewnatrz tzn:- do planowanej altanki ponizej 35m2- do planowanego garazu ok 50 m2- oswietlenie ogrodu przed domem i za. W jaki sposob wycignac te kable na zewnatrz? Pytam glownie czy musze doprowdzic od razu kable w docelowe miejsca czy np moge tylko przebic sie przez sciany i zostawic kable w ziemi, a pozniej jak juz bede wiedział co gdzie bedzie to "dosztukuje" kable? Czy do garazu nie powinno byc osobne zasilanie? Edytowane 27 Października 2016 przez kliminho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.10.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Też tak planuje i w zamiarze mam wyprowadzić kable tylko do skrzynki na zewnątrz budynku, bez żadnego zakopywania. Tak jest łatwiej i prościej. Kiedy rozpocznę budowę budynku gospodarczego, zostanie tylko podłączenie się do listwy w skrzynce przyłączeniowej. Oczywiście wszelkie zabezpieczenia będą osobne do tego przyłącza, umieszczone w rozdzielnicy głównej. Żeby było zgodne z przepisami taką skrzynkę traktuje się jako gniazdo na trójfazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 28.10.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 [.....] Czy do garazu nie powinno byc osobne zasilanie? Jeżeli znasz lokalizację przyszłego garażu to możesz zakopać już teraz odpowiednią rurę wraz z pilotem, od domu do wnętrza fundamentów garażu. Możesz w ten sposób uniknąć kopania w przyszłości (możliwy ogród, kostka, taras itp.). W garażu umieścisz nową rozdzielnicę a wcześniej koniecznie pamiętaj o nowym uziomie fundamentowym. Koniecznie zrób zdjęcia i pomierz punkty i odległości tego co w ziemi. Resztę proponuję zostawić elektrykowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts