Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prad w ogrodzie i planowanym garazu

Recommended Posts

Czesc

Mam pytanie, jestem w trakcie wykonczenia domu a dokladnie koncze instalacje elektyryczna. Zaczałem sie zastanawiac nad wyciagnieciem "kabli" na zewnatrz tzn:

- do planowanej altanki ponizej 35m2

- do planowanego garazu ok 50 m2

- oswietlenie ogrodu przed domem i za.

W jaki sposob wycignac te kable na zewnatrz? Pytam glownie czy musze doprowdzic od razu kable w docelowe miejsca czy np moge tylko przebic sie przez sciany i zostawic kable w ziemi, a pozniej jak juz bede wiedział co gdzie bedzie to "dosztukuje" kable?

Czy do garazu nie powinno byc osobne zasilanie?

Edytowane przez kliminho

Też tak planuje i w zamiarze mam wyprowadzić kable tylko do skrzynki na zewnątrz budynku, bez żadnego zakopywania. Tak jest łatwiej i prościej. Kiedy rozpocznę budowę budynku gospodarczego, zostanie tylko podłączenie się do listwy w skrzynce przyłączeniowej. Oczywiście wszelkie zabezpieczenia będą osobne do tego przyłącza, umieszczone w rozdzielnicy głównej. Żeby było zgodne z przepisami taką skrzynkę traktuje się jako gniazdo na trójfazówkę :)

[.....]

Czy do garazu nie powinno byc osobne zasilanie?

Jeżeli znasz lokalizację przyszłego garażu to możesz zakopać już teraz odpowiednią rurę wraz z pilotem, od domu do wnętrza fundamentów garażu. Możesz w ten sposób uniknąć kopania w przyszłości (możliwy ogród, kostka, taras itp.). W garażu umieścisz nową rozdzielnicę a wcześniej koniecznie pamiętaj o nowym uziomie fundamentowym. Koniecznie zrób zdjęcia i pomierz punkty i odległości tego co w ziemi. Resztę proponuję zostawić elektrykowi.