Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodociągowe przed drogę powiatową

biku11

Recommended Posts

Witam

Planuje zrobić przyłącze wodociągowe do nowo budowanego domu. Przełączę będzie przechodziło przez drogę powiatową. Pierwsze co to zgłosiłem się do projektanta wykonującego projekty takich przyłączy. Następnie wykonawca i jednocześnie zarządca wodociągami na terenie mojej gminy. Wycena wodociągu 5200 pln (szacunkowo około 50 metrów). Wykonawca kazał mi zgłosić się do zarządu dróg powiatowych i wypełnić oświadczenia dotyczące przecisku przez drogę (czy to ja powinienem robić czy wykonawca?). Zadzwoniłem do zarządu dróg powiatowych dopytałem dokładnie o jakie drugi oświadczeń chodzi i dowiedziałem się o opłacie rocznej która mnie czeka tzn raz w roku około 50 PLN za wykorzystanie pasa drogowego (zgodnie z ustawą). Niby nie duże pieniądze ale kurcze kolejne stała opłata za nic. Czy macie pomysły jak uniknąć tej opłaty? trochę czytałem na forum info w tym temacie ale sensownego rozwiązania nie znalazłem. Na forum wyczytałem też poradę by oddać (za opłatą) na własność rurę wodociągową na własność gminie. Czy praktykowaliście takie rozwiązania? jak wygląda taki proces? pytałem w swojej gminie to babka mi powiedziała że nie praktykowali czegoś takiego i że z wójtem trzeba pogadać ( wójt nie obecny narazie)

dzięki za podpowiedzi

Witam

Planuje zrobić przyłącze wodociągowe do nowo budowanego domu. Przełączę będzie przechodziło przez drogę powiatową. Pierwsze co to zgłosiłem się do projektanta wykonującego projekty takich przyłączy. Następnie wykonawca i jednocześnie zarządca wodociągami na terenie mojej gminy. Wycena wodociągu 5200 pln (szacunkowo około 50 metrów). Wykonawca kazał mi zgłosić się do zarządu dróg powiatowych i wypełnić oświadczenia dotyczące przecisku przez drogę (czy to ja powinienem robić czy wykonawca?). Zadzwoniłem do zarządu dróg powiatowych dopytałem dokładnie o jakie drugi oświadczeń chodzi i dowiedziałem się o opłacie rocznej która mnie czeka tzn raz w roku około 50 PLN za wykorzystanie pasa drogowego (zgodnie z ustawą). Niby nie duże pieniądze ale kurcze kolejne stała opłata za nic. Czy macie pomysły jak uniknąć tej opłaty? trochę czytałem na forum info w tym temacie ale sensownego rozwiązania nie znalazłem. Na forum wyczytałem też poradę by oddać (za opłatą) na własność rurę wodociągową na własność gminie. Czy praktykowaliście takie rozwiązania? jak wygląda taki proces? pytałem w swojej gminie to babka mi powiedziała że nie praktykowali czegoś takiego i że z wójtem trzeba pogadać ( wójt nie obecny narazie)

dzięki za podpowiedzi

Za bardzo nie kumam o co chodzi, o jaka oplate. Ale u mnie komunalka zaplacila za kawalek od rurocisgu do plotu i sobie go wziela. Nic ten kawalek mnie nie interesuje, i to stndardowa procedura

Gość Arturo72
Witam

dzięki za podpowiedzi

Za dużo kombinowałeś,ja miałem podobną sytuację.Miałem projekt przyłącza wody do domu na etapie adaptacji(droga powiatowa),wodociągi wyraziły zgodę.

Następnie udalem sie do gminy w sprawie fizycznego przyłacza wody do działki,wystarczylo,ze dałem im mapkę do celów projektowych i oni wszystko sami wykonali pod wzgledem formalnym i kazali mi szukać wykonawcy proponujac mi ich stałego i z tego skorzystałem.

1750zł taki koszt i nic mnie nie interesowało i mam wodę :)

jeśli wodociąg ( nie wiem czy to jest sieć wodociągowa czy przyłącze, to jest zasadnicza i kolosalna różnica ) ale jeśli jest twoja, to musisz tą opłatę uiścić i to na 10 lat z tego co wiem, potem znowu. Nie są to kolosalne pieniądze, ale jednak.

Jest to opłata za zajęcie przez twój prywatny wodociąg czy przyłącze i dzierżawę tego miejsca, na którym leży wodociąg. radzę tu się nie uchylać, bo za 5 lat dostaniesz pismo o karze i odsetkach.

jeśli wodociąg \ przyłącze buduje gmina \ mpwik to ich brocha. ja mam niestety prywatny.

z wcięciem się do wodociągu który leży na drodze publicznej też nie ma tak hop, dokumentów i formalności masa

zyhu czy kojażysz może jakie dokumenty nalezy złozyć w powiatowym zarządzie dróg ?

Arturo, czyli zgłosiłes się w sprawie wodociągu do gminy i oni cię pokierowali bo nie rozumiem za bardzo?

1750 zł to jest koszt przyłącza twojego czyli opłata dla wykonawcy? jaką odległość od sieci miałeś? i czy płacisz opłatę za użytkowania pasa drogowego?

jacek zoo komunalka u ciebie wszystko podłaczyła i opłaciła?

dokumentów masę, mały segregator :)

z tego co pamiętam to po 1 musi być projekt ( u mnie była sieć wodociągowa ) ale jak masz przyłącze to nie będzie na zasadzie pozwolenia na budowę. musiałem też mieć swojego normalego kierownika budowy, z uprawnieniami do wody.

w zarządzie dróg przedstawiasz cały plan przedsięwzięcia łącznie ze znakami drogowymi, całym bezpieczeństwem nad ruchem w trakcie tego przekopu ( pewnie jak wiercisz to też coś tam trzeba )

trzeba zajęcie pasa drogowego, opłata za to, opłata za dzierżawę twojej rury na drodze gminnej

najlepiej, idz i zapytaj

• 2 weeks później...
Arturo72 moja gmina kazała mi się osobiście kontaktować z wykonawcą i zarządcą wodociągu gminnego i on dalej mnie poprowadził w temacie tj projekt kontakt z powiatowym zarządem dróg itd. mocno mnie zastanawia jak uniknąć tych opłat albo zrzucić je na gminę ( która de facto nie chce przejąć opłat bo nie wie jak to prawnie rozwiązać)

• 4 weeks później...