Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłaczenie z gruntów rolnych?

baba

Recommended Posts

Działka to grunt rolny. Chodzi mi o sytuację gdy dom jest już gotowy do odbioru i należy wyłączyć grunt pod nim z produkcji rolnej. Właśnie w tym mam problem : grunt pod domem ( z podjazdem, chodnikiem itp.) czy całą działkę? Różnica polega na tym że w pierwszym przypadku nie ma opłaty jednorazowej a póżniej grunt budowlany (i podatek) jest mniejszy. Czy ktoś zna szczegółowe przepisy? Podobno były jakieś zmiany (na niekorzyść) :cry:

Można bez opłat wyłączyć 5,42 ara. Jeśli więcej - to będą opłaty. Ale moim zdaniem nie opłaca się więcej wyłączać, bo tak jak piszesz potem podatek od wyłączonych gruntów jest wyższy. 5,42 ara spokojnie wystarczy na dom, podjazd i garaż. Mój geodeta poradził mi wykorzystac ten limit w całości.

Geodeta z którym rozmawiałam twierdzi że obowiązkowo muszę wyłączyć całą działkę (950m2). Szukam przepisów.

Proponuję lekturę ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU19971601079. Jeżeli ci się nie otworzy to mogę ci podesłać tekst na priva.

A w praktyce bez opłat wyłączysz każdą powierzchnię ziemi klasy IVA i niższej, natomiast od klasy IIIB w góre tylko 0,0549 ha (czyli 549m2)

Za nadwyżkę będziesz musiał płacić.

Inna sprawa to określenie wielkości wyłączanej powierzchni. U mnie w starostwie pani stwierdziła, że jeżeli nie chcę wyłączać całej działki, to muszę jej przedstawić taki projekt zagospodarowania terenu, że nie wyłączana część działki będzie w dalszym ciągu użytkowana rolniczo, a do tego nie zalicza się np. ogródek przydomowy...

Pozdrówka

Steve74

Dziękuję za odpowiedzi, byłam w urzędzie i póki co sprawa jest zawieszona. Brak planów zagospodarowania. Nowe będą obowiązywały od stycznia 2005 - wtedy cała działka stanie się budowlana :(

A z czystej ciekawości której klasy masz ziemię??

Bo coś mi się tłucze mocno po głowie, że odrolnienie gruntów w planie zagospodarowania, nie jest jednoznaczne z fizycznym wyłączeniem gruntów z produkcji rolnej

jakie orientacyjnie mogą być kwoty za wyłączenie i kiedy się płaci ?

Pozdrawiam

1) liczysz w hektarach ile metrów chcesz wyłączyć i mnożesz to przez cenę wyłączenia jednego hektara (w ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych)-> np. ja mam działkę 2500m2 klasy IIIB więc 0,25ha*450=112,5 ton żyta (bo w tonach żyta to się liczy)

2) zwolnione z opłaty jest 549m2 czyli jednorazowa opłata wyniesie (2500-594)*450=87,795 ton żyta

3) GUS ogłosił, że tona żyta kosztuje 379zł więc opłata wynosi -> 33 274zł.

Uwaga: od tej sumy można odjąć wartość gruntu np. z aktu notarialnego

4) Najlepsze. przez 10 lat płacisz 1/10 sumy z pkt 1 czyli 12,25 tony żyta rocznie wg ceny określanej co roku przez GUS.

Szczegółowie jest to opisane właśnie w ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Im wyższa klasa, tym większa kasa....

PS. Zaczynasz płacić praktycznie przy rozpoczęciu budowy, bo wtedy wyłączasz grunt z produkcji rolnej. i jak raz zaczniesz płacić, to wtedy niestety płacisz tak długo, aż zapłacisz wszystko

Czy dobrze zrozumiałem.....

jeżeli z działki 2500 m2 wyłączysz tylko i wyłącznie 500m2 to nie zapłacisz nic (bo zwolnione), ani w przyszłosci (bo nie podlega) ???

Kodaka

w zasadzie masz rację, tyle tylko, że nikt nie określił sposobu w jaki się wyznacza obszar, który podlega wyłączeniu. Na obszarze, który nie został wyłączony, powinna dalej być prowadzona gospodarka rolna (a w zasadzie powinny być grunty użytkowane w sposób rolniczy, a do tego nie zalicza się np. ogródek przydomowy, skalniak, tuje itp. trawnik można pod to ewentualnie podciągnąć..)

w załącznkiu do ustawy o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz o zmianie niektórych innych ustaw z dnia 2 kwietnia 2004roku są wymenione rodzaje działów specjalnych produkcji rolnej. O psach tam nic nie ma. A co do ilości to raczej trzeba mieć dużo np. tchórzofretki - powyżej 50 szt. samic stada podstawowego.

Może ktoś z praktyki jest zorientowany jak najprosciej prowadzić produkcję rolną.

• 2 years później...