baba 13.08.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Działka to grunt rolny. Chodzi mi o sytuację gdy dom jest już gotowy do odbioru i należy wyłączyć grunt pod nim z produkcji rolnej. Właśnie w tym mam problem : grunt pod domem ( z podjazdem, chodnikiem itp.) czy całą działkę? Różnica polega na tym że w pierwszym przypadku nie ma opłaty jednorazowej a póżniej grunt budowlany (i podatek) jest mniejszy. Czy ktoś zna szczegółowe przepisy? Podobno były jakieś zmiany (na niekorzyść) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 13.08.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Można bez opłat wyłączyć 5,42 ara. Jeśli więcej - to będą opłaty. Ale moim zdaniem nie opłaca się więcej wyłączać, bo tak jak piszesz potem podatek od wyłączonych gruntów jest wyższy. 5,42 ara spokojnie wystarczy na dom, podjazd i garaż. Mój geodeta poradził mi wykorzystac ten limit w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 15.08.2004 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 Geodeta z którym rozmawiałam twierdzi że obowiązkowo muszę wyłączyć całą działkę (950m2). Szukam przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 15.08.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 Zapytaj w swoim Urzędzie Miasta i Gminy, powinni mieć przepisy.Ja nie musiałam grzebać za przepisami, bo geodeta sam wiedział co ma robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 16.08.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Geodeta z którym rozmawiałam twierdzi że obowiązkowo muszę wyłączyć całą działkę (950m2). Szukam przepisów. Proponuję lekturę ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU19971601079. Jeżeli ci się nie otworzy to mogę ci podesłać tekst na priva. A w praktyce bez opłat wyłączysz każdą powierzchnię ziemi klasy IVA i niższej, natomiast od klasy IIIB w góre tylko 0,0549 ha (czyli 549m2) Za nadwyżkę będziesz musiał płacić. Inna sprawa to określenie wielkości wyłączanej powierzchni. U mnie w starostwie pani stwierdziła, że jeżeli nie chcę wyłączać całej działki, to muszę jej przedstawić taki projekt zagospodarowania terenu, że nie wyłączana część działki będzie w dalszym ciągu użytkowana rolniczo, a do tego nie zalicza się np. ogródek przydomowy... Pozdrówka Steve74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 18.08.2004 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Dziękuję za odpowiedzi, byłam w urzędzie i póki co sprawa jest zawieszona. Brak planów zagospodarowania. Nowe będą obowiązywały od stycznia 2005 - wtedy cała działka stanie się budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 19.08.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Dziękuję za odpowiedzi, byłam w urzędzie i póki co sprawa jest zawieszona. Brak planów zagospodarowania. Nowe będą obowiązywały od stycznia 2005 - wtedy cała działka stanie się budowlana A z czystej ciekawości której klasy masz ziemię?? Bo coś mi się tłucze mocno po głowie, że odrolnienie gruntów w planie zagospodarowania, nie jest jednoznaczne z fizycznym wyłączeniem gruntów z produkcji rolnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.08.2004 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Bo coś mi się tłucze mocno po głowie, że odrolnienie gruntów w planie zagospodarowania, nie jest jednoznaczne z fizycznym wyłączeniem gruntów z produkcji rolnej Oczywiscie, ze nie jest jednoznaczne. To sa dwie odrebne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arojad 20.08.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 jakie orientacyjnie mogą być kwoty za wyłączenie i kiedy się płaci ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 23.08.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 jakie orientacyjnie mogą być kwoty za wyłączenie i kiedy się płaci ? Pozdrawiam 1) liczysz w hektarach ile metrów chcesz wyłączyć i mnożesz to przez cenę wyłączenia jednego hektara (w ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych)-> np. ja mam działkę 2500m2 klasy IIIB więc 0,25ha*450=112,5 ton żyta (bo w tonach żyta to się liczy) 2) zwolnione z opłaty jest 549m2 czyli jednorazowa opłata wyniesie (2500-594)*450=87,795 ton żyta 3) GUS ogłosił, że tona żyta kosztuje 379zł więc opłata wynosi -> 33 274zł. Uwaga: od tej sumy można odjąć wartość gruntu np. z aktu notarialnego 4) Najlepsze. przez 10 lat płacisz 1/10 sumy z pkt 1 czyli 12,25 tony żyta rocznie wg ceny określanej co roku przez GUS. Szczegółowie jest to opisane właśnie w ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych. Im wyższa klasa, tym większa kasa.... PS. Zaczynasz płacić praktycznie przy rozpoczęciu budowy, bo wtedy wyłączasz grunt z produkcji rolnej. i jak raz zaczniesz płacić, to wtedy niestety płacisz tak długo, aż zapłacisz wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 25.08.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Czy dobrze zrozumiałem.....jeżeli z działki 2500 m2 wyłączysz tylko i wyłącznie 500m2 to nie zapłacisz nic (bo zwolnione), ani w przyszłosci (bo nie podlega) ??? Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 25.08.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Czy dobrze zrozumiałem.....jeżeli z działki 2500 m2 wyłączysz tylko i wyłącznie 500m2 to nie zapłacisz nic (bo zwolnione), ani w przyszłosci (bo nie podlega) ??? Kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 25.08.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Czy dobrze zrozumiałem..... jeżeli z działki 2500 m2 wyłączysz tylko i wyłącznie 500m2 to nie zapłacisz nic (bo zwolnione), ani w przyszłosci (bo nie podlega) ??? Kodaka w zasadzie masz rację, tyle tylko, że nikt nie określił sposobu w jaki się wyznacza obszar, który podlega wyłączeniu. Na obszarze, który nie został wyłączony, powinna dalej być prowadzona gospodarka rolna (a w zasadzie powinny być grunty użytkowane w sposób rolniczy, a do tego nie zalicza się np. ogródek przydomowy, skalniak, tuje itp. trawnik można pod to ewentualnie podciągnąć..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodaka 25.08.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Powiadasz produkcja rolna.... Hmmm.... Dział specjalny produkcji rolnej - Hodowla zwierząt. Ponoć wystarczy mieć dwa psy rasowe i zarejestrować się jako hodowca. No i jesteś rolnikiem........ (to tak w skrócie) kodaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuasia 26.08.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 w załącznkiu do ustawy o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz o zmianie niektórych innych ustaw z dnia 2 kwietnia 2004roku są wymenione rodzaje działów specjalnych produkcji rolnej. O psach tam nic nie ma. A co do ilości to raczej trzeba mieć dużo np. tchórzofretki - powyżej 50 szt. samic stada podstawowego. Może ktoś z praktyki jest zorientowany jak najprosciej prowadzić produkcję rolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 29.03.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 A co z drogą dojazdową? Jeśli do działki prowadzi droga, która jest współwłasnością kilku osób i jest to oddzielna działka ( ma odrebną ksiegę wieczystą) czy ona też wymaga wyłączenia z produkcji rolnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts