Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie scian dzialowych i wiazarow wełną - poprawne ocieplenie w poziomie stropu

idas

Recommended Posts

Witam,

Mój projekt ma wiązary kratowe mocowane bezpośrednio do wieńca. Scianki działowe zostały postawione 3cm poniżej wieńca.

Chciałbym zrealizować ocieplenie dachu w poziomie stropu ponieważ nie planuje zadnego strychu, a poddasze bedzie nieogrzewane.

Pomiedzy dolny pas wiazara daje 20cm wełny. I potem chciałbym w poprzek druga warstwe welny. Tutaj jednak zaczyna sie rozkminka...

Czy wystarczy dac kolejna warstwe ktora dojdzie po prostu do scianek, a w niektorych miejscach niestety nie bedzie praktycznie w ogole ocieplenia poniewaz bezposrednio nad scianka dzialowa biegnie dolny pas wiazara (zatem moglby dac conajwyzej 3cm ocieplenia...)?

Ponizsze zdjecie obracuje jak to wyglada.

Dach.jpg

Czy moze lepiej obciac scianki dzialowe np. o grubosc drugiej warstwy ocieplenia tak zeby zachowac ciaglosc?

Z gory dziekuje za wszelkie porady.

Tez myśle ze właśnie to jest najlepsze rozwiązanie. Wydaje mi sie ze lepszym pomysłem bedzie ścięcie pustakow o 15cm (zaznaczyłem sobie już to na wszystkich ścianach). Te 15cm +3cm ktore sa aktualnie do dolnego pasa wiązarów bedą idealnie pasowały na 20cm drugiej warstwy wełny. Wówczas zostałby zapas ~2cm na "otulenie" działowki (słyszałem ze to poprawia akustykę.