TOMI1975 02.01.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Za 10, 15 lat dzięki strumieniowi pieniędzy z UE to będzie już inny kraj Ehe. Tylko że wtedy inna też będzie Unia. Naszych strat - szczególnie mentalnych - nie da się nadrobić, bo postęp u nas musiałby dokonywać się 2 razy szybciej niż w Unii. Nie ma takiej fizyki. Ale przeciez ten postep u nas dokonuje sie dwa razy szybciej, kraje "starej" Unii mialy 50 lat na przejscie wszystkich etapow rozwoju, my w ciagu ponad 15 "doszlismy" na "zaledwie" 20 lat od poziomu Francji. A w przyszlosci ten rozwoj bedzie jeszcze szybszy m.in. dzieki funduszom unijnym a takze intensywniejszej wspolpracy z zachodem, inwestycjom, itp. Spore znaczenie moze miec tez fala emogracji. ktora bedzie wracac z pieniedzmi i doswiadczeniem. Poza wszystkim zwroc uwage, ze wzrost GDP jest w krajach nowej Unii kilkukrotnie wyzszy niz np. we Francji czy Niemczech. To sa czynniki, ktore beda odmieniac Polske w przyszlosci, moim zdaniem. Kulturowo to szczerze mowiac nie mialbym az takich znowu kompleksow, sa pewne dziedziny, ktore musimy poprawic ( kultura na drogach, jakosc zycia politycznego, estetyka przestrzeni publicznych, itp.) ta poprawa stanie jednak dosc szybko jak sadze. Osobiscie licze bardzo na wymiane pokoleniowa w zyciu politycznym i administracji, na zastapienie ludzi 50 -60 letnich uksztaltowanych przez komune ludzmi juz wychowanymi w "nowych" czasach, 20-30 letnimi dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 17.01.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam nie martwcie sie ..doganiamy Unie........a co maja Rumuni powiedziec.czy Bulgarzy ..prawda.pozdrowienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 17.01.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Znam zachod i jestem dumny z tego , ze jestem Polakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 15.02.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Jak co te 6 miesiecy przylatuje z Cork do Warszawy to czuje sie oszolomiony mnogoscia i roznorodnoscia ofety kulturowej, takze mam wrazenie, ze rozmowy prowadzone przez polakow sa o wiele tresciwsze i glebsze niz w IRL - ale to subiektywne odczucie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejHH 12.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 ....to prawda, ze Polska sie rozwija i buduje, ale jak tak dalej beda sie klocic i rozkradac ,to bedzie najbiedniejszym panstwem w EU......swieta prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagłoba 25.04.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jak co te 6 miesiecy przylatuje z Cork do Warszawy to czuje sie oszolomiony mnogoscia i roznorodnoscia ofety kulturowej, takze mam wrazenie, ze rozmowy prowadzone przez polakow sa o wiele tresciwsze i glebsze niz w IRL - ale to subiektywne odczucie... W ubóstwie trzeba podpierać się filozofią... *Żart* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 18.07.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Najbiedniejsze kraje to Bułgaria,Rumunia i Łotwa a my jesteśmy poza pudlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 19.07.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 co do lotwy jestes pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 06.08.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Niby najbiedniejszy, może to i fakt. Ale spójrzcie na forum ile osób się buduje. W kraju robi się wyraźny podział na tych ludzi co mają i nie mają. Obserwuje się zanik klasy średniej. Według mnie. KLasa srednia to dopiero w Polsce sie tworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.11.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 U nas naprawdę wszystko się zmienia, tylko Ci którzy tu mieszkają nie widzą tych zmian, ale moja teściowa wyjechała jakieś 7 lat temu do Stanów, a teraz to naszego kraju nie poznaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baileys 18.04.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 nie wiem czy Polska jest najbiedniejszym krajem w unii ale z pewnoscia jest jest jednym z najdrozszych biorac pod uwage wskaznik ceny/zarobki. zywnosc, paliwo, gaz - prawie identyczne ceny z irlandzkimiceny za metr mieszkania w duzym miescie - jak w Londynie lub drozej a zarobki mimo spadajacego euro wciaz 3-4-ro krotnie nizsze + wyzsze podatki jedynie ceny uslug wciaz sa nizsze niz w tzw "starej unii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts