Darpiot 14.08.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Najpierw jako że jestem nowym użytkownikiem forum chcę wszystkich powitać. I proszę o opinię co myślicie o projekcie Salma z archipelagu:http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=457 Po przejrzeniu setek projektów ten szczególnie zwrócił moją uwagę. Chciałbym tylko zlikwidować kominek na tarasie, kuchnię przenieść od strony tarasu, a pokoik gabinetowy zrobić w aktualnej kuchni. Jako że jest to projekt w fazie tworzenia dokumentacji nie wiem jeszcze jaka jest np ścianka kolankowa i inne szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 14.08.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Jest to kolejny projekt "z gatunku" manuelopodobnych. Mnie osobiście ta bryła nie bardzo się podoba, ale jest tutaj na forum sporo osób szczerze uwielbiających te projekty. Wnętrze co prawda ma niewiele wspólnego z "manuelą". Oto moje uwagi : 1. Jak przeniesiesz kuchnię to będziesz miał bardzo daleko do jadalni, no i kolizja przy niesieniu gorącej zupy z dziecięciem zbiegającym ze schodób bardzo prawdopodobna. Fakt, że oszczędzasz na instalacji wod- kan, bo będą nad sobą, jak i odpada problem wentylacji kuchni (jest komin wystarczy powiekszyc go o dodatkowy przewód. 2. Nie bardzo mam pomysł na lokalizacje tv, ale ty moze nie oglądasz 3. Szkoda spiżarni (bo jej powierzchnia "przyda sie" w gabinecie), to rzecz bardzo potrzebna w niepodpiwniczonym domu. 4. Góra w zsadzie nie budzi zastrzeżeń. Nie odnoszę sie do kosztów, bo każdy buduje na co go stac, ale dach nie bedzie tutaj tani - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 14.08.2004 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Co do kuchni to jest to celowe; żona chce mieć oddzieloną kuchnię od pokoju gościnnego a mnie to " wsio ryba", a "dziecięciów" zbiegających po schodach już nie będzie. Spiżarnię mam zamiar zrobić w podzielonym WC, wówczas ten kibelek nie bedzie sąsiadował bezpośrednio z kuchnią. Telewizor oglądam; teraz takie płaskie "displaje" sprzedają "na plazmę" czy cóś to się na gwoździu powiesi A co do manuelopodobnych domków, to mnie ten styl pasuje, tylko że jesteśmy 3 os. rodzinką więc ten metraż jest jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.08.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Bardzo ładny dom.Duże sypialnie i łazienka.jedyny minus to mały salon.Gabinet też niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 16.08.2004 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Bardzo ładny dom.Duże sypialnie i łazienka.jedyny minus to mały salon.Gabinet też niczego sobie. Dziękuję, klamka już zapadła w przyszłym tygodniu finalizujemy zakup działki i zaczynamy "drogę krzyżową" . A projekt; ten najbardziej przypadł nam do gustu. Salonik może i trochę mały ale wizualnie zwiększy go otwarta jadalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 15.10.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Co sądzicie o projekcje SALMA z Archipelagu? oto link do projektu http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090800&ProjID=457 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniek 15.10.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Podoba mi się układ pomieszczeń (jest funkcjonalny choć trochę bym poprawił - ale to czysto indywidualne potrzeby - zamknięta kuchnia i schody oraz rezygnacja ze spiżarni na rzecz dodatkowej szafy w wiatrołapie , góra bez zmian) a i na zewnątrz prezentuje się elegancko choć obawiam się że może być dla mnie zbyt kosztowny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 15.10.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Ten domek to dla mnie kolejny klon Manueli Chyba ta pracownia nie może się od niej uwolnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 15.10.2004 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Co sądzicie o projekcje SALMA z Archipelagu? oto link do projektu http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090800&ProjID=457 Ładny domek, pytałem parę tygodni wstecz Archipelag o szczegóły ale nie uzyskałem żadnych informacji poza tą, że jest to projekt jeszcze w fazie "twórczej". Do zalet zaliczyłbym "poukładane" poddasze, komin w centralnym punkcie domu, dobrze zaprojektowane pom.gosp. przy garażu. Do wad za mały salon a za duży pokój gabinetowy (biorąc pod uwagę cały metraż parteru), komin przy tarasie (ja to uważam za zbędny bajer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 18.10.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Grill na tarasie to według mnie również zbędny bajer. Garaż chyba jest na tym samym poziomie co parter, czyli jest potrzebny jakiś podjazd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asley 13.11.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2004 witajcie budujacy i zmagajacy sie z budowao manueli pisze sie bardzo duzo...a czy ktos z was wybral moze salme?domek przepiekny bardzo do manuelki podobny ale chyba bardziej funkcjonalny...(naszym zdaniem).naszym bo juz na wiosne zamierzamy razem z moim przyszlym mezem rozpoczac budowe..i to chyba bedzie salma albo saturn...z domusa.czy znacie kogos kto buduje jeden lub drugi domek??jesli tak napiszcie..chetnie wyslucham dobrych rad "doswiadczonego budowlanca"pozdrawiamy.a oto linki do stron z salmahttp://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=457i z saturnemhttp://nowydom.onet.pl/2857,projekt.htmlnapiszcie tez co sadzicie o tych projektach...a przede wszystkim ktory z nich bedzie tanszy w budowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 14.11.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 bardziej podoba mi sie emanuela,ale to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 14.11.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 asley, jeżeli chodzi o który tańszy to nie wiem, ale wydaje mi się, że koszty obu będą przybliżone. Natomiast bardziej podoba mi się Saturn ze względu na odseparowanie jadalni od części wypoczynkowej i bardziej ustawny salon. Oba projekty są baardzo do siebie podobne i oba urocze. Ja tylko jestem zwolenniczką sypialni rodziców na dole a żaden z tych domów tego warunku nie spełnia, ale to moje osobiste zdanie. Życzę udanych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 15.11.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Stylistycznie domy "z jedenj bajki", nie umiałabym powiedzieć z ręką na sercu, który mi się bardziej podoba. Natomiast rozkład w środku się różni, i tu uwagi:Saturn - wiata zamiast garażu - można to zmienić oczywiście. Dla mnie dużym plusem Saturna w stosunku do Salmy jest zadaszony taras, ale nie każdemu na tym zależy. natomiast dużym minusem są zabiegowe schody (niewygodne i niebezpieczne).Salma - jadalnia w stylu "korytarza" między kuchnią i pokojem może być niedogodnością (jak zauważyła Jagna), poza tym pewne wątrpliwości budzi we mnie lokalizacja kominka (ale to akurat łatwo mozna zmienić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asley 15.11.2004 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 witajcie dzieki za uwagi.nie napisalem ale i salme i saturna chcemy troszke zmienic.w saturnie rezygnacja z wiaty (garaz podwojny osobno) troche powiekszyc lazienke na dole i odwrocic schody o 90 st.w salmie natomiast super byloby przeniesc schody w miejsce lazienki a w miejscu garazu zrobic lazienke i pom.gospod. tu tez wariant osobnego garazu. ale zobaczymy jeszcze co sie okaze.jesli wiecie jednak cos o orientacyjnych kosztach to piszcie drodzy!!!!nie chodzi mi jednak o stwierdzenia typu 2000 za m2 pow. to srednia krajowa.chcialbym natomiast wiedziec w jakiej minimalnej sumie moge sie zmiescic zakladajac ze poza dachem wszystko zrobie sam bo jest to wykonalne.narazie mam przygotowany wstepny kosztorys (dosc szczegolowy) i wyszla mi kwota 95 tys. za stan surowy zamkniety wykonczu\ony na maksa (pomalowane sciany, kafle,terakota) przy czym zalozylem wykonczenie tylko parteru. na poddasze przyjdzie pora!! poki co dziekuje za odpowiedzi czekam na nastepne i pozdrawiam.asley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 16.11.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 a dlaczego nie emanuela?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 16.11.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 narazie mam przygotowany wstepny kosztorys (dosc szczegolowy) i wyszla mi kwota 95 tys. za stan surowy zamkniety wykonczu\ony na maksa (pomalowane sciany, kafle,terakota) przy czym zalozylem wykonczenie tylko parteru.... Nie chcę Cię smucić, ale ta kwota wydaje mi się całkowicie nierealna. To nie jest mały dom (którykolwiek z tych dwóch, o których mowa), dach ma dość skomplikowany... Jeśli zmiesciłbyś się w 100 tys. zł ze stanem surowym zamkniętym (ze stolarką okienną, ale bez żadnych instalacji i jakiejkolwiek wykończeniówki), to będzie naprawdę sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asley 19.11.2004 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 witajcie!!! w temacie wpisalismy "manuela" bo to słowo wydaje sie byc magiczne i przyciaga skutecznie wszystkich forumowiczow!!!ale szczerze mowiac to chodzi nam bardziej o salme (domek notabene bardzo do manueli podobny) ewentualnie o saturna.oto linki:salma: http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=457saturn: http://nowydom.onet.pl/2857,projekt.htmlchcielibysmy wiedziec ile waszym zdaniem bedzie nas kosztowala budowa jednego lub drugiego domku.nie jestesmy jeszcze zdecydowani na 100% oba nam sie podobaja...i do jednego i do drugiego mamy tez przygotowane kosztorysy..w miare szczegolowe..i wychodzi nam kwota ok.100 tys. za stan zamkniety ze stolarka i instalacjami..i dziwi nas troche ze niektorzy wypowiadaja sie na temat tej kwoty bardzo niepochlebnie..ze niby niemozliwe..kosztorysy sa obliczone na materialy wcale nie najnizszej jakosci!!i nie sa to ceny sprzed kilku lat...a wiekszosc robot jestesmy w stanie zrobic sami (z wyjatkiem dachu i instalacji co)napiszcie wiec drodzy co o tym sadzicie...tylko tak serio..nie chcemy zadnych ublizan itp. tylko sensownych rad!!pozdrawiamy zatem wszystkich i oczekujemy na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 20.11.2004 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 witajcie!!! w temacie wpisalismy "manuela" bo to słowo wydaje sie byc magiczne i przyciaga skutecznie wszystkich forumowiczow!!! ale szczerze mowiac to chodzi nam bardziej o salme (domek notabene bardzo do manueli podobny) ewentualnie o saturna. oto linki: salma: http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=457 saturn: http://nowydom.onet.pl/2857,projekt.html chcielibysmy wiedziec ile waszym zdaniem bedzie nas kosztowala budowa jednego lub drugiego domku.nie jestesmy jeszcze zdecydowani na 100% oba nam sie podobaja...i do jednego i do drugiego mamy tez przygotowane kosztorysy..w miare szczegolowe..i wychodzi nam kwota ok.100 tys. za stan zamkniety ze stolarka i instalacjami..i dziwi nas troche ze niektorzy wypowiadaja sie na temat tej kwoty bardzo niepochlebnie..ze niby niemozliwe.. kosztorysy sa obliczone na materialy wcale nie najnizszej jakosci!! i nie sa to ceny sprzed kilku lat...a wiekszosc robot jestesmy w stanie zrobic sami (z wyjatkiem dachu i instalacji co) napiszcie wiec drodzy co o tym sadzicie...tylko tak serio..nie chcemy zadnych ublizan itp. tylko sensownych rad!! pozdrawiamy zatem wszystkich i oczekujemy na odpowiedzi. okna i drzwi balkonowe drewniane lub PCV 4-5 komorowe z łukami ok. 25000-30000 PLN My budujemy Librę http://www.dobredomy.pl/?id_project=21 i mam już kilka wycen okien, jedne drzwi balkonowe z łukiem 3000-4000 PLN, a mamy ich 3. Dach minimum materiały (dachówka cementowa) - 18500 PLN robocizna - 9000-10000 Nasz stan surowy otwarty (bez okien i instalacji) liczymy na 110000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhadrys 27.11.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Planuję rozpocząć budowę. Tym wymarzonym domkiem okazała się Salma. Szukam Forumowiczów planujących, budujących lub mieszkających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts