Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt SALMA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc ja osobiscie sporo pozmieniałem w swoim domku. zaczynając od komina w salonie a na podwyższonych ściankach kolankowych kończąc. mój domek jest częściowo podpiwniczony wiec pozbyłem sie kotłowni. mam teraz za to na dole dużo większą łazienkę.

• 2 weeks później...

witam. Ja również buduję salmę. zacząłem w czerwcu 2006 roku. teraz jestem na etapie instalacji elektrycznej i alarmowej a za tydzień wchodzą panowie od tynków.Postaram się za jakiś czas wrzucić fotki (mam ich naprawdę sporo). w zasadie to fotografowałem każdy etap budowy.

Przy okazji prośba do bynia, danielosa i innych osób, które budują salmę- wrzućcie jakieś fotki.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
widzisz dobbye ten domek jest śliczny z zewnątrz ale w środku wg mnie wcale już nie jest tak kolorowo. po pierwsze częściowo go podpiwniczyłem. piwnica znajduje sie pod gabinetem i łazienką na parterze. Zrezygnowałem z komina przy tarasie. O jakieś 60 cm mam wyższe ścianki na poddaszu.To z kolei wiąże sie z częściowym przedłużeniem okapów przy dachu.Jeszcze jedna rzecz która raziła oko to ten kominek zajmujący pół jadalni.Widzisz jeśli chodzi o ten komin to aż sie prosi przekręcić go o 90 stopni.

• 3 months później...

Witaj!!!

Jeśli można, właśnie budujemy ten dom , też trochę pozmienialiśmy:

brak kominka, brak grilla na tarasie no i piwnica pod całym domem...

zastanawiamy sie jak urządzić wnętrze....może jakieś porady albo najlepiej fotki...???

pozdrawiam Tomek i Ania :D :D :D

• 4 weeks później...

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/salma/?Kind=1&Name=salma&SearchForm=1

Wizualnie projekt bardzo mi się podoba,obawy budzi wnętrze.Martwi mnie powierzchnia "salonu",brak chociaż jednej garderoby.Poza tym reszta do przyjęcia.Oczywiście zmiany kosmetyczne z zewnątrz min.okna bez łuków,zamiana drzwi z gabinetu na okno,likwidacja drzwi wyjściowych z pom.gospodarczego na zewnątrz,chętnie też bym zrezygnował z balkonu z tyłu domu ale czy wtedy woda nie będzie lała się po niczym nie osłoniętych drzwiach wyjściowych na taras?Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie i opinie zarówno te pozytywne jak i negatywne.

Widziałem Salmę "na żywo".No i niestety obawy się potwierdziły.Bryła domu super ale wnętrze do d...,może ktoś podrzuci pomysł na jego przerobienie,sam nie poradzę,oczy mnie bolą od wpatrywania się w rzut parteru ale nic mądrego nie potrafię narysować.KONIECZNIE trzeba powiększyć salon,nie potrzebuję gabinetu,chętnie też przeniosę schody,ale gdzie?Proszę o sugestie

To nie jest dobry kierunek upierać się przy projekcie tylko dla wyglądu zewnętrznego, skoro w środku nic nie pasuje.

W salonie dużo zmarnowanego miejsca przez hol (prawie 10 m2). W imię reprezetacyjnych balkonów od frontu łazienkę na górze przeniesiono nad gabinet (zamiast logicznie umiejscowić ją nad łazienką i pom. gosp. na parterze).

Poszukaj lepszego projektu i kieruj się bardziej funkcjonalnością pomieszczeń, dobrym rozkładem pod względem stron świata, wymiarami działki - ale to już napisał ProStaś.

a gdyby tak w pomieszczeniu nr.7 urządzić garderobę i łazienkę?schody w miejsce łazienki,tylko czy się zmieszczą?Po przeniesieniu schodów salon miałby powierzchnię ok 24 mkw.+jadalnia około 10 mkw. i taka powierzchnia już by mnie zadowoliła,na pow.około 15 mkw.w miejscu po gabinecie powstałabyduża garderoba i łazienka-oddzielone oczywiście,tylko wejście do tych pomieszczeń znajdzie się chyba pod schodami.Co o tym myślicie?Czy warto dalej iść tym tropem?

Jakby to napisać... sama łazienka nie wystarczy na schody, trzeba coś dodać z holu lub kotłowni. Wtedy z salonu wejścia do łazienki i garderoby . Poza tym ruszenie schodów przemebluje górę - ucierpi pokój nr 2.

W projekcie przewidziany jest strop żelbetowy. Zwróć uwagę, że w salonie masz komin + słup + kawałek ścianki przy wyjściu na taras. Moja wiedza o wytrzymałości budowli jest cienka i nie wiem, czy możesz bezkarnie z nich zrezygnować (obicązenia stropu).

Projektów domów o podobnej powierzchni z użytkowym poddaszem jest naprawdę dużo. Poszukaj.

My szukaliśmy długo, bo początkowo nic nam się nie podobało albo wymagało za dużo przeróbek. W końcu znalazł się gotowy projekt idealnie pasujący dla nas, do stron świata itp.

pozdrawiam

marta

Myslę,że ściana oddzielająca gabinet od łazienki i pom.gospodarczego byłaby ścianą nośną przedłużoną aż do do słupa przy kominie w jadalni którego nie będzie gdyż nie przewiduję budowy kominka.Chcę aby w tej ścianie było przejście do salonu od strony holu wejściowego i wejście do łazienki i garderoby przy kominie w miejscu obecnej łazienki.Słup w jadalni (ten z kominem)chyba da się zmniejszyć a pozostałe słupy wyrzucić ale to już rola architekta aby to przeliczył.

A co się tyczy projektów gotowych to przewaliłem chyba wszystkie i właśnie Salma najbardziej mi odpowiada zarówno pod względem powierzchni jak i wyglądu zewnętrznego,ale to nie znaczy ,że ustałem w poszukiwaniach.

Zastanawiam się jeszcze czy nie poprosić architekta o kilka możliwych wersji adaptacji wnętrz projektu Salma.Czy coś takiego jest praktykowane?

Dziękuję za zainteresowanie i rady.

Pozdrawiam.