Bary 19.07.2002 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów budował dom z bloczków keramzytowych Optiroc. Interesuje mnie ściana jednowarstwowa z tych bloczków o grubości 36.5 cm. Jakie są wady i zalety tego systemu i co najważniejsz czy może ktoś przeżył już sezon zimowy w domu zbudowanym z tego materiału? Czy jest ciepło, bo teoria sobie a praktyka sobie.Bary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 19.07.2002 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Witam ! Co prawda buduję nie z Optiroca a z Termatu ale materiał różni się tylko wysokością bloczków -moje mają 25cm. Jeżeli chodzi o murowanie na zaprawę ciepłochronną -proste, miłe i przyjemne. Jeżeli chodzi o zalety keramzytu -poszukaj sporo tego było na forum i w sieci. Ogólnie odniosłem wrażenie, że oprócz ceny same zalety. Jeżeli chodzi o doświadczenia z mieszkania w takim domu to powiem coś za dwa lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 22.07.2002 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Odświeżam wątek, moze ktoś jednak ma doświadczenia z tym materiałem.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 11.09.2002 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 Hej Bary, nie wiem, czy jeszcze aktualne jest Twoje pytanie, ale z moich doświadczeń: 1. z racji różnych praktyk budowlanych zdecydowałem się na ścianę dwuwarstwową (24cm - bloczka + 10 cm wełny).Chodzi mi o to, że murarze nie zawsze stosują się do zaleceń producenta - i robią po swojemu. Nie będziesz patrzył – położą zaprawę kielnią, a nie skrzynką, będzie coś im nie tak – walną pionową spoinę 15 cm i mostki cieplne gotowe. Dlatego wszystkie takie problemy chcę rozwiązać dodatkowym ociepleniem. A bezpośrednio z moich doświadczeń (już nie tylko obaw): jeśli wybierasz ekipę do Optiroc’a – szukaj nie tylko dobrej ekipy, ale ekipy z referencjami w murowaniu z Optiroc’a. Moja ekipa jest sprawdzoną na wielu budowach dobrą ekipą, z dużym doświadczeniem i autentycznym fachem w ręku – ale mam szczęście, że jest to już ich druga budowa w tym systemie. Kilku błędów jakie popełniono na poprzedniej – u mnie uniknięto. Budowlaniec, to taki człowiek, który uczy się na błędach (a nie np. z książek czy poradników) i każdą nową dla siebie technologię w taki sposób będzie poznawał.2. Samo budowanie z tych bloczków – szybkie(duże, lekkie bloczki) i łatwe. Jedyny problem to ich docinanie: trzeba to robić dobrą szlifierką kontową. Próby dzielenia bloczków przy pomocy murarskiego młotka – to tylko strata materiałów i czasu. Krojenie kiepską szlifierką (np. B&D za 150 pln) to strata szlifierki i czasu .3. Niestety jeszcze nie mieszkam w ścianach z Optiroca i tu nie mogę podzielić się doświadczeniami, ale za parę lat... kto wie? Ps. Dzięki za namiar na tartak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 12.09.2002 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Pytanie zadałem, bo się trochę obawiam, czy nie za zimana będzie ta ściana jednowarstwowa. Jest już niestety "po obiedzie". Mam ścianę 36,5cm z keramzytu. Trochę uspokoił nas pan z salonu Muratora, że jest OK, tylko trzeba popracować nad izolacją wieńców i nadproży. Z Twoimi uwagami co do sposobu murowania i docinania jak najbardziej się zgadzam. Mi murowali na spoinę niepełną. Ale miałem wrażenie, że czasami trochę za dużo tam kładli zaprawy. Bloczki przycinane były nie kantówką, tylko krajzegą ze specjalną tarczą. Materiał jest natyle miękki, że szło sprawnie. Murarz murował i podawał wymiary do pomocnika, a ten docinał. Mam już dach, więc co do zimy spędzonej w domu z keramzytu będę mógł coś więcej powiedzieć - i przekonać się na własnej skórze, czy jest ciepło - dopiero za 2 lata.Pozrd,B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 12.09.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Witam Cię Bary. W jednej z gazet (z oczywistych względów nie będę wymieniał nazwy) jest przykład domu budowanego z dokładnie tego materiału o który pytasz. Mój mail to [email protected] jak chcesz to wyślij mi swojego maila to powiem co za gazeta i co tam piszą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.09.2002 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Czemu nie napiszesz na forum. W przewodniku budowlanym był dokładnie opisywany w odcinkach dom z optiroca bardzo dużo zdjęć (nawet 100 w numerze) i dość dokładnie. Także jeden z domów modelowych muratora był budowany z pustaków 36,5 optiroca. W tej chwili w Ładnym domu jest opisywany dom budowany w tej technologi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 12.09.2002 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 OK Jezier To było w tej gazecie. Wiem że trochę zachowałem się jak przyzwoitka. No ale np. Coca-cola nie chciałaby aby w ich lodówce stała pepsi. Ale racje to było w przewdoniku budowlanym. Choć według mnie walą niezłą ściemę. Najpierw piszą że budują z opti 36,5 żeby było bez dociepleń, a później mówią że ekipa porobiła błędy i docieplą wełną. A wszystko po to by np. zareklamować na łamach firmę rockwool. Tak więc ich artykułami też nie można się do końca sugerować. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.09.2002 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Dokładnie tak jak mówisz. Rozmawiałem z jakimś handlowcem Optiroca i wyrażałem swoje wątpliwości do budowy z "przewodnika". On mi powiedział, że materiały mają za darmo od firm więc upychają wszystko co tylko się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 13.09.2002 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 OK, więc wracając do tematu: 36,5cm ściana wystarczy waszym zdaniem czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.09.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Mój sąsiad ma dom z pustaków keramzytowych (nie wiem, czy jest to Optiroc, będę się z nim widział w sobotę to zapytam). Nie są doświadczenia sąsiada tylko moje obserwacje. Najpierw fakty. Dom zbudowany w trzy miesiące - w listopadzie jeszcze nic nie było, w lutym sąsiad zamieszkał !!!Bardzo wysoki koszt ogrzewania w pierwszym roku - wiadomo wszystko schło (nie tylko ściany ale i tynki itd..). Przez pierwsze kilka miesięcy dużo wilgoci w domu i ścianach.Po dwóch sezonach widzę, że sąsiad ocieplił ściany (na początku zakładał, że ściana jednowarstwowa wystarczy)Wnioski - niech każdy sam je wyciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 13.09.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Keramzyt i opitroc to jest to samo. Przypadkiem wiem gdzie przewodnik budowlany prowadzi swoją pokazową budowę. Jeśli są zaintersowani mogę powiedzieć jak tam dojechać. Przejeżdżam tamtędy jadąc na swoją działkę. Pewnie można obejrzeć ten dom z bliska i popytać tych co tam budują o zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.09.2002 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Wojcieszko! Keramzyt i optiroc to to samo? A skąd masz takie rewelacje? Jest wielu producentów materiałów bud. z keramzytu. W tradycji (bloczki) robi to Mszczonów, w Poznaniu Techbud. Są bardziej zaawansowane systemy, jak chociażby Praefa. A swoją drogą, nic dziwnego, że jak budując dom w tradycji zamieszka się w 3 m-ce, to mogą dziać się w chałupie istne cuda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.09.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2002 Zgadzam się z anonimem w Polsce jest kilkunastu producentów pustaków z keramzytu. Pustaki można nawet wykonać samodzielnie na budowie jak np z żużlobetonu. Nie wiem tylko co jest takiego zaawansowanego w systemie praefa? Zwykłe monolityczne ściany z keramzytobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2002 Widzialem ten system w niemczech ale nie wiem czy praefa. Ttam jest ich wiecej podobnych. Buduja z tego duzo. Widzialem jak dom pod klucz robia w 1,5 m-ca, wiec cos w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts