Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieliście takie doświadczenia? Swieży dom

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam pytanie. W marcu zacząłem budowę domu (porotherm), we wrześniu już zamierzamy się wprowadzać - budowę przeprowadziłem w tempie ekspresowym i chyba udało mi się uniknąć poważniejszych błędów - choć drobnych trochę popełniłem ;-(((. I teraz pytanie. Podobno tak świeży dom w zimie będzie się "pocił". Co, oprócz wietrzenia, z tym robić? Słyszałem o odsuwaniu mebli od ściany, o pleśniejących listwach podłogowych... Byłbym wdzięczny za opis doświadczeń i ewentualni czego się ustrzec. Dodatkowym problemem będą oczywiście pęknięcia (np. płyt KG) - no ale trudno - maluję wszystko na biało i niech sobie pęka. Tak więc - prośba o poradę jak sobie radzić z wilgocią w świeżym domu!

... i grzać na maksa, oczywiście dom a nie samemu w knajpie :smile:

ja również chce się wprowadzić w tym roku (zacząłem w maju)i również buduję z porothermu. Bardzo byłbym wdzięczny gdybyś w niedalekiej przyszłości (już po przeprowadzce) podzielił się swoim doświadczeniem i ew. problemami wynikłymi z tak szybko wybudowanego i zasiedlonego domu

powodzenia

Ja również zaczęłam w kwietniu tego roku i zamierzam się wprowadzić w grudniu .Z tymże nie mam lanego stropu a drewniany a to chyba ma duże znaczenie w kwestii wilgoci? Właśnie jak to wygląda w praktyce.Tynkujemy już teraz ,drugą warstwę posadzki zamierzamy wylać do września więc wszystkie "wilgotne" roboty sie skończą i pozostaną 4 m-ce do wprowadzenia.Czy to wystarczy?