Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

!!!!Pomocy, potrzebna opinia fachowca dotycząca pieca z zamkniętą komorą spalania

ramolo

Recommended Posts

witam, to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Posiadam mieszkanie- kawalerkę, która ogrzewana jest dwufunkcyjnym piecem z zamkniętą komorą spalania marki Buderus LOGOMAX U042-24k na 2/3 piętro. Piec jest zamontowany w łazience. Dodam, że nie było problemów z jego odbiorem.

Przez okres 5 lat nie było też problemów z przeglądami instalacji, do dnia dzisiejszego. Przyszedł fachowiec, który stwierdził, że piec jest nieprawidłowo podłączony z racji braku rury koncentrycznej " brak rury koncentrycznej-piec czerpie powietrze z pomieszczenia a nie z zewnątrz".. Osoba, która mi montowała piec oraz go konserwuje, twierdzi, że piec jest podłączony prawidłowo i domaga się podstawy prawnej. Jestem między młotem a kowadłem, bo nie wiem kto ma rację i co mam począć, czy poprawić tę instalację czy ją zostawić tak jak jest obecnie. Dodam, że kompletnie nie znam się na tym. Proszę o pilną pomoc Panowie:mad:.

Piez z zamkniętą komorą spalania powinien mieć albo rurę koncentryczną z której czerpie powietrze i tlen potrzebny do spalania lub też odpowiednią przejściówkę która pozwala na podłączenie drugiej rury tylko do powietrza która będzie połączona z kratką wentylacyjną lub wychodziła przez ścianę na zewnątrz.

Nie ma innej możliwości.

Jeśli przez 5 lat nie było to problemem to prawdopodobnie fachowiec który teraz przyszedł chce wyrwać trochę kasy gdyż po zamontowaniu kocioł powinien od razu być uruchamiany przez autoryzowanego instalatora lub serwisanta z firmy Buderus który podbije nam kartę gwarancyjną a ponadto instalacja powinna byś sprawdzona przez kominiarza.

Jeśli serwisant lub kominiarz stwierdzili by nieprawidłowości to nie pozwolili by na użytkowanie takiego kotła.

Robienie zamieszania po 5 latach użytkowania jest trochę podejrzane.

Nie kontaktuj sie z fachowcami słownie ale za pomocą odpowiednich pism. w razie problemów pokaż fachowcowi podbitą kartę gwarancyjną, protokół kominiarza oraz instalacji gazowej i niech on poda na piśmie podstawę prawną w której odniesie się do nieprawidłowości w Twoim mieszkaniu.

Jeśli przyszedł na kontrolę to po jej wykonaniu powinieneś dostać od administratora budynku protokół z jej wykonania w którym będą zawarte wszystkie stwierdzone uwagi.

Napisz skąd wziąłeś tego fachowca i czy ma on powiązania z producentem kotła lub też jest to fachowiec najęty przez zarządcę budynku który przyszedł na kontrolę owej instalacji.?

Może sąsiad uprzejmie doniósł na ciebie bo u niego w mieszkaniu zaczęły się problemy z wentylacją ?

Edited by Mareks77

LOGOMAX U042-24k jest kotłem z otwartą komorą spalania i powietrze do spalania pobiera z pomieszczenia.

Jeśli w mieszkaniu i łazience jest sprawna wentylacja grawitacyjna, drożny komin odprowadzający spaliny a drzwi do łazienki nie są szczelne /kratka, podcięcie na dole drzwi/ to nie ma się do czego przyczepić.

Zmień fachofca.

Jeżeli nie pomyliłeś modelu kotła, i to jest faktycznie urządzenie z otwartą komora spalania - odpowiedź padła od użytkownika Greengaz, zastosuj się także do tego co pisze Mareks77 - zażądaj na papierze podstaw prawnych na które się powołuje "fachowiec" - musi takie Tobie, lub zarządcy budynku wystawić.

No ja jakoś chyba źle szukam lub trafiam ale według mnie jest to kocioł LOGAMAX a nie jak podano we wpisie LOGOMAX a ponadto z zamknięta komorą spalania lub jakiś inny wynalazek gdyż w instrukcji instalacji pisze jak byk iż: powietrze do spalania jest niezależne od powietrza w pomieszczeniu:

Strona 6 w opisie:

http://www.t-grzewcza.pl/index.php/dokumentacja-techniczna/category/2-buderus-dokumentacja-techniczna?download=269:u042-gazowy

lub u sprzedawcy:

http://www.materialy-instalacyjne.pl/?662,pl_kociol-gazowy-konwencjonalny-dwufunkcyjny-logamax-u042-24k

Edited by Mareks77

Sorki to ja pomyliłem modele 42 z 44.

42 - turbo

44 - otwarta komora

Zresztą nie zmienia to rozwiązania.

Dopuszczalne jest takie

http://centrumgrzania.pl/attachments/Image/Obraz4_2.jpg?template=generic

A, że bez sensu bo również, jak z otwartą komorą, wychładza pomieszczenie to już inna sprawa.