Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAX, ale jaki?

wopi

Recommended Posts

ja jednak bym Ci polecał 3W, dzisjaj sąsiedzi z którymi prawie w jednym czasie budujemy przyznają mi, że jednak to ja miałem rację. Zrób tak, daj maxa, ale na 19cm, następnie styropian 10cm i na koniec K3. Skąd jesteś ?: zapraszam na moją budowę w Markach

Cerabud Krotoszyn tez jest solidny.

Zamiast budowac z Maxa na 29 lub 19 (nowosc!) zastanow sie czy nie lepiej wybudowac z U 220 - to Max szeroki na 25 cm.

Ja tak wybudowalem sciane trojwarstwową i Tobie tez ją polecam po doswiadczeniach osob o licznych uszkodzeniach sciany 2W.

Koszt wykonania moze byc podobny lub niewiele wyzszy a trwalosc i parametry uzytkowe znacznie lepsze.

Zamiast budowac z Maxa na 29 lub 19 (nowosc!) zastanow sie czy nie lepiej wybudowac z U 220 - to Max szeroki na 25 cm.

Ja tak wybudowalem sciane trojwarstwową i Tobie tez ją polecam po doswiadczeniach osob o licznych uszkodzeniach sciany 2W.

Koszt wykonania moze byc podobny lub niewiele wyzszy a trwalosc i parametry uzytkowe znacznie lepsze.

popieram, też tak zrobiłem, U-220 + styr + K3, ale z moich obserwacji w zupełności by wystarczyło pustak obrócić na 19cm, ceramika tradycyjna to mocny materiał. Prodecent przy ceramice tradycyjnej już nie odgrywa takiego znaczenia, aby towar było dobrze wypalony, równy i niepopękany

a ja mam projekt indywidualny,architekt-konstruktor zaprojektował ścianę 3w z maxem w 19, ściany szczytowe sa z maxa w 29,dom z poddaszem użytkowym. W którymś z wydawnictw Muratora (chyba Zbuduj dom) były ilustrowane takie rozwiązania z maxem wzdłuż w ścianie 2w, więc myslę, że mój dom się nie zawali (jak go zbuduję)

• 1 year później...

Widzę, że mieliście szczęście do Plecewic, bo ja nie :evil: :x :evil:

Przyjechała straszna kicha - źle wypalone, niewymiarowe, zdarzały się posklejane... Przede wszystkim bardzo nierówne. Ta ostatnia cecha na pewno nie spowoduje, że na ścianach które mam z tych maxów (wymieniałam towar w środku sezonu - na PTH ;)) tynki będą tanie :evil:

Pan z kontroli jakości w rozmowie telefonicznej przyznał później, że towar był koszmarny. Jedno im trzeba przyznać - są mocne - mało było popękanych (ale w PTH - ze 3 sztuki na duużo palet)

A ja naprawdę bardzo chciałam dać zarobić krajowemu producentowi :(

Może mój błąd polegał na tym, że zrobiłam przedpłatę w styczniu - ale pustaki były z majowego wypieku, do mnie przyjechały w czerwcu...

Także uważajcie na Plecewice - najlepiej niech towar ktoś doświadczony odbiera.

Ja na szczęście odebrałam tylko 1/3 zamówienia