Bio85 10/28/16 07:33 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 28, 2016 Witam, Aktualnie jestem na etapie kupna gruntu pod domek jednorodzinny. Chciałbym się dowiedzieć czy na tym gruncie będzie możliwość wykonania tradycyjnych fundametów. Poniżej wyniki badania : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kemotxb 10/28/16 09:19 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 28, 2016 Za bardzo się na tym nie znam, ale wychodzi na to że grunt jest dobry, fundamenty kopie się na głębokość 1 m, 1,2 m, albo 1,4 m poniżej średniego poziomu gruntu, dla odpowiedniej strefy przemarzania, więc w Twoim przypadku oznacza to piasek, albo zaczątek gliny. Parametry nośne takiego gruntu, nie wyglądają źle, glina dobrze sobie radzi z fundamentami, tak samo jak piasek. Problemem jest poziom wód gruntowych bo dobrze jest jak poziom jest poniżej posadowienia fundamentu, u Ciebie jest to ponad 2 m więc nie jest źle, obejdzie się bez dodatkowych izolacji i skomplikowanych drenaży. Czy dobrze wyczytałem ? Jakby coś niech ktoś mnie poprawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
forgetit 10/28/16 09:35 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 28, 2016 Parametry nośne takiego gruntu, nie wyglądają źle, glina dobrze sobie radzi z fundamentami, tak samo jak piasek. Glina w stanie plastycznym i do tego mokra pod fundamentem wcale nie wygląda dobrze. pewnie trzeba będzie przeliczyć szerokość ławy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bio85 10/29/16 07:12 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Czyli nie ma konieczności wylewania płyty fundamentowej ? Wystarczy zmienić szerokość ławy i ewentualnie dołożyć zbrojenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
c32bud 10/29/16 08:53 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Czyli nie ma konieczności wylewania płyty fundamentowej ? Wystarczy zmienić szerokość ławy i ewentualnie dołożyć zbrojenia ? O tym zadecyduje projektant w porozumieniu z konstruktorem który w razie potrzeby podejmie decyzję o poszerzeniu ław po wykonaniu koniecznych obliczeń. Nie ma tu raczej nic co by uzasadniało płytę fundamentową chyba że z innych powodów. Widzę tam warstwę IVa ale ona dość głęboko jest, czyli jw. konstruktor się wypowie i podejmie odpowiednie działania. Powodzenia w budowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bio85 10/29/16 09:05 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Czyli śmiało mogę kupować działkę, i nie muszę obawiać się jakiś poważnych kosztów związanych z posadowienie budynku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
c32bud 10/29/16 09:18 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Jak działka się podoba, cena dobra a te badania wiarygodne to ja bym brał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bio85 10/29/16 09:48 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Odwierty badania laboratoryjne wykonała firma Petrus w Gorzowie, więc tutaj nie mam zastrzeżeń co do wiarygodności badania. Dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szybkaosa 10/29/16 09:52 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Odwierty badania laboratoryjne wykonała firma .., więc tutaj nie mam zastrzeżeń co do wiarygodności badania. Dziękuję za pomoc. Nie mam zastrzeżeń do wiarygodności tego wątka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
forgetit 10/29/16 10:55 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Lol, dałem się wkręcić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d7d 10/29/16 11:57 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Pięknie, tylko nie napisałeś czy budynek ma piwnice czy też nie ma piwnic.Ponieważ nie wspomniałeś o piwnicach to należy przyjąć że ich nie ma ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bio85 10/29/16 01:45 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Pięknie, tylko nie napisałeś czy budynek ma piwnice czy też nie ma piwnic. Ponieważ nie wspomniałeś o piwnicach to należy przyjąć że ich nie ma ? Tak, dokładnie. Budynek nie będzie miał piwnic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d7d 10/29/16 01:55 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 OK. Opinia geotechniczna powinna zawierać część tekstową - opis warunków, przydatność do posadowienia bezpośredniego i wytyczne.W drugiej kolejności projektant konstrukcji budynku, po zapoznaniu się z opinia geotechniczną podejmuje decyzję o fundamentowaniu.Zawsze powinno to być konsultowane z Inwestorem.Projekt typowy czy indywidualny czy na tym etapie brak projektu?Jeżeli brak projektu to wytyczną będzie opinia firmy Petrus.To jest ta firma? http://www.geo-petrus.pl/o-nas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bio85 10/29/16 02:44 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 To jest firma która wykonała mi badani i odwierty http://www.petrus-gorzow.pl/ , mają naprawdę profesjonale laboratorium. Kierownik laboratorium powiedział że jedynie jeden odwiert zawiera glinę miekko-plastyczną 0.70. I dlatego w zaleceniach napisał o płycie fundamentowej. Ale sam stwierdził że jest to dość głęboko 4.3m i że on nie jest konstruktorem, być może wystarczy tylko poszerzyć ławy i będzie ok. Projekt został już wybrany HomeKoncept - G2 - chcę go wybudować z lekkich materiałów żeby nie kusić losu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d7d 10/29/16 04:09 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 (edited) Jak glina o IL=0,70 jest w jednym otworze to kolejne pytanie - gdzie ten otwór jest względem budynku?Na pierwszy rzut można zrobić zwykłe (zbrojone podłużnie) ławy fundamentowe i pewne po problemie. Kierownik laboratorium czyli - geolog po uniwerku czy inż. budownictwa?I wtedy kierownik laboratorium badań betonu a nie gruntów?Na stronie www nie widzę zakresu "badania podłoża" . Popytaj sąsiadów z nowej działki. Czy mają jakieś problemy z posadowienie, osiadaniem budynku. Jeszcze pytanie o próbkę gruntu IVa - czy została pobrana i zbadana prawidłowo. Edited October 29, 2016 by d7d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bio85 10/29/16 04:18 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 To jest otwór od frontu, lewy narożnik. Kierownik ma już ponad 30 letnie doświadczenie i jest to mgr. inżynier. Po rozmowie widać że ma doświadczenie. Oni mają dodatkowo badania gruntów, nie znajdziesz tego na stronie. Dostałem na nich namiar z polecenia, ponieważ głównie zajmują się obsługa dużych inwestycji i ciężko z terminem u nich. Oni nie tylko badają beton ale także glebę z której robią tą kostkę, też pewnie musi spełniać jakieś wymagania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
d7d 10/30/16 05:14 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) To jest otwór od frontu, lewy narożnik. Kierownik ma już ponad 30 letnie doświadczenie i jest to mgr. inżynier. Po rozmowie widać że ma doświadczenie. Oni mają dodatkowo badania gruntów, nie znajdziesz tego na stronie. Dostałem na nich namiar z polecenia, ponieważ głównie zajmują się obsługa dużych inwestycji i ciężko z terminem u nich. Oni nie tylko badają beton ale także glebę z której robią tą kostkę, też pewnie musi spełniać jakieś wymagania OK. Formalnie pewnie badają nie "glebę" a złoża pisaku, żwiru, pospółki czy czegoś podobnego. Czyli budynek (fundamenty) są przy tym otworze? Zapytaj jeszcze pytanie o próbkę gruntu IVa - czy została pobrana i zbadana prawidłowo bo jej parametry odbiegają od pozostałych (ale może tak być). BTW - ładny dom Edited October 30, 2016 by d7d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts