Tad 19.07.2002 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Witam!-Próbuję zrobić projekt własnego domu. Dzięki AutoCadowi przeprojektowałem kotłownię i schody na górę.Teraz chcę odtworzyć wymiary rzeczywiste, łącznie z rozrysowaniem belek i pustaków teriva, więźby, itd...Chcę też zaprojektować otoczenie domu bo jest to teren pochyły (10%) i trzeba dobrze przemyśleć odprowadzenie wód z otoczenia i ułożenie ogrodu. Z narysowniam projektu domu w układzie przestrzennym daję sobie radę. Nie wiem jak wymiarować pionowe wymiary, jak drukować wyrenderowny obraz , jak zmieniać kolory ścian wewnętrz i na zewnątrz, jak rysować instalację wody (piony,poziomy). Ostatnio po przeinstalowaniu AC nie zapisuje mi na dysku wykonanych zmian rysunku. Coś źle ustawiłem we właściwościach (mam dostęp do werski angielskiej 14-tki)?Pomożecie? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 19.07.2002 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Ponieważ pracujesz w 3D, więc aby poprawnie zwymiarować(nie tylko wymiary pionowe,ale wszystkie) musisz ustawić LUW(przez trzy punkty) w interesującej Cię płaszczyźnie, a dalej już normalnie jak w 2D. Jeśli próby zapisu są odrzucane to prawdopodobnie masz ustawioną właściwość pliku na "tylko do odczytu". Oczywiście zmienia się to poza ACadem.Pozostałych problemów nie rozumiem. Życzę powodzenia.P.S. A może przejdź na 2D-będzie łatwiej. AutoCad to w końcu nie ArchiCad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 19.07.2002 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 dzięki Pacul-popróbuję w domu.Jesli chodzi o kolory scian to potrafie wydobyć tylko taki kolor ściany jaki jest kolor linii elementu, a to znaczy, że wewnatrz jest taki sam kolor jak zewnątrz. Z reszta sie pomęczę, ale nie mam na to czasu-jestem cienki w AC.POZDR Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 28.07.2002 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 AC robi nadal numery.To co widać w PREVIU nie otwiera się w arkuszu, brak jest rysunków z ostatniej, zapisanej sesji ale po zrobieniu RENDER i wczytaniu ponownym tego arkusza, na którym mi zależy przy wczytywaniu pojawia sie napis "ACIS error 61006.Missing double in restore file" i nagle wczytuje się poprawny arkusz z zaginionymi rysunkami.Po ponownym wyjściu z programu AC i ponownym wczytaniu pliku, znów nie ma zapisanych rysunków, ale po pierwszym użyty RENDER są.Plik ma ponad rozmiar już 6MB. Może to rozmiar pliku nie pozwala na zapis i odczyt bezusterkowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pirx 31.07.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Z tego co mi wiadomo to acad14 ma błęda i należy ściągnąć z netu jakiś patch na niego więcej infrmacji i pomocy pewnie znajdziesz na http://www.cad.pl, lub http://www.3d.pl pozatym rysowanie przestrzeni pd renderin w cadzie jest dość żmudne i z tego co wiem to takie sprawy jak projekt domu możesz szybciej i łatwiej załatwić np w Archicadze, 3DMAX , itp polecam podane wyzej linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 02.08.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Tad, a po co Ty w ogóle rysujesz w 3D? Po pierwsze to narzędzie jest w 14-ce dość prymitywne i niewygodne a po drugie jeśli tworzysz dokumentację to ona i tak będzie na papierze w 2D. Rysunek 3D może być tylko poglądowy a tworzenie poprawnej "płaskiej" dokumentacji z modelu 3D to w 14-ce utopia. Oprócz tego potworzą Ci się pliki dużych rozmiarów i jeśli masz za słabego kompa to będziesz miał wiecznie problemy (z otwieraniem, zapisywaniem, itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts