Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

Instalacja ogrzewania podłogowego a rodzaj wykończenia.

muaddib

Recommended Posts

Witam,

jeśli pogoda dopisze za 3 miesiące będę robił instalacje ogrzewania podłogowego. Jeszcze nie wiem czy dać płytki czy drewno (nie licząc kuchni i łazienki). W przypadku drewna skłaniam się do deski warstwowej 1 cm klejonej do posadzki. Naczytałem się sporo i mam mały mętlik. Czy pod płytki instalacje układa się rzadziej (tj. odstępy między rurami) w porównaniu do deski? Czy nie ma to znaczenia a wykończenie mogę dać jakie mi się spodoba?

Płytki są oczywiście lepszym przewodnikiem niż drewno. Nagrzana posadzka z dołu jest zabezpieczona styropianem, aby ciepło szło do góry, ciepło nie ginie, zostaje przekazane do ogrzania pomieszczeń. W przypadku płytek następuje to szybciej niż w przypadku drewna. Ale czy rodzaj wykończenia wpływa na ilość przekazywanego ciepła? Chodzi mi o to, czy gdy podłodze dostarczę 1 jednostkę ciepła to w przypadku płytek zostanie przekazana do ogrzania powierzchni taka sama ilość ciepła jak w przypadku drewna tylko w innym czasie? Czy w przypadku drewna mniejsza ilość - wystąpią straty? Jeśli tak czy da się w miarę prosto wyliczyć te różnice? Reasumując dom będziecie miał 93m2 w wariancie z podłogą drewnianą powierzchnia tejże wyniesie ok 80m2. Ile procent więcej będę musiał dostarczyć ciepła do utrzymania danej temperatury w sezonie np. 21 stopni?

Dodam, że celuję w dom energooszczędny (silka 24cm + 20 grafitowy 0,033 lub mniej, fundamenty i posadzka 20 cm styropian, okna już wybrane w okolicach 0,8, sufit 30 cm wełny).

Sahib dziwne pytania zadaje...

Sahib policzy straty ciepła dla "skóry" domu : podłoga + sufit + ściany zewnętrzne. (m2) Wyjdzie MOC cieplna potrzebna do utrzymania temperatury wnętrz.

Sahib podzieli to co wyszło na m2 podłogi to wyjdzie MOC NA M2.

Sahib przestanie się przejmować, liczyć i spokojnie spać będzie...

Pozdrawiam

Adam M.

Nie przejmuj się bo różnice zamiast w procentach powinieneś rozpatrywać w promilach.

Czym innym jest rezystancja cieplna drewna która rzeczywiście dużo różni się od płytek ceramicznych i kamieni a czym innym jest przekazywanie ciepła do otoczenia.

Rozbieżność przewodności cieplnej dla ceramiki i drewna wynosi odpowiednio 1,3W//mK oraz 0,18W/mK

Jeżeli rozpatrujemy panele drewniane z deski trójwarstwowej o grubości 1 cm iporównamy to do płytek ceramicznym o takiej samej grubości to współczynnik przyswajania ciepła przez te dwa materiały wynosi odpowiednio 13,5W/m2K dla ceramiki i 4,3W/m2K dla drewna.

Różnica ta jednak maleje wraz ze zmniejszaniem się grubości posadzki drewnianej aby przy grubości 0,5cm uzyskać współczynnik równy 0.8W/mK.

Przy Twoich parametrach ocieplenia domu różnica temperatur powierzchni posadzki drewnianej i ceramicznej będzie znikoma i reasumując kocioł podgrzeje wodę w obiegu do temperatury MAX o 0,5 - 1*C wyższej aniżeli przy płytkach ceramicznych .

Poza tym ciepło wytworzone w tak zaizolowanym domu nie ma za bardzo gdzie uciec więc tak czy inaczej zostanie przekazane do pomieszczenia tylko stanie się to w dłuższym czasokresie aniżeli przy ceramice która szybko reaguje na zmiany temperatury posadzki i szybko odda ciepło.

Podłoga wyłożona drewnem wolniej reaguje na zmiany temperatury posadzki betonowej, ba całe ogrzewanie podłogowe reaguje wolniej na zmiany temperatury czynnika grzewczego i z tego też powodu aby uniknąć nadmiernych wachań temperatury w pomieszczeniu z podłogówką należy zastosować regulator pogodowy.

Dzięki bardzo za odpowiedź. W międzyczasie poszukałem jeszcze trochę informacji i trafiłem na ciekawy i artykuł o w/w zależnościach http://www.galeria-parkietu.pl/drewno-na-ogrzewaniu-podlogowym/. Najprawdopodobniej zdecyduje się na merbau, choć nie wiem w jakiej formie, czy mozaikę czy deski. W sumie mozaika najmniej podatna na odkształcenia (jaki i samo drewno merbau) ale wygląd ma dość specyficzny.

A co do samego wykonania ogrzewania podłogowego polecam system ViPEX firmy Viessmann!

ViPEX to uniwersalny system do instalacji grzewczych i wody użytkowej.

5-warstwowa rura ViPEX oferuje maksymalne bezpieczeństwo eksploatacji i wytrzymałość w trudnych warunkach budowy stanu surowego i podczas transportuIstnieją różne systemy pozwalające łączyć rury ViPEX. Wszystkie komponenty systemu mają znak ISO 9001. Podstawowy asortyment składa się z grupy zaprasowywanych elementów przyłączeniowych (złączek). Wyposażone są one w podwójne złącze toroidalne w celu zapewnienia jak najlepszej szczelności.

Płyta izolacyjna ze styropianu EPS 100 (zgodnie z EN 13163), z folią, z nadrukowanym rastrem do układania (50, 100, 150, 200, 250 i 300 mm) służy również do polepszenia izolacji akustycznej i cieplnej.

Więcej informacji na oficjalnej stronie www.viessmann.pl

Pozdrawiam!