Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opaska ?wirowa wokó? domu

Recommended Posts

chciałbym w niedługim czasie obsypać wokół części domu docelowo opaskę ze żwiru.

Chciałbym się Was poradzić ;

1. czy między ziemią, a żwirem układać jakąś folię,

2. jaką grubość żwiru należy usypać np. czy 4-5 cm wystarczy,

3. chciałbym uniknąć obrzeży, czy jest jakiś sposób na rozdzielenie trawnika od żwiru aby trawa nie wrastała w opaskę ?

4. może jakieś inne sugestie.

Pod opaską jest drenaż wokół budynku.

dzięki.

Cz.

jeszcze jedno pytanie,

jaka jest optymalna szerokość takiego chodniczka ?

zauważyłem, że pod dachem ok. 60-70 cm gruntu jest niemalże wiecznie suche, czy to wystarczy aby swobodnie przejść i czy ma to jakieś zanczenie, czy stanowi tylko ozdobę ?

Cz.

jeszcze jedno pytanie,

jaka jest optymalna szerokość takiego chodniczka ?

zauważyłem, że pod dachem ok. 60-70 cm gruntu jest niemalże wiecznie suche, czy to wystarczy aby swobodnie przejść i czy ma to jakieś zanczenie, czy stanowi tylko ozdobę ?

Cz.

a ja zrobilem nastepujaco odkopalem fundament i zaizolowalem, dalem folie kubelkowa nie zasypywalem fundamentu glina tylko pospolka w srodek zwir i rura drenazowa a na wierzch zwir 16-32 szerokosc calosci 40cm brzegi wykonczylem kraweznikiem

na podstawie Waszych postów i własnych przemyśleń, zdecydujęsię prawdopodonbnie na ;

1. opaskę z takich czerwonych łupków wielkości 0,5 - 2 cm - pasuje mi do ogólnej koncepcji wystroju,

2. szerokość ok. 70 cm - pozwoli to na chodzenie po tym, gdy trawa będzie mokra lub cuś tam innego ...

3. głębokość raczej większa np. 8 cm ( planowana dotychczas ok. 4-5 cm ), więcej już nie bardzo mogę,

4. pod żwir dam geowłókninę - jeszcze nie wiem jaką ?

5. nadal nie wiem co z obrzeżami - chciałbym ich uniknąć, podoba mi się ( w wyobraźni mojej ) trawnik dochodzący do żwiru - tylko jak to oddzielić i czy będzie praktyczne ?

6. drenaż mam wokół budynku, więc nie będę drenował już tego żwiru, ponadto tam gdzie planuję go dać jest sucho nawet podczas deszczu,

7. ubijać chyba nie będę - sam się uleży,

8. do wstępnych prac ziemię trawnika od opaski, która będę wysypywał oddzielę deską,

chyba tyle, może ktoś coś podpowie jeszcze z praktyki

albo zauważy jakieś niedociągniecia myślowe ...

Cz.

• 3 years później...
Nie chce mi się zakładać dodatkowego wątku, bo związany z tematem opaski - ale czy macie w swoich domach problem z myszami? Czy standardowa izolacja wystarcza, żeby nie przeszły. Tylko czekać jak przyjdą wraz z jesienią. W starym domu je miałam, ale był drewniany (no i stary), chciałabym tego tym razem uniknąć. Czy są jakieś szcególne sposoby zabezpiecząjące przed myszami?

mam zamiar dac obrzeża z kostki granitowej 10, potem do środka nasypać ok 10 cm żwiru na wcześniej ubitą pospółkę .Całośc bedzie miała ok 60 cm. Zaznaczam że nie będę po tym chodził, bo opaska będzie lekko wyniesiona w górę i dopiero od obrzeża będzie spadek do właściwego poziomu chodnika.

pozdrawiam

Sławek

mam zamiar dac obrzeża z kostki granitowej 10, potem do środka nasypać ok 10 cm żwiru na wcześniej ubitą pospółkę .Całośc bedzie miała ok 60 cm. Zaznaczam że nie będę po tym chodził, bo opaska będzie lekko wyniesiona w górę i dopiero od obrzeża będzie spadek do właściwego poziomu chodnika.

pozdrawiam

Sławek

Ale taka zwykła kostka jest niezbyt głęboka i w porównaniu z krawężnikiem 25 cm będzie zdecydowanie za mało stabilna.

pozdrawiam

Sławek

Ale taka zwykła kostka jest niezbyt głęboka i w porównaniu z krawężnikiem 25 cm będzie zdecydowanie za mało stabilna.

Najwyraźniej położy ja na ławie z B-10 :)

sebo8877

zrobie to tak jak sie robi krawęznik do ścieżki z kostki granitowej :lol:

uwierz że to wystarczy w moim przypadku. Widziałem takie realizacje

Ok, wierzę,

też się nad tym zastanawiam, bo te klasyczne krawężniki są brzydkie jak noc.

Można trochę więcej szczegółów, jak dokładnie to wykonać?

chciałbym w niedługim czasie obsypać wokół części domu docelowo opaskę ze żwiru.

3. chciałbym uniknąć obrzeży, czy jest jakiś sposób na rozdzielenie trawnika od żwiru aby trawa nie wrastała w opaskę ?

dzięki Cz.

ad.1 Ja mam taką czarną "tkaninę" zakupioną w sklepie w ogrodniczym - przepuszcza wodę, ale utrudnia wrastanie chwastów - skutecznie, od 5 lat nie ma problemu

ad.2 To zależy od fi żwiru u mnie jest taki 20-40 mm, warstwa grubości~10 cm to chyba optimum

ad.3 najtrlwalsze, a zarazem jeszcze delikatne w wyglądzie jest obrzeże betonowe gr.6 cm. W marketach można kupić taki zielony plastik (w rolachi) do odgrodzenia trawy, ale kiepsko/tymczasowo to wygląda

dzięki Cz.

ad.1 Ja mam taką czarną "tkaninę" zakupioną w sklepie w ogrodniczym - przepuszcza wodę, ale utrudnia wrastanie chwastów - skutecznie, od 5 lat nie ma problemu

ad.2 To zależy od fi żwiru u mnie jest taki 20-40 mm, warstwa grubości~10 cm to chyba optimum

ad.3 najtrlwalsze, a zarazem jeszcze delikatne w wyglądzie jest obrzeże betonowe gr.6 cm. W marketach można kupić taki zielony plastik (w rolachi) do odgrodzenia trawy, ale kiepsko/tymczasowo to wygląda

Dokładnie tak to mam wykonane.

od dołu geowłóknina, żwir. Może być agrowłóknina.

opaska oddzielona krawężnikami wkopanymi i obsypanymi suchą zaprawą.

do wysokości krawężników z jednej strony trawnik ( nawet lekko powyżej )

z drugiej, od strony budynku żwirek.

Trawa ma korzenie do 10-15 cm wgłąb, tym samym nie przerasta pod geowłókninę.