Egon 16.08.2004 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Pewnie już było, ale skonkretyzuję pytanie to jednej kwestii: strop drewniany w parterówce z użytkowym poddaszem. Wiele jest takich projektów w zbiorach Muratora. Wiem od kolegi, że ni cholery nie da się tego dobrze wygłuszyć, do tego cena drewna i wełny mineralnej. Zatem pytanie, czy strop drewniany jest tańszy w budowie i czy nie ma problemu (tzn. nie urasta to do poważnej kwoty) z zamianą na gęstożebrowy w gotowym projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lech-o 31.08.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Mam ten sam dylemat! Zakupiłem projekt c04 "smukły" większiość doradza mi zmianę stropu na żelbetowy lub gęstożebrowy! Główny argument jaki jest podawany to uciążliwa konserwacja oraz to że nie postawie solidnej (czytaj: murowanej) ścianki na poddaszu! Natomiast czy żeczywiście tańszy ? Tego nie wiem ale z moich obliczeń wynika że musiałbym zakupić większą ilość desek na strop gęstożebrowy niż zużyłbym na strop drewniany!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 29.09.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Ja mam drewniany. I jestem zadowolony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 29.09.2004 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Napisz coś kosztach w porównaniu z żelbetowym. Nie słychać na dole osób przebywających na poddaszu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.09.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Też planujemy strop drewniany. Dlaczego? Bo wg. projektanta jest to tańsze, a szczególnie w parterówce bez poddasza użytkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 30.09.2004 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Tego nie wiem ale z moich obliczeń wynika że musiałbym zakupić większą ilość desek na strop gęstożebrowy niż zużyłbym na strop drewniany!!! Zalezy jaki strop - jesli wymaga pelnego deskowania to niestety drewna zejdzie troche, ale są stropy gestozebrowe ktore nie wymagaja deskowań - np Teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.09.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 ... Główny argument jaki jest podawany to uciążliwa konserwacja oraz to że nie postawie solidnej (czytaj: murowanej) ścianki na poddaszu! ... A ja dość często widuję dom wybudowany tużo I-szej wojnie światowej z takim właśnie stropem gdzie na poddaszu jest jeszcze resztka posadzki glinianej i jakośięzyma bez żadnej konserwacji. A w czasie II-iej wojny światowej dom płoną ze stropem i wcale nie wymieniali krokwi. Do dzisiaj widać miejsca przypalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.09.2004 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Dodatkowo sam chciałem wykonać drewniany strom w moim Orzeszku, gdyż nie byłby to żaden problem dla mnie ale jak przemyślałem wszystkie wady tego rozwiązania to w końcu zrobię monolityczny i od dołu przykręcę krokwie aby imitowały drewniany. Takie małe oszukaństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lech-o 01.10.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Mój dom ma mieć wymiar 7.7 x 8.9 = 68.53m2 *strop drewniany: 2m3 drewna konstrukcyjnego - 2000 zł 20 L impregnatu - 200 zł słup stalowy (brak ścian nośnych) + belka stalowa -700 zł gwoździe + łączniki stalowe - 400 zł płyta osb - 1200 zł ------------------------------------------------ 4500 zł *strop żelbetowy: 2.3m3 desek - 2300 zł gwoździe - 100 zł stemple budowlane - 1200 zł stal - 2200 zł beton - 1700 zł ----------------------------------------------- 7500 zł Jednak strop drewniany ma jeszcze jedną wadę! Mianowicie zmusza on do wykonania dachu w tym samym roku co strop! I to przeważyło decyzję o wykonaniu stropu żelbetowego. Ponadto część deskowania ( ta która ocaleje) można wykorzystać a stemple które nie będą bardzo zniszczone można sprzedać!! Uwaga powyższe kwoty są podane w przybliżeniu uwzględniają one ceny w hutowniach na podkarpaciu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.10.2004 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 *strop żelbetowy: 2.3m3 desek - 2300 zł Tu troszeczkę przesadziłeś. 1m3 desek szalunkowych nigdy nie kosztuje co 1m3 drewna konstrukcyjnego. W moim rejonie dechy szalunkowe są już w cenie od 470 PLN/ m3. stemple budowlane - 1200 zł Za cenę 1200 PLN mogę kupić 480 szt ładnych, grubych, świerkowych stempli (2,5 PLN/szt. za jeden raz używane). Troszkę dużo jak na taką powierzchnię. Co do dalszych rozważań co do cen nie będę się rozwodził gdyż wielu pozycji brakuje przy stropie drewnianym ale nie są one aż tak kosztowne bybardzo podnosiły jego koszt. Co do wad stropu drewnianego to ja znalezłem ich o wiele więcej jak jedną i dlatego z niego zrezygnowałem ale to zawsze jest indywidualna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts