Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominy gotowe - czy trzeba łączyś ze ścianami

toomas

Recommended Posts

Jak to w końcu jest z tymi komina i systemowymi (np Leier..). Stanowią one samoistyną konstrukcję czy konieczne jest łączenie ich ze ścianami? Przez stropy to ma ponoć przechodzić swobodnie (dylatacja). Tak się zastanawiam nad przestawieniem komina w projekcie i włąśnie nie wiem czy będzie to łątwe czy nie..pomóżcie jak możecie..

Nie powinieneś łączyć ich trwale ze ścianami, koniecznie wykonaj dylatację przy przejściu przez stropy. Mam trzy takie, podłączone są do nich paleniska na paliwo stałe. Temperatura spalin powoduje nagrzewanie sie kominów i ich pracę. Mocowanie komina (Schidel proponuje różne sposoby stabilizacji) wykonane mam dopiero na poddaszu przy pomocy stalowych kształtowników do konstrukcji dachu. Z systemu jestem zadpowolony 8)

Mocowanie komina (Schidel proponuje różne sposoby stabilizacji) wykonane mam dopiero na poddaszu przy pomocy stalowych kształtowników do konstrukcji dachu. Z systemu jestem zadpowolony 8)

Możesz napisać coś więcej na temat tych kształtowników, co to jest, jak to się je ?. Jestem przed problemem stabilizacji kominów.

Mocowanie komina (Schidel proponuje różne sposoby stabilizacji) wykonane mam dopiero na poddaszu przy pomocy stalowych kształtowników do konstrukcji dachu. Z systemu jestem zadpowolony 8)

Możesz napisać coś więcej na temat tych kształtowników, co to jest, jak to się je ?. Jestem przed problemem stabilizacji kominów.

Zajrzyj na stronę Schiedla http://www.schiedel.pl/akcesoria/2.html opis mało szczegółowy ale są zdjęcia jak to wygląda

... Zajrzyj na stronę Schiedla http://www.schiedel.pl/akcesoria/2.html opis mało szczegółowy ale są zdjęcia jak to wygląda

Na zdjęciu jest pokazane przejście zestawu Schiedla przez dach a nie przez elementy konstrukcyjne takie jak strop. Dach - dachem. Wszelkie przewody dymowe muszą być odsunięte od elementów drewnianych o 30 cm i właśnie tak to rozwiązał Schedl. Przejścia przez strop wyglądają troszeczkę inaczej. MOżna doprowadzić komin do stropu, zrobić przelotkę przez strop, następnie dalej prowadzić komin przez posadowienie go na stropie albo Całościowo prowadzić cały komin przez strop ale jest do gorsze rozwiązanie. Strop pochłania część ciążaru górnej części komina co nie będzie powodowało mikropęknięć przy połączeniach komina ze ścianami.

• 2 weeks później...
Czy dobrze zrozumiałam, że przez strop możemy przeprowadzić samą rurę ceramiczną, a pustak zewnętrzny dać na stropie. Ale jak się ma komin z kanałem wentylacyjnym, to chyba nic z tego? Pytam, bo w istniejący dom wbudowujemy właśnie nowy komin Schiedla i jest to dość kłopotliwe.

Ja zrobiłem otwór w stropie większy o 3 cm z każdej strony miż zewnętrzne wymiary pustaka Schiedla i teraz będziemy murowali cały komin z przejściem przez ten właśnie otwór.

Tak jest - kominy systemowe to samonośne konstrukcje i powinny one być oddzielone od ścian, stropów, itd (zdylatowane)

Od stropów zdylatowane, ale od ścian nie, jeżeli przez dylatację rozumiemy odzielenie np. wełną

Komin systemowy nie powinien być związany równiez ze ścianą - po prosty powinien sobie stać przy ścianie, bez związania ze ścianą.