toomas 17.08.2004 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Jak to w końcu jest z tymi komina i systemowymi (np Leier..). Stanowią one samoistyną konstrukcję czy konieczne jest łączenie ich ze ścianami? Przez stropy to ma ponoć przechodzić swobodnie (dylatacja). Tak się zastanawiam nad przestawieniem komina w projekcie i włąśnie nie wiem czy będzie to łątwe czy nie..pomóżcie jak możecie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efendi 17.08.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Nie powinieneś łączyć ich trwale ze ścianami, koniecznie wykonaj dylatację przy przejściu przez stropy. Mam trzy takie, podłączone są do nich paleniska na paliwo stałe. Temperatura spalin powoduje nagrzewanie sie kominów i ich pracę. Mocowanie komina (Schidel proponuje różne sposoby stabilizacji) wykonane mam dopiero na poddaszu przy pomocy stalowych kształtowników do konstrukcji dachu. Z systemu jestem zadpowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 17.08.2004 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 czyli rozumiem że taki system jst kominem samonośnym. Wnioskuje z tego też, że przestawienie takiego komina nie wymaka przeliczania konstrukcji budynku skoro nie jest on elementem konstrukcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 17.08.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Ale pamiętaj o przestawieniu stopy fundamentowej pod komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 17.08.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 Mocowanie komina (Schidel proponuje różne sposoby stabilizacji) wykonane mam dopiero na poddaszu przy pomocy stalowych kształtowników do konstrukcji dachu. Z systemu jestem zadpowolony Możesz napisać coś więcej na temat tych kształtowników, co to jest, jak to się je ?. Jestem przed problemem stabilizacji kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 18.08.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Tak jest - kominy systemowe to samonośne konstrukcje i powinny one być oddzielone od ścian, stropów, itd (zdylatowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.08.2004 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Czy dotyczy to także fundamentu pod komin?Czy można łączyć fundament komina z przygotowanymi łąwami pod kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 20.08.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Mocowanie komina (Schidel proponuje różne sposoby stabilizacji) wykonane mam dopiero na poddaszu przy pomocy stalowych kształtowników do konstrukcji dachu. Z systemu jestem zadpowolony Możesz napisać coś więcej na temat tych kształtowników, co to jest, jak to się je ?. Jestem przed problemem stabilizacji kominów. Zajrzyj na stronę Schiedla http://www.schiedel.pl/akcesoria/2.html opis mało szczegółowy ale są zdjęcia jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 20.08.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 U mnie wszystkie fundamenty są połączone. A stopy pod kominy, to takie "lokalne zgrubienia" fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 20.08.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 U nas tez wszystkie fundamenty są połączone w jedną całość - a komin Schiedla będzie osobna konstrukcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 22.08.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 ... Czy można łączyć fundament komina z przygotowanymi łąwami pod kominek? Wręcz jest wskazane aby fundamenty tworzyły całość i aby ciężar całej konstrukcji byłrównomiernie rozłożony na całe stopy fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 22.08.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Reasumując: fundament wspólny, a komin zdylatowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKO58 23.08.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 a ile płaciliście za wymurowanie 1mb Schiedela ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.08.2004 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 ... Zajrzyj na stronę Schiedla http://www.schiedel.pl/akcesoria/2.html opis mało szczegółowy ale są zdjęcia jak to wygląda Na zdjęciu jest pokazane przejście zestawu Schiedla przez dach a nie przez elementy konstrukcyjne takie jak strop. Dach - dachem. Wszelkie przewody dymowe muszą być odsunięte od elementów drewnianych o 30 cm i właśnie tak to rozwiązał Schedl. Przejścia przez strop wyglądają troszeczkę inaczej. MOżna doprowadzić komin do stropu, zrobić przelotkę przez strop, następnie dalej prowadzić komin przez posadowienie go na stropie albo Całościowo prowadzić cały komin przez strop ale jest do gorsze rozwiązanie. Strop pochłania część ciążaru górnej części komina co nie będzie powodowało mikropęknięć przy połączeniach komina ze ścianami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 06.09.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Czy dobrze zrozumiałam, że przez strop możemy przeprowadzić samą rurę ceramiczną, a pustak zewnętrzny dać na stropie. Ale jak się ma komin z kanałem wentylacyjnym, to chyba nic z tego? Pytam, bo w istniejący dom wbudowujemy właśnie nowy komin Schiedla i jest to dość kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 06.09.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Czy dobrze zrozumiałam, że przez strop możemy przeprowadzić samą rurę ceramiczną, a pustak zewnętrzny dać na stropie. Ale jak się ma komin z kanałem wentylacyjnym, to chyba nic z tego? Pytam, bo w istniejący dom wbudowujemy właśnie nowy komin Schiedla i jest to dość kłopotliwe. Ja zrobiłem otwór w stropie większy o 3 cm z każdej strony miż zewnętrzne wymiary pustaka Schiedla i teraz będziemy murowali cały komin z przejściem przez ten właśnie otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 06.09.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Tak jest - kominy systemowe to samonośne konstrukcje i powinny one być oddzielone od ścian, stropów, itd (zdylatowane) Od stropów zdylatowane, ale od ścian nie, jeżeli przez dylatację rozumiemy odzielenie np. wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 07.09.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2004 Tak jest - kominy systemowe to samonośne konstrukcje i powinny one być oddzielone od ścian, stropów, itd (zdylatowane) Od stropów zdylatowane, ale od ścian nie, jeżeli przez dylatację rozumiemy odzielenie np. wełną Komin systemowy nie powinien być związany równiez ze ścianą - po prosty powinien sobie stać przy ścianie, bez związania ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomazo 08.09.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Cześć! A czy wymagane jest elastyczne połączenie rury dymowej od wkładu kominkowego z trójnikiem w kominie np. Lejera. Taki element proponowali mi w salonie kominkowym - koszt ok 250 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts