Manio 17.08.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 mam taki pomysł na zrobienie ciepłej wylewki na stropie, pomiędzy parterem a poddaszem narazie jeszcze nieuzytkowym ale docelowo użytkowym! Mianowicie wiem że można robic tzw. ciepłe tynki tzn. zaprawa z dodatkiem zmielonego styropianu i jakiegoś plastyfikatora. Ale zastanawiam sie nad zrobieniem ciepłej wylewki tzn. kulki styropianu w zaparawie a nie płyty. Zaoszczędził bym na grubości wylewki, oarz ana kosztach styropianu granulat jest o połowę tańszy. Tylko czy to ma sens? Czy ktoś już też tak kombinował albo może ktoś to z praktyki zna. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.08.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 zależy co chcesz osiągnąć,sama idea wydaje się być OK, ale poradziłbym się jakiegoś projektanta, dobrego fachowca itp.a parametry najlepiej policzyć np. za pomocą programu OZC. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manio 19.08.2004 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 zależy co chcesz osiągnąć, sama idea wydaje się być OK, ale poradziłbym się jakiegoś projektanta, dobrego fachowca itp. a parametry najlepiej policzyć np. za pomocą programu OZC. Cz. a co to za program? Qrcze i nikt z tubylców tego fajnego forum nic o tym nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 19.08.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 zobacz tutajhttp://www.purmo.com/pl/pobierz-pliki_programy-komputerowe.htmlinni producenci systemów ogrzewania też takie programy udostępniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 19.08.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Warstwa izolacji na stropie z reguły ma za zadanie też wygłuszenie. Sprawdź jak te styropianowe kulki sobie radzą, choć wydaje mi się że kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.08.2004 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Warstwa izolacji na stropie z reguły ma za zadanie też wygłuszenie. Sprawdź jak te styropianowe kulki sobie radzą, choć wydaje mi się że kiepsko. zalezy na ktorym stropie ale jesli chodzi o funkcje wygluszajaca - sprawdzone - nie dziala a jesli chodzi o zalety tego rozwiazania - szczerze mowiac nie widze zadnych - ani izolacyjnosci cieplnej ani wygluszajacej - Manio - czy naprawde nie lepiej na styropianie (lub welnie) to zrobic? pewniej bedzie a i izolacyjnosc wieksza uzyskasz przy tej samej grubosci wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manio 19.08.2004 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Warstwa izolacji na stropie z reguły ma za zadanie też wygłuszenie. Sprawdź jak te styropianowe kulki sobie radzą, choć wydaje mi się że kiepsko. zalezy na ktorym stropie ale jesli chodzi o funkcje wygluszajaca - sprawdzone - nie dziala a jesli chodzi o zalety tego rozwiazania - szczerze mowiac nie widze zadnych - ani izolacyjnosci cieplnej ani wygluszajacej - Manio - czy naprawde nie lepiej na styropianie (lub welnie) to zrobic? pewniej bedzie a i izolacyjnosc wieksza uzyskasz przy tej samej grubosci wylewki i tu kolega ma rację dzwoniłem do producenta i wyprowadził mnie z tego pomysłu! tzn. jest to dobre rozwiązanie jęśli się ma np legary na stropie, lub krzywo wylany strop. Gdyż w moim przypadku wyglądało by to tak że najpierw zaprawa z kulek steropianu a nastepnie szlichta czyli wole juz bez brudzenia się steropian rozłożyć i wylać beton. wyjdzie to taniej. ja planuje dać 3cm steropianu i z 5 cm wylewki zbrojonej. oczywićsie poddasze użytkowe Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACY007 06.03.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 WitamJa z kolei mam takie pytanie - moze ktos z tego forum pomoze bo mam juz dosc- posluchalem sie swojego "magika" i polozylem na poddasze do ocieplenia 15 cm wełny ("Daj Pan spokoj Panie Jacku 15 cm wystarczy bedzie cieplo ze hoho" ) do tego TYLKO MIEDZY KROKWIAMI !!!! Efekt jest jaki jest ze po pierwsze 15 cm to za malo a po drugie krokwie sa wpanialymi mostkami.Jakie mam rozwiazanie? Znalezlem te prosze o pomoc w wybraniu najlepszego a moze dodanie jeszcze innych????1. Zrywac plyte karton gips i zaczynac od poczatku (matko ile to roboty balaganu i pieniedzy)2. Dołozyć na już istniejącą płytę jeszcze jedno docieplenie - zabiera miejsce ale jest chyba lepiej niz w pkt 13. Wpuscic w przestrzen miedzy folia a płyta jakis granulat styropianu czy welny czy inne ustrojstwo (na ten temat wiem najmniej)Licze na pomoc JACY Pewnie moj problem jest z gatunku "standart" ale nie moge znalezc odpowiedzi na niego na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts