Gość 19.07.2002 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile kosztuje budowa domu? To jest pytanie również do Muratora, ponieważ ogladałam Wasze "Domy Dostępne" w Józefosławiu i przyznam, że jeden z nich nieoczekiwanie mnie zachwycił (Z Wykuszami - D24). Szkoda, że nie podaliście "z grubsza" ile kosztowało jego wybudowanie. Czy za 200 tysięcy PLN na dzień dzisiejszy uda się wybudować dom gotowy do zamieszkania? Zakładając, że jest to kwota, która ma pokryć wszystkie opłaty (poza kupnem działki): projekt gotowy, opłaty geodezyjne, gminne itp., robotników ("górali"), inspektora, wszelkie materiały budowlane i wykończeniowe, wynajem urządzeń budowlanych (koparka, gruszka itp), przyłącza, ocieplenie, ogrzewanie, kominek itd. Czekam na konkretne odpowiedzi - nie bójmy się mówić o pieniądzach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digicom 20.07.2002 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2002 Nie wiem ile biorą "górale" bo mieszkam w Białymstoku. Ale licz że stan surowy + formalności (bez robotników i projektu) przy domku ok 150m2 dędzie cię kosztował ok 35-60 tyś. Buduję sam z betonu komurkoweo i stan surowy otwarty zamknie mi się w 30tyś.Robotnicy biorą od 15-25tyś. Co do projektu to Ci nie podpowiem bo słyszałem że większość architektów zapisuje się do jakiś grup (wymogi Unii Europejskiej) a w tych grupach mają sztywne cenniki i cena projektu może nawet sięgnąć 15-20tyś. Myślę że 200tyś wystarczy napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 20.07.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2002 MAM DOKŁADNIE TEN SAM PROBLEM. MNÓSTWO OBAW. POCZYNAJĄC OD KUPNA DZIAŁKI. PROPONUJA NAM DZIAŁE Z PROJEKTEM, KTÓRY CHCEMY ZNIENIĆ, CZY WARTO?. CHŁONIEMY WSZELKIE INFO DOT. TRUDNEGO POCZĄTKU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.07.2002 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2002 Jeśli projekt Wam pasuje i pasuje do działki to czemu nie. Liczcie się jednak, że cena przeróbek projektu (ja zapłaciłem 2 tys., razem z planem zagospodarowania działki) jest na ogół wyższa niż sam projekt gotowy (ok. 1-1,5 tys. zł). Więc może jednak warto poszukać gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.07.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2002 Nie wierzę w 35.000 za stan surowy zamknięty.NIGDY!!!Buduję systemem gospodarczym i pilnuję wszystkiego sam. Same okna kosztowały mnie 10.000zł , dach po taniemu(za 25 palet karpiówki ceramicznej 9.000zł - w/g cennika 17.600zł) tak że znajduję co się da i gdzie się da, a i tak wychodzą mi krocie.Skąd te ceny???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.07.2002 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2002 Ja jeszcze nie zacząłem budować a już wydałem prawie "dychę": projekt - 3,5; barak - 1,5; agregat prądotwórczy - 1,5; blaszak - 1; geodeta - 0,5; nie licząc pomniejszych wydatków, związanych z uzyskaniem pozwolenia na budowę, benzyny, telefonów, czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmuu 21.07.2002 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Odwiedź stronę http://www.archon.com.pl/ - tam oprócz ciekawych domów są również ceny stanu gotowego i surowego. Reszta rzeczy w porównaniu z kosztami budowy domu to niewielki wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 21.07.2002 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Niestety zacytuję konkurencję... W ostatnim numerze jest artykuł o domu zbudowanym za 195tys. Kanadyjczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 22.07.2002 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Moja koleżanka inwestorka ostatnio stwierdziła,że każdy dom kosztuje tak samo-wszystko co masz i jeszcze będziesz musiał pożyczyć.pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 22.07.2002 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Niestety Ewa ma rację. Wstępnie, przed rozpoczęciem budowy, liczyliśmy koszty materiałów i robocizny - oczywiście stan surowy otwarty ale pokryty dach - na ok. 40-45 tys. Rzeczywistość jest troszeczkę inna. Mamy już mury, stropy, drzewo na dach, pozostały do kupienia folie dachowe, okna połaciowe (bez lukarnowych i parteru), blacha, obróbki itp. to w sumie wyniesie jakieś 80-85 tys. przy pow. domu 140 mkw. + ok.70 tys. działka. W tych kwotach jest już wszystko, łącznie z benzyną, telefonem, piachem do obsypki i innymi drobnymi ale dającymi tę kwotę rzeczami.Również szukamy oszczędności gdzie się tylko da, ale nie na wszystkim można zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 22.07.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Wszystko zależy od standardu wyposażenia, tzn. od tego co uważasz za dom gotowy do zamieszkania. Łazienka może kosztować zarówno 2500 jak i 15000 zł. Drzwi można kupić za 200 jak i za 1500 zł. Tak samo jest ze wszystkimi materiałami wykończeniowymi. Najlepiej jest zrobić dokładny kosztorys, dokładny tzn. uwzględniający także wszystkie instalacje. Później stworzyć arkusz kalkulacyjny i wprowadzać własne ceny. Oczywiście można zdecydować się na etapowanie: poddasze, kominek, alarm, żaluzje rolety, najpierw meble kuchenne za 2000 zł, wykładzina a potem drewno, tak samo ze schodami itd. Sam zbudowałem dom o powierzchni 180 mkw. 200000 to był półmetek. Nie należy zapominać także o kosztach przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.07.2002 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Myślę też, żę przy zakupie "domów gotowych" łatwej jest trzymać się kosztorysu.Ja rozważam dom z elementów montowany przez firmę na placu budowy (trwa to kilka dni). W takim wariancie cena stanu surowego zamkniętego będize taka, jak w umowie. Wykończeniówka, która bardzo zależy od jakości i standardu materiałow to inna para kaloszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
digicom 22.07.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Widzę że sporo poruszenia wywołał mój kosztorys. Jest to cena za stan surowy otwarty (co z resztą wczesniej napisałem). Co z resztą potwierdzam. 8-tyś kosztowały mnie fundamenty, 7-tyś I-piętro i zostaje poddasze. Tylko sam wszystko robię. Buduję z BK jedna warstwa 24x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 22.07.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Pamiętajcie o drenażach, przyłączach, tu deska tam 5, tu zbrojenie, tu dodatkowe(sam miałem policzone zbrojenie na fundament i wieńce, a doszło zbrojenie schodów tarasu, słupa przy wejściu , samego tarasu tak że stal woziłem w sumie 3 razy i 3 razy więcej niż liczyłem na początku.)Ciepłej zaprawy wyszło więcej niż z wyliczeń, a innych rzeczy też.Bierzcie zawsze dodatkowo , niż minimalnie.Przynajmniej nie ma rozczarowań.Najlepiej oglądać stany surowe zaamknięte stojące już dwa sezony tak samo.U mnie stoją takie 2 w okolicy.Nie bądzieci za dużymi optymistami.I liczcie się z kompromisami przez całą budowę ( u mnie z okien drewnianych "urodziły się plastikowe", a krycie z projektowanej karpiówki już było przygotowane pod cementową Celtycką , bo najtańsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 22.07.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Poczytaj dziennik Alicjanki to tam zobaczysz ceny swojego domu. Ale generalnie to trzeba zrobić kosztorys dodać 15% i można budować. Byle nie kupować kibli Villeroy&Boch bo wtedy każdy kosztorys diabli wezmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 22.07.2002 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Poza tym wszystkich kosztów nie da się przewidzieć, a nawet oszacować, mam na myśli przyłącza - bo to zależy od odległości, gminy, zakładu w danym rejonie itp., niby przepisy są jednakowe, ale to czysta teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2002 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Jestem na półmetku dom 180 m, dachówka ceramiczna + ocieplenie,rynny, obróbki dachu boazeria z blachy, okna drewniane, ogrzewanie olejowe + podłogowe, tynki, wylewki instalacje co, prąd woda, wyprowadzenie kanalizacji na zewnatrz - koszt do tej pory łacznie z działką, projektem i wzystkimi opłatami 200000 zł. Brakuje mi jeszcze ok. 100000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sza 22.07.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Czy to oznacza, że w różnych regionach kraju są aż takie rozbieżności cenowe materiałów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 22.07.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Rozbieżności są duże, szczególnie robocizny, materiałów też (ale tu nie działa zasada pt. duże miasto= wyższa cena, ponieważ duża hurtownia ma większe upusty u producenta i dlatego jest bardziej elastyczna jeśli idzie o udzielanie rabatów). Anonimowy, bardzo trudno oszacować koszt budowy domu (nawet dwa domy budowane wg tego samego projektu mogą różnić się kolosalnie - nie liczę działki). To wynika z bardzo wielu elementów - przede wszystkim, czy budujesz "własnymi rękoma", czy wynajmujesz do tego ekipę/ekipy. Czy masz projekt prosty, czy skomplikowany, 100 m2, czy 200m2 itd. Najlepsza metoda to wybranie projektu gotowego, znalezienie kogoś kto taki domek postawił i wypytanie go o koszt całego przedsięwzięcia (nie jest to wbrew pozorom trudne, ja buduję domek - wg mnie mało znany, a już widziałam takich 4 w okolicach Warszawy). Ludzie raczej powiedzą mniej niż więcej, więc trzeba przyjąć, że to dolna granica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 22.07.2002 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Jestem na etapie "stanu surowego - otwartego". Dom ok.187 m2 plus częściowo podpiwniczony i z podwójnym garażem kosztował mnie ok.93 tys. zł. Pierwotny kosztorys (przygotowyany niezależnie przezemni i kierownika budow) wyniósł ok.250 tys. zł. Po zakończeniu tego etapu wzrósł do 285 tys. zł. Przewiduję , że zamknie się w 300 tys. zł. Sam robię niewiele, głównie sprawy porządkowe i ziemne. Wiecej odwagiPiotr Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts