Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego moje ogorki sa kuliste i maja twarda skorke? help!!

Recommended Posts

juz drugi rok probuje sadzic ogorki w ogrodku i znowu mam to samo... ogorki zamiast isc w dlugosc to ida w szerokosc.... do tego maja twarda jak drewno skorke (no moze troche przesadzam).... a w srodku oczywiscie kwasne....

ani z tego salatke zrobic ani zakisic...

co robie zle????

w zeszlym roku mielismy strasznie gorace lato i podlewalem je rano i wieczorem... teraz troche chlodniej ale tez dosyc cieplo.... za to czasem deszcze padaja....

moze trzeba toto jakos specjalnie nawozic albo mam ziemie zla......

:(

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja widziałem kiedys ogórka :lol:

a co do tematu to podałeś za mało szczegółów żeby postawić trafną diagnozę

a co jeszcze potrzebujesz???

ogorki zamiast byc ogorkami to sa zielonymi pilkami do tenisa....

nie jestem ani rolnikiem ani ogrodnikiem z wyksztalcenia.... pochodze tez z warszawy, gdzie mialem okazje podziwiac bratki i pelargonie na oknach czy balkonie mojej babci......

teraz od dwoch lat mieszkam na wsi we wlasnej chalupce i dlubie troche w ziemi.... to co moja kobita zasadzi to jej przewaznie rosnie.... i to najprzedziwniejsze rzeczy...

a ja chcialem niewiele od zycia... chcialem sobie zakisic pare ogorkow malosolnych na zakaske....

i co?

i doopa...... :(

bede pil bez zakaszania...... ze smutku.....

te cholery co mi sie udalo zakisic tez jakies takie gorzkie ze gebe wykreca..... :(

A jaka odmiane posiałeś--może jest lipna jakaś?

a przyczyn że są jak piłki może być kilka-np szkodniki uszkadzające zawiązki-choroby fizjologiczne np niedobór jakis składników ew zbyt zimno-tzn alpejskie powietrze :lol:

ale nie przejmuj się-sezon na ogórki małosolne minął więc problem stanie się aktualny dopiero za rok

A jaka odmiane posiałeś--może jest lipna jakaś?

a przyczyn że są jak piłki może być kilka-np szkodniki uszkadzające zawiązki-choroby fizjologiczne np niedobór jakis składników ew zbyt zimno-tzn alpejskie powietrze :lol:

ale nie przejmuj się-sezon na ogórki małosolne minął więc problem stanie się aktualny dopiero za rok

rozne sialem.... tzn najpierw podchodowalem w pojedynczych doniczkach a potem jak juz byly wieksze to posadzilem do ziemi...

sadzilem i takie z polski, ze szwajcarii i z niemiec.... na obrazku wszystkie byly ladne i takie akurat do sloja....

w rzeczywistosci wyszly takie sobie.....

domyslam sie ze czegos im brakuje, chociaz w zeszlym roku nawet podsypalem jakiegos nawozu w granulkach i dalem pare worow ziemi do kwiatow..... kobita sie zlosci i powiedziala ze juz nie bedzie sie bawic w ogorki....

zobaczymy jak to bedzie.... moze kurde warto cos poczytac zanim sie czlowiek wezmie za cos o czym pojecia nie ma?

hmm... cos w tym jest....

ale cukinie za to porosly na pol metra dlugie.... :)

tylko ze nie ma komu tego jesc.... zona dala kolezance z pracy dwie sztuki.... ze 4 kg wazyly....

godzilla ty w krainie serów z dziurami i czekolady żyjesz, a ogórki takie jakie chcesz to znaczy proste i o odpowiednim wymiarze tylko w Unii rozną bo im się Dyrektywy czyta. :wink: :lol:

to chyba jest jedyne wytlumaczenie... tutaj praktycznie ogorki kiszone sa nieznane..... za granica to i owszem... czasem w niemczech kupuje... takie bardziej Unijne....

;)

A może wysłac ci słoik oryginalnych polskich ogórków kiszonych? :lol: moga być i małosolne :wink:

dziekuje za propozycje ale szkoda fatygi... dam se rade... chociaz i kielbachy tutaj dobrej na zagryche brak....

zero ogórków-zero kiełbasy-wódka też pewnie 20 %-a--co ty tam wiec robisz??????? :wink: :lol: :lol: