Karolo16 10/29/16 06:39 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 czy można do pieca zamontować taką długą rurę około 2 metry? tak jak pokazałem na załączniku. Znajomi mnie straszą że nie bedę miał ciągu. Szerokość komina murowanego samego tylko wylotu spalin mierzonego od środka to 14 na 40 cm wysokość ponad 5 metrów. średnica czopucha i rur to 13 cm.oczywiście wejscie do komina znajduje się po drugiej stronie, tak tylko dla pokazania zrobiłem. około 20 cm rury wejdzie w komin i będzie jakieś 20 cm luzu od sniany do rury. http://oi66.tinypic.com/53s3dg.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
byry007 10/29/16 07:52 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Napewno ta rura będzie gorąca wiec trzeba uważać , nie raz w grzybach tych piecach robią długie rury do kominów żeby była większa wymian ciepła i jest ciąg . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolo16 10/29/16 08:02 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 Pewny jesteś? Skąd wiesz? jak na razie ogrzewam się piecem bez płaszcza wodnego gdzie rura jest dłuższa a i czopuch o 3 cm węższy i ciąg jest jak marzenie, ale ogień idzie bezpośrednio w rurę, a w kominku z płaszczem wodnym tak nie będzie chyba i podobno potrzebny jest silny ciąg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareks77 10/30/16 01:50 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 długość rury przy prostym mało skomplikowanym (łuki, kolanka itp.) podłączeniu nie ma wpływu na ciąg komina.Warunkiem jest szczelność takiego połączenia taka aby połączenie nie zaciągało fałszywego powietrza nie związanego z kominkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolo16 10/30/16 02:29 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 @Mareks77 A skąd wiesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareks77 10/31/16 08:25 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 31, 2016 @Mareks77 A skąd wiesz? Taka była moja koncepcja budowy kominka i rura fi 150 ma 2,5mb długości. Przed zabudową gdy kominek stał pod samym kominem miała 1,25mb i jakiegoś wielkiego pogorszenia nie zważyłem. Oby był zapewniony dobry dopływ powietrza do spalania i powinno być wszystko OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolo16 10/31/16 11:59 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 31, 2016 Taka była moja koncepcja budowy kominka i rura fi 150 ma 2,5mb długości. Przed zabudową gdy kominek stał pod samym kominem miała 1,25mb i jakiegoś wielkiego pogorszenia nie zważyłem. Oby był zapewniony dobry dopływ powietrza do spalania i powinno być wszystko OK. Twoja rura ma średnicę 15 cm a moja ma 13 taka różnica:) Ale dzięki za odpowiedź już mi ona pomogła trochę. Bo wszyscy mnie straszą z tą długością rury:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts