Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie uwierzycie!

Weź!!! Chciałbyś?  

82 użytkowników zagłosowało

1. 1. Weź!!! Chciałbyś?

• Jeny, i to jak! Domek w dwa dni! Siessssaa!
    • Co ty! To jaki

Recommended Posts

ostatnio byłem u siebie na działce w niedzielę.

jadę dzisiaj (w środę, 3 dni później), i patrzę, a tu przy drodze, gdzie w niedziele był fundament płaski jak stół stoi domek i kończą na nim więźbę.

normalnie mnie zamurowało, mało że wypadku nie zrobiłem, bo to na zakręcie.

Stał domek, z jakichś takich białych płyt - chyba całe ściany od razu z tego robią, a obok, co jeszcze ciekawsze dwa samochody: tir z wielką naczepą i mały furgonik, z napisami po niemiecku.

Czyli że ktoś zamówił gotowy domek, prefabrykowany w niemczech i tu mu go pod warszawą postawili. W dodatku w dwa dni! Matko z córką!

Więźbę na nim robili tradycyjną. Jak jechałem dziś na działkę, to skończona była konstrukcja, a jak z niej wracałem, to połowa była już obita folią paroprzepu.

Aż boję się co tam jutro zobaczę.

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwierzymy :) tez to dzis widzialem zaskoczony tym ze niemiaszki u nas buduja ale nie wiedzialem iz to w dwa dni!!! I tez na tym zakrecie malo co ogrodzenia nie zaliczylem :( Wiej jutro wpadam na taki pomysl i juz w sobote parapetowke robie? Nieeeee to je bajka ;)

Swoja droga ostatnio pojwilo sie u nas sporo domkow z bali krytych strzecha, taka fajna - ladnie to wyglada - nie przecze

Widzialem to kiedys w Reichu i tam po raz pierwszy zdumienie mnie ogarnelo - u nas strzechy jako symbol ubostwa likwidowano a tam nie wstydza sie tego? Nowe stawiaja? toz to bidacy ;) Co prawda wiem ze troszke to inny material ale jejku jak to slicznie wyglada

jest takie przytulne, papusne po prostu ladne (przynajmniej dla mnie)

hehehe

widzialem cos takiego w Szwajcarii.

najpierw stal fundamencik. potem w ciagu dnia przyjechali kolesie i postawili wysokie szalunki. wieczorkiem podjechala WIELKA BEKA a rano tych szalunkow juz nie bylo. znaczy staly sciany. potem zaczeli szalowac cos jakby wieniec, a inna ekipa z wielkimi motorowymi pilami powycinala dziury na okna i drzwi. na dobra sprawe>> w tydzien mozna zalozyc ze by postawili. na ale 2 dni?!?!?!?!

Taki dom niekoniecznie musiał przyjechać z Niemiec. Jest wiele firm polskich, które budują wg niemieckiej technologii. Dom zazwyczaj powstaje w ciągu 2 dni. Cały jego szkielet (często łącznie z oknami) montowany jest w fabryce, a na budowę przywozi go dźwig, a potem...tylko trzeba złożyć te klocki. Ja osobiście takiego domu bym nie chciała ( i to nie ze względu na to, że pracowałam w firmie sprzedającej takie cuda :lol: ), ale bałabym się, że dziecko kopnie mocniej piłką i wyląduje ona w salonie. Technologia jest na pewno energooszczędna, ale nie na pokolenia.

Ale, ale .... właśnie przypomniało mi się, że jednak babcia coś mi zostawiła w spadku 8) kamienicę w Pruszkowie, do której własności nie chcę się przyznać, co oznacza, że ten dom jest cały czas "na garnuszku" Gminy. Jest w tak złym stanie, że jej ściany podparto w tym roku belkami. Wziąłbyś taką i za jakie pieniądze miałabym takie starocie wyremontować. Aha i jeszcze z lokatorami.

A pro po budowy domów z gotowych elementów i dostępności tej tech. w Polsce.

Może to uległo zmianie ale moje doświadczenia z ubiegłego roku były zdecydowanie negatywne. Nie chodzi mi tu o jakość wykończenia, ile będzie stał i czy dziecko mi ściany głową nie przebije. W tych tematach nie jestem się w stanie wypowiedzieć bo nie wiem - nie mam własnych doświadczeń.

Natomiast mam doświadczenia z etapu „przedbudowlanego”. Na początku ubiegłego roku (styczeń 2003) zacząłem rozmawiać z firmą (z Krakowa) budującą takie domy z gotowych elementów. Byłem kilka razy w Krakowie, i ciągle się dowiadywałem że będą nowe projekty już tak za kilka tygodni. W końcu w maju 2003 machnąłem na nich ręką uznając że zajmują się przede wszystkim spotkaniami zarządu a nie sprzedażą.

W tym roku, już po przeprowadzeniu się do nowo wybudowanego domu, dostałem od nich informację że mają nowe projekty i zapraszają do dalszych rozmów :o. Czyli wygląda na to że gdybym ciągle z nimi gadał - straciłbym rok (a tak tylko straciłem kilka miesięcy).

Ogólnie - opierając się na swoich - zapewne subiektywnych - doświadczeniach - uważam że większość tzw. szybkich technologii to kwiatek do kożucha. Po prostu wymaga to jeszcze bardzo dobrej organizacji procesu "przedbudowlanego". Co z tego że sam proces postawienia ścian to 2 dni - skoro stracisz rok na to by uzgodnić z gośćmi kiedy i co postawią? Może to się zmieni (zmienia czy nawet zmieniło) ale do tych "szybkich" technologii trzeba dorosnąć mentalnie i organizacyjnie. Chociażby np. zatrudnić ludzi znających się na prowadzeniu projektów? Uważam że takich ludzi w polskich firmach budowlanych jest na lekarstwo (chodzi mi o gości znających się na metodologii prowadzenia projektów na nie na technologii budowy).

Jedynym moim pozytywnym doświadczeniem z tzw. szybką technologią była więźba prefabrykowana. Tu chłopcy rzeczywiście mieli dobrą organizację procesu zamówienia, uzgodnienia term. montażu i samego montażu. Zdecydowanie polecam. Natomiast wszystko inne to lepiej sobie darować. Sumaryczny czas budowy przy technologii tradycyjnej będzie krótszy.

Pozdrawiam

Eeee tam, takie domy nie mają duszy, a i satysfakcja z budowy jakby mniejsza, nie będzie za bardzo co powspominać przy kominku, jak budujesz dom metodą tradycyjną i bardzo angażujesz się w budowę to prawie jakbyś sam ten dom własnymi rękami wybudował (i tak często jest) :wink:

Pozdrawiam