Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie uwierzycie!

Weź!!! Chciałbyś?  

82 użytkowników zagłosowało

1. 1. Weź!!! Chciałbyś?

• Jeny, i to jak! Domek w dwa dni! Siessssaa!
    • Co ty! To jaki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W mieście to mu na starcie ledwo sportowe Hondziaki dopisują, trochę gożej z hamowaniem, bo nie ma jak kół do asfaltu docisnąć.

A jak się na polnej drodze z towarem jesienią lub wiosną zakopie, to towar wyładować i powinien sam się wygrzebać. Ewentualnie zapoda się z krzyża i po kłopocie. 8)

Kochani moi,

A ja własnie prowadze rozmowy z ta firma na temat mojego przyszlego domku... Firma nazywa sie Haas i jakosc jej jest daleko do przodu w stosunku do wszystkich innych szkieletorkow. Rzeczywiscie przyjezdzaja gotowe sciany z oknami i roletami zewnetrznymi jednym tirem, a drugi to dzwig. Rzeczywiscie buduja blyskawicznie. Rozmowy trwaja tez blyskawicznie. Domy powstaja w fabryce, a stawiane sa przez ekipe niemiecka. Gwarancja na caly domek 30 lat ( kto z was dostanie taka od swego wykonawcy ???). Firma ta ma ok. 100 lat. W Polsce jest od ubieglego roku. Maja swietne bungalowy - myslimy wlasnie o takim 116m2 za 249 000 ( rolety, mechaniczna wentylacja, drewniane okna, wewnatrz stan deweloperski) Co Wy na to ???

Gwarancja na caly domek 30 lat ( kto z was dostanie taka od swego wykonawcy ???). Firma ta ma ok. 100 lat.

Większość z nas buduje swoje domy systemem gospodarczym i często "własnymi ręcami" a więc zna jakość każdego gwoździka i kawałka swojej ściany(podłogi :wink: ) więc myślę, że gwarancją jakości jesteśmy też my sami tzn materiały z których budujemy.

Mają świetne bungalowy - myślimy właśnie o takim 116m2 za 249 000
Myślę, że mimo wszystko katalog takich projektów jest bardzo ubogi, a cena jak za takiego "szkieletorka"( :D swoją drogą nazwa niezła) wydaje się być lekko wysoka i czy jesteś pewna, że jest to projekt domu Twoich marzeń, bo w takim "zwykłym" domku to zawsze możesz coś zmienić, przebudować a w szkieleciku( kurcze fajnie go można nazywać :wink: )to już chyba nie.

Pozdrawiam

Technologia montowania lekkich domków z prefabrykowanych elementów rozpowszechniona jest także w USA.

Znajomy architekt pracujący na tamtym rynku określal je pogardliwie "domki preriowe".

W naszych warunkach, jak się domyslam, barierę stanowią podatki i skala produkcji.

Trzeba by mieć duzy zakład produkcyjny z księgowością, na stałe zatrudnioną załogą (podatki i ZUS-y).

Nawet od transportu i montażu trzeba naliczać VAT.

Przeczytałam wszystkie wiadomości i taraz mam taką minę :o Pierwszy raz czytając to forum jestem zaskoczona. Nie czytaliście o budownictwie wykorzystującym keramzyt?? Jak to możliwe? Można z niego tworzyć według projektu całe ściany.

Gdyby nie koszty i obawa o sprawną logistykę takiego przedsięwzięcia na pewno starałabym się skorzystać z tej technologii. Ale budowanie tym systemem nadal jest droższe od tradycyjnego. Jeśli chodzi o dane techniczne, typu współczynniki przenikalności itp., to także i one są in plus porównując ściany keramzytowe do "tradycyjnych".

A tak w ogóle, to keramzyt jest bardzo ciekawym materiałem, bardzo obiecującym. Wykorzystywany jest przecież nie tylko w budownictwie.

O budowaniu takim systemem można przeczytać tu: http://www.praefa.pl/praefa2/polska.php

A ja poproszę o link tej firmy jeśli można :D

Mam wrażenie że ten wątek przekształaca się w polemikę praktyków (chwalących) z teoretykami (krytykującymi, bo budującymi bardziej tradycyjne). Chętnie poczytam GŁOSY praktyków, bo sama mam jeszcze wybór tak projektu jak i technologi przed sobą i chętnie poczytam więcej. PRAKTYKÓW zachęcam do pisania... :) Czekam i pozdrawiam :wink:

Kochani moi,

A ja własnie prowadze rozmowy z ta firma na temat mojego przyszlego domku... Firma nazywa sie Haas i jakosc jej jest daleko do przodu w stosunku do wszystkich innych szkieletorkow. Rzeczywiscie przyjezdzaja gotowe sciany z oknami i roletami zewnetrznymi jednym tirem, a drugi to dzwig. Rzeczywiscie buduja blyskawicznie. Rozmowy trwaja tez blyskawicznie. Domy powstaja w fabryce, a stawiane sa przez ekipe niemiecka. Gwarancja na caly domek 30 lat ( kto z was dostanie taka od swego wykonawcy ???). Firma ta ma ok. 100 lat. W Polsce jest od ubieglego roku. Maja swietne bungalowy - myslimy wlasnie o takim 116m2 za 249 000 ( rolety, mechaniczna wentylacja, drewniane okna, wewnatrz stan deweloperski) Co Wy na to ???

Przeczytałam wszystkie wiadomości i taraz mam taką minę :o Pierwszy raz czytając to forum jestem zaskoczona. Nie czytaliście o budownictwie wykorzystującym keramzyt?? Jak to możliwe? A tak w ogóle, to keramzyt jest bardzo ciekawym materiałem, bardzo obiecującym. Wykorzystywany jest przecież nie tylko w budownictwie. O budowaniu takim systemem można przeczytać tu: http://www.praefa.pl/praefa2/polska.php

Czytali i znają. Też mi technologia się podoba. Chciałem wybudować u siebie ale Praefa zażyczyła sobie miejsca na dźwig 30T a u mnie las i gęsto od drzew. Również cena zwala z nóg a to dopiero stan surowy. Buduję tradycyjnie. Stan surowy otwarty 180m + 20 w skosach z dachówką betonową rynnami i kominami klinkierowymi wyjdzie mi 110k.

Ostatnio trafiłem na konkurencję http://www.euromad.com.pl Twierdzą że mogą robić z mniejszego dźwigu ale już było za późno i nie weryfikowałem

www.haas.pl Też właśnie czytam! 8)

Poczytałam, popatrzyłam. Nie bardzo mi się podobają projekty, zaproponowane przez tę firmę. Jakieś takie... jakby to powiedzieć. Nie bardzo wiem sama o co mi chodzi. To jest tak: Ja bardzo lubię klasykę i dlatego na przykład choć kuchnie i inne wnętrza urządzone w stylu minimalistycznycm bardzo mi się podobają, to jednak do mojego osobistego wnętrza taki styl nie pasuje. Sęk w tym, że uważam iż nawet w przypadku stylu klasycznego, czy stylu rustykalnego powinien obowiązywać pewniem umiar. Tak, jak w tym powiedzonku: "im mniej, tym więcej". A te domy są jakieś ....... przeładowane. Tyle tych okien, okienek, okieneczek. Tu jakiś balkon, tam zaraz obok ogród zimowy - po prostu zbyt dużo tych wszystkich elementów. Wolałabym jednak budować według wybranego przez siebie projektu, przekazując go do firmy, która wykona mi ściany w postaci dużych, gotowych elementów.

A tak a propos duszy, o której ktoś pisał. IMHO dom nie od razu ma duszę ;) Dusza domu buduje się przez wiele lat. Dusza domu to wspomnienia miejsc gdzie kiedyś Jasiek rozbił nos na tarasie, a Małgosia zastawiła "przesadzkę" na swoich rodziców umieszczając piłkę przy łóżku w ich sypialni ;) To, czy dom jest budowany z keramzytu, silki czy czegokolwiek innego moim zdaniem w żaden sposób na jego duszę nie wpływa ;) Wydarzenia budują duszę, nie cegły i zaprawy.