Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie uwierzycie!

Weź!!! Chciałbyś?  

82 użytkowników zagłosowało

1. 1. Weź!!! Chciałbyś?

• Jeny, i to jak! Domek w dwa dni! Siessssaa!
    • Co ty! To jaki

Recommended Posts

Marzanko, projekty na stronie Haasa są niewiążące. Każdy, najbardziej wymarzony dom są w stanie wybudować - usługa architektoniczna w cenie domu - mi też na dzień dobry nie spodobały się zdjęcia w internecie. Byłam jednak już w siedzibie w Łodzi i jestem po dwóch rozmowach, a projekt zrobiłam sobie sama !!!

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzanko! I kuchnie jakieś małe 8) :wink: A co do tej duszy to masz rację! :D

Monika L. mam prośbę. Mogłabyś co pewien czas wrzucać na Forum informacje, jak rozwija się Twoja współpraca z firmą Haas. Co do kosztów też byłabym zobowiązana :D.

Brat męża wrócił właśnie z USA na stałe, a tam budował właśnie te szkielety i jakiegoś takiego tyle, że bardziej europejskiego zbudowałby i w Polsce dla siebie :D.

Czy te domy nie są za mało dźwiękoszczelne :roll: Coś czuję przez skórę, że będzie dudniło na górze. Chyba że parterowy.

W Niemczech segment budownictwa domów z prefabrykatów, czyli tzw. domów gotowych, zajmuje kilkanaście procent całego rynku domów jednorodzinnych. Niemcy są pod tym względem tradycjonalistami, podobnie jak my Polacy.

Dla zainteresowanych tematem domów gotowych polecam stronę niemiecko-języczną: http://www.fertighaus.de. Zawiera ona wszelkie możliwe informacje na ten temat, m.in. jak powstaje dom na budowie (zdjęcia) http://www.fertighaus.de/f_haus/huk.htm, linki producentów dostarczających domy do Polski http://www.fertighaus.de/f_haus/ausland/polen.htm, adresy wystaw takich domów w Niemczech http://www.fertighaus.de/f_haus/m_haus/m_haus2.htm i wiele innych.

:lol: :lol: :lol: Tak Mieczu, wysyłamy Cię z misją 8) Tajemniczego Don Pedra 8) cobyś się wywiedział kto tak szybciutko budeje! Tzn. żeby to żle niewyszło, chcę powiedzieć, że prosimy Cię o pomoc :wink: I faktycznie spytaj tak.... od niechcenia 8) , żeby im sodowa do głowy nie uderzyła i od jutra cen nie podnieśli :wink: Czekamy na relację "Dla Muratora z miejscowości X mówił Miecz-Mieczotronix". Pozdrawiam, Alison

Nie mógłbyś zasięgnąć języka, co to za forma buduje? Tak od niechcenia :wink: Udawaj, że pomyliły Ci się działki i przez przypadek wlazłeś do sąsiada :wink:

A ja gdyby było mnie stać to bym chciał!

Szybko stawiać długo mieszkać. Ile czasu na wykańczanie wnętrz, na pracę w ogrodzie, i przyjemne leniuchowanie.

A tak będe sie bawił w system gospodarczy kilka lat.

Innym problemem że nie znalazłem jeszcze projektu oferowanego przez te firmy który by mi się podobał.

Mieczotronixie a może by tak fotke się dało zrobić ?

dziś przemknąłem tamtędy i odczytałem nazwę na dyktafon

miałem wziąć aparat, ale zapomniałem

tylko że teraz nie mogę zrozumieć co na niego nagrałem

na tej dużej ciężarówce było napisane

BB???staar???? (właśnie nie mogę zrozumieć, co ja gadam do tego dyktafonu) i telefon (pewnie w NIemczech) 0800 22 07827 a dalej "familienhauser und mehr"

a druga furgonetka miała napisane "holz bau" (ale domyślam się że to wiele mówiąca nazwa firmy w stylu 'Budo-Kloc')

miałem wziąć aparat, ale tak mnie stolarz wkurzył, że zapomniałem

może wezmę jutro, albo pojutrze

echo dzięki za wsparcie :wink: oczywiście nie mam nic przeciwko takim "gotowcom" po prostu wolę mieć jakiś wkład w budowę swojego domku i tak jak napisałam wyżej wielu z nas buduje swoje domy niejednokrotnie własnymi rękami i będzie mogło wspominać przy kominku a to ból plecków czy kolanek, odciski na palcach, opowieści (czasami nie z tej ziemi) spóżnionych dostawców) :wink: Poza tym budowę tradycyjną można rozłożyć na lata i to beż kredytu a na taki dom gotowy trzeba wyłożyć żywą gotówkę lub wziąć mimo wszystko kredyt. No i jeszcze jeden argument na nie- niestety te domki na razie są jeszcze b.drogie

Pozdrawiam

Gregor 456 domy budowane metodą tradycyjną też są drogie np. te kupione u developera, dlatego większość buduje "tradycyjniaki" systemem gospodarczym. Przy okazji powtórzę: nie mam nic przeciwko "szkieletorkom" i innym "gotowcom", ja po prostu cieszę się budową własnego domku prawie własnymi rękami, tym, że wiem gdzie przebiega każda rurka, czy kabelek, tym, że wiem gdzie co jest zrobione dobrze, a gdzie (nie daj Boże :wink: ) sknocone. Dla zinteresowanych "szkieletorkami" (Monika L. sorki ale strasznie mi się spodobała nazwa :oops: :wink: ), to chyba w ostatnim muratorze jest coś o takim budownictwie w Niemczech- tak chyba mi się gdzieś rzuciło na oczy

Pozdrawiam

Mieczu Ty tak po furgonetce nie szczytuj, bo to może jakiś Polak używany kupił za Odrą i tam może być napisane po niemiecku "Obiady domowe codziennie świeże". :wink: Przebierz może się za Niemca z narodowym językiem angielskim i popytaj mimochodem zresztą. (coś w stylu "siedemnaście mgnień wiosny"). Ostatecznie Niemcy też znają angielski (i jak wynika z pewnych danych historycznych rosyjski też jest ich mocną stroną- szczególnie w sztabie generalnym III Rzeszy) :wink: ).