Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie uwierzycie!

Weź!!! Chciałbyś?  

82 użytkowników zagłosowało

1. 1. Weź!!! Chciałbyś?

• Jeny, i to jak! Domek w dwa dni! Siessssaa!
    • Co ty! To jaki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sorry masz rację :oops: Ale Mieczu jest na tyle bystry, że domyśli się prawdziwych intencji 8)

No pewnie - tym bardziej że prawdziwe intencje są tak jednoznacznie wyrażone ;-)

A na poważnie: dla mnie najważniejsze jest to czego nie widać - a więc jak przebiega od momentu rozpoczęcia rozmów do momentu gdy wchodzą na budowę. Że można postawić dom w tydzień - wierzę bez problemów. Mając dobre ekipy (pytanie - gdzie je znaleźć) można bez problemów postawić (i zamieszkać) dom w technologii tradycyjnej w 3 miesiące. A 6 miesięcy to ślimacze tempo (sam w tyle praktycznie zbudowałem i to w okresie jesienno-zimowym).

Tyle że w technoligii tradycyjnej przy takim tempie prawdopodobnie pojawią się problemy (jakieś pęknięcia od osiadania itp.) Pewnie przy lekkiej technologii tego nie ma.

Natomiast sprawa jest tego rodzaju że jak negocjujesz z firmą to jeśli ostatecznie nic z tego nie wyjdzie - tylko straciłeś czas a nic nie zyskałeś. Bo nawet np. projektu ciągle nie masz.

Czyli jak rozumiem optymistyczny scenariusz wygląda tak:

1) Negocjujesz z firmą. Powiedzmy że jest inaczej niż u mnie, trafiłeś na super firmę, i udaje Ci się uzgodnić projekt (podoba Ci się ich gotowy lub zaprojektują Ci) - 2-3 miesiące (może można szybciej - ja straciłem bez rezultatu 4 miesiące).

2) Uzyskujesz pozwolenie na budowę (lub robi to firma - w przypadku firmy z którą rozmawiałem - za dodatkową opłatą) - 1 miesiąc

3) Robisz przyłącza (może zrobi to firma - pewnie też za dodatkową opłatą?) - elektryka, woda, kanaliza, gaz - 1 miesiąc

4) Robisz fundament (może robi to też firma?) - 3 tyg.

5) Przyjeżdżają i stawiają dom - 1 tydzień.

Czyli jak widać - optymistycznie ale realistycznie - 5 miesięcy od momentu gdy podjąłeś decyzję i zacząłeś rozmawiać z firmą. Oczywiście zakładam że jak czekasz na pozwolenie na budowę to w fabryce zaczynają Ci już produkować dom. I oczywiście możesz z nimi negocjować poza sezonem budowlanym. I zakładam że mają projektanta wnętrz a Ty nie masz problemów z podejmowaniem decyzji w sprawie takich rzeczy jak kafelki, kolory ścian itd. Bo jeśli będziesz chciał coś zmienić już na etapie montażu na placu budowy – może być cięzko.

Ale powiedzmy że nie wszystko pójdzie tak dobrze - i np. doszedłeś o etapu fundamentów i coś poszło nie tak? Nie wiem, firma straciła wiarygodność (lub zbankrutowała), przeciąga wejście na budowę, zobaczyłeś w fabryce że elementy są nie takie jakie miały być, itd. Rozumiem że w umowie są jakieś gwarancje, kary umowne itd. Bo innego zabezpieczenia nie masz. Prawdopodobnie na tych fundamentach to w ostateczności jedynie kanadyjczyk postawisz (bo są za słabe na tradycję).

Czyli efektywnie jesteś skazany na tą konkretną firmę i jedyna Twoja nadzieja w ich rzetelności i warunkach umowy.

Pozdrawiam

koło mnie powstał taki dom w zeszłym roku - w ciągu miesiąca wszystko było na sicher - wraz z ogrodzeniem, trawą, firankami w oknach,

pamiętam, że mnie zamurowało jak w jedna sobotę idę i widze kopia fundamenty a w następną już ludki okna myli, tylko ten domek przyjechał juz z pomalowanymi scianami, instalacjami - fukk wypas nawet kolektory na dachu

ale po roku widac wyraźnie jak scianyna łączeniach od siebie odchodzą

Wojtku to na pewno nie Haas, bo pierwsze budynki dopiero powstają. Aleksandryto, parterówka ( dach wielospadowy - na nim Braas ). Salon 36m2, kuchnia 12,5m2, łazienka 7,5m2 i druga 4,5m2. Sypialnie 2-e po 14m2 ( + wnęki na szafy, okna tarasowe ) i jedna 13m2. Do tego garaż 36m2. W standardzie okna drewniane, rolety zewnętrzne, mechaniczna wentylacja, pełne instalacje elektryczna, sanitarna i grzewcza - kondensacyjny Vaillant + grzejniki Purmo z głowicami termostatycznymi, kominek z rozprowadzeniem ciepła do sypialni, ogrzewanie podłogowe w łazienkach i kuchni, parapety zewnętrzne i wewnętrzne ( drewniane ), komin Schiedel, orynnowanie tytanowo-cynkowe, ściany przygotowane do malowania i podłogi do ułożenia... Mniej więcej tak to wygląda. 30 lat gwarancji na całość. I niech sobie ci co lubią grzebią się gospodarczo po 10 lat. Trudno, każdy ma co lubi... :D :D :D

Monoka L - bardzo bym się cieszył gdyby dom spełnił wszystkie Twoje nadzieje. Tego typu budownictwo może być tanie - pod warunkiem że firma dobrze zorganizowana. Dobrze by było żeby były dobre tego typu firmy - jako alternatywa dla niecierpliwych.

Może, przy okazji rzucę kilka uwag, które mogą Ci ewentualnie pomóc:

1) Z tego co widzę (kominek, piec gazowy, ) to prawdopodobnie więcej niż jeden komin. Ale nie to jest ważne: ważniejsze jak będzie ten twój Shidel wykończony tam gdzie będzie wystawał nad dach. Gdybym teraz robił: to końcówkę zrobił bym z cegły klinkierowej. Shidel przewiduje to jako jedną z opcji. Alternatywą jest tynkowanie (wygląda średnio), oklejanie płytkami (mogą odpadać) lub robienie czegoś a la siding (nie każdemu się podoba). W każdym razie porozmawiaj jeszcze ze swoimi gośćmi na ten temat. Może będą musieli na ostatni 1-2 m dać na pół dnia do klinkieru murarza z prawdziwego zdarzenia ale efekt jest zdecydowanie tego warty.

2) Jeśli myślisz o roletach jako zabezpieczeniu antywłamaniowym - daruj sobie i zainwestuj w P4. I jak Ci będą robić elektrykę - to przy okazji pomyśl o alarmie. (Chyba że budujesz się w Norwegii i problem przestępczości w Polsce Cię nie dotyczy).

3) A jako test czy instalacja kanalizacyjna dobrze zaprojektowana – możesz sprawdzić czy przewidzieli górną wentylację kanalizacji...

Wiem że wszystko to są drobiazgi oczywiste o których może nawet nie warto mówić – ale na wszelki wypadek zaryzykuje powtarzanie truizmów.

Pozdrawiam

o wyższości konia nad ręka i wpływowi na samospalanie liści,

nie wiem czemu nie dochodzi priv Moniko L. w spisie nie ma drugiej takiej forumowiczki,

dobra - pojedx na Agrestową od strony Zwycięskiej, jakies 500m dom po prawej stronie, parterowy z kolektorami na dachu, garaż w przyziemi, obłożony kamieniem albo klinkierem, wokół dużo kamiennych elementów

dziś przejeżdżałem tamtędy znowu

doczytałem

firma nazywa się BB-star

wszyscy na budowie gadają po niemiecku (słyszałem - miałem otwarte okno i jechałem powoli, żeby zrobić zdjęcie)

a oto zdjęcia

1. Zbliżam się do zakrętu zażywki po prawej wyłąnia się dom. Jeśli dom zaczęli stawiać w poniedziałek, to to jest 5-ty dzień budowy.

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/bbs-3.jpg

2. Przygotowuję się do zdjęcia właściwego prawą ręką i pokonania zakrętu lewą ręką. Niestety w kadr wszedł jeż (pluszowy), który wisi pod lusterkiem - to ta ciemna plama z prawej strony.

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/bbs-2.jpg

3. Jak widać dom jest od razu z oknami i z roletami. Furgonetki na niemieckich rejestracjach. No i faktcznie szwargotają.

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/bbs-1.jpg

4. A tutaj zbliżenie zdjęcia 2. Widać z jakich płyt składa się dom.

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/bbs-4.jpg

5. I jeszcze adres z drzwi ciężarówki, tej największej

http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/bbs-5.jpg

6. No i zbliżenie na pracowników.

a) http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/bbs-n1.jpg i b) http://strony.aster.pl/mieczotronix/dum/bbs-n2.jpg

Od razu widać, że Niemcy