Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie uwierzycie!

Weź!!! Chciałbyś?  

82 użytkowników zagłosowało

1. 1. Weź!!! Chciałbyś?

• Jeny, i to jak! Domek w dwa dni! Siessssaa!
    • Co ty! To jaki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...
Marzanko, projekty na stronie Haasa są niewiążące

A to zmienia postać rzeczy. To wobec tego czekam niecierpliwie na relację z budowy :) Koniecznie się odezwij, jak już akcja będzie w toku. Bardzo jestem ciekawa. I trzymam kciuki, żeby poszło gładko i szybko a efekt był olśniewający :)

Właśnie jutro jadę zobaczyć budowę tego cudeńka z HAAS, do Opola, stawiają tam bungalow. Coraz bardziej się przekonuję do tej firmy. Po przyjeżdzie napiszę o wrażeniach :D

No to Wam teraz powiem!!! Byłem wczoraj na budowie w Oplu domu Haas i.........szczęka mi opadła. Byłem tam o godz 9, gdy stawiali pierwszą ścianę, o 10 stały już prawie wszystkie, niestety dźwig się zepsuł. Firma zamówiła natychmiast nowy i po godzinie wszystko zaczęło się od nowa. Jak zajrzałem na budowę o godz. 17 to był już dach. Dzisiaj mieli kłaść dachówkę. Domek przepiekny-tzn. w moim typie-bungalow 130 m2. Właściciele zachwyceni, ekipa sprawna i profesjonalna z Czech. Naprawdę byłem pod wrażeniem

• 2 weeks później...
pansmart- no to trzymamy kciuki i koniecznie napisz o wynikach rozmowy, bo Monika l. nie odzywa się :(

Po rozmowie :)

uffff....chyba się zdecyduję...nie jest tak strasznie tanio jak w Opolu,gdzie byłem na budowie, ale tamten domek był parterowy, ogrzewnie Vaillanta, a ja chcę koniecznie z poddaszem użytkowym, trochę większy, z pompą ciepła i solarami - kolektory Haas ma w standardzie, ale w Opolu z nich zrezygnowali, żeby obniżyć koszty. Stan oczywiście developerski, 160 m2. Okna drewniane, rolety, parkiety itp....W stanie surowym zamkniętym jest dużo tańszy, ale z doświadczenia moich rodziców wiem jakie drogie jest wykończenie, ile czasu, nerwów i pieniedzy kosztuje - więc sobie odpuszczę to przeżycie. Zwłaszcza, że najpóźniej w kwietniu muszę się wprowadzić.

Przyznaję, że z początku cena powaliła mnie na kolana, ale kiedy pierwszy szok minął i na spokojnie przeanalizowałem koszta, to nie wydały mi się one aż tak wysokie. Zwłaszcza po przeczytani linku na forum "za ile zbudowaliście swój dom". Jeżeli cena była niska, to coś tam zawsze było nie uwzględnione: okna, dachówka, podłogi itp. Może trochę z lenistwa, a może trochę ze strachu przed fuszerką, wolę te prace zlecić firmie która się na tym zna i daje gwarancje, a gwarancję dają na 25 lat.

Poza tym mam pouczające doświadczenie z malarzami mojego mieszkania, którzy po tygodniu okazali się murarzami :-? , no ale wtedy było już za późno

350 tyś z solarami i pompą ciepła - to oczywiście cena za mój dom.

Stan "do wykończenia" to kwota 280 tyś. W stanie "do wykończenia" dom jest całkowiciwe wykończony na zewnątrz, drzwi i okna drewniane z roletami, dachówka Braas, rynny tytanowo cynkowe, parapety aluminiowe, komin chyba schidel, tynk mineralny, wszystkie instalacje w ścianach....to wszystko jest zawarte w ofercie po wstępnej rozmowie. Mam nadzieję trochę zbic cenę - to pierwsza oferta od nich do ich projektu gotowego. Trochę go przerobiłem, z 6 małych pokoików zrobiłem 4, ale salon na parterze ma ponad 46 m.