aldi 17.08.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 witam, mam pytanie bardzo nurtujące mnie od dłuższego czasu na jakim etapie budowy powinnam zaplanować instalację doprowadzającą powietrze do kominka? czy na etapie fundamentów powinnam wstawić kawałek rury - żeby potem przypadkiem przez nie się nie przebijać ? czy to zależy od modelu kominka który sobie wybiorę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 17.08.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 W moim przypadku rozprowadznie kanalizacji i odprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz zaplanowałem podczas murowania ścian fundamnetowych, a wykonanie bezposrednio po zakonczeniu ich budowania. Warto zaplanować wcześniej przepusty, by nierozkuwać pochopnie wymurowanych ścian przy prowadzaniu rur. Przekrój rury wystarczający to "110 kanalizacyjna", powodznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 18.08.2004 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 to to chyba pokpiłam sprawę, mam fundamenty lane w całości ze względu na brak prądu na działce, rozumiem że w tej sytuacji pozostanie mi tylko przekuwanie się dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 18.08.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 a co z tymi którzy mają już swoje domki i chcą conieco w nich zmodernizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 18.08.2004 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 poniewa zzaplanowałm rekuperator została mi jedna "dziura", tylko nie jestem pewna czy mogę ją użyć do tego celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.08.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 to to chyba pokpiłam sprawę, mam fundamenty lane w całości ze względu na brak prądu na działce, rozumiem że w tej sytuacji pozostanie mi tylko przekuwanie się dzięki Kucie to nie koniec świata, a warto. Pamiętaj u dokładnym uszczelnieniu otworu po wprowadzeniu rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 18.08.2004 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 co zatem proponujesz? przekuć ścianę fundamentową w linii prostej od kominka -? czy jest jeszce coś co powinnam zaplanować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.08.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 co zatem proponujesz? przekuć ścianę fundamentową w linii prostej od kominka -? czy jest jeszce coś co powinnam zaplanować ? Warto pomyśleć przy okazj o innych przepustach: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=320546#320546 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzoo 19.08.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Może nie będzie tak źle zależy gdzie masz kominek. ja mam rure od powietrza z piwnicy. Myślałem, że to błąd, że będą niemiłe zapachy ale mam taki ciąg kominowy, że nie ma tego problemu. Dodatkowo mam trójnik do rury wentylacyjnej w piwnicy wiec extremalnie moge sie tam podpiąć. na lato gdy kominek stoi nieużywany moge rure zamknąć Jeżeli to nie oszpeci budynku możesz przekuć sie przez ściane to troche miększe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 19.08.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Jeśli nie masz piwnic i podłóg, to łatwiej podkopać się pod fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzoo 19.08.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Podkopu nie polecam. sporo roboty i może sie zbierać woda. w wyporzyczalniach mają fajne maszynki z wiertłem koronowym np. fi 100 pod rure pcv pół godzinki i masz fajowy przelot dla kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 08.11.2004 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 zapomiałam dodać - to podobna ma być rura kanalizacyjna -odprowadzająca z kibelka - zapomnieliśmy o ścianie kibelek/ kuchnia w linii prostej a została zrobiona w kuchni do zbiornika - w przyszłości oczyszczalni.Mój tato wpadł na pomysł żeby tylko lekko podkuć u góry ściany fundamentowej bo przecież chodzi o zachowanie spadku a dziura w zewnętrznej ścianie jest dużo niżej czyli wszustko powinno być jego zdaniem ok - waszym też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 08.11.2004 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 zapomniałam dodać że nie mam prądu więc ściany funadamentów mam lane z betonu - więc prąd to mogę mieć za dwa lata zgodnie z umową ZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonzoo 08.11.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 spoko jak jest spadek bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 08.11.2004 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 to mnie trochę uspokoiło tak przez całą zimę zstanawiałabym się skąd mam ten prąd wziąść - chba że za karę ślubny z tatuśkami jechaliby przecinakami ale przy tempie prac ślubnego szybciej bym się wnuków dorobiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.11.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 dzieki Wam wiem juz jak to zrobic - rura 110 szara kanalizacyjna wyprowadzona przez sciane fundamentowa ze spadkiem na zew. Tam mam zamiar zrobic kolanko 90stopni w górę i zakończyć je na ziemi jakims grzybkiem. Aha na dole kolanka nawiercę kilka dziurek żeby ew. jakieś skropliny miały którędy wyciec. Ale co od strony kominka? Też podejście 90stopni w górę ale jak daleko od komina? Gdzie te kominki mają właściwie doprowadzenie powietrza? Chciałem jakoś 30-40cm od komina co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 09.11.2004 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Jeżeli chodzi o Tarnawę to wyjście rury może być w tylnym rogu wkładu lub po środku, wkład można postawić na takim trójnogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 09.11.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Gdzie te kominki mają właściwie doprowadzenie powietrza? Byłem ostatnio w Leroy Merlin i pytałem o taki kominek. Okazuje się, że żaden z modeli czegoś takiego nie miał. Wygląda na to, że ten wlot będzie tylko po to, żeby powietrze miało blisko do popielnika, którym jest zaciągane pod ruszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.11.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Na Leroy M. nie kończy się asortyment dostępnych wkładów kominkowych. Np. Tarnavy, którą wielu Forumowiczów sobie chwali, tak nie kupisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 10.11.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Gdzie te kominki mają właściwie doprowadzenie powietrza? Byłem ostatnio w Leroy Merlin i pytałem o taki kominek. Okazuje się, że żaden z modeli czegoś takiego nie miał. Wygląda na to, że ten wlot będzie tylko po to, żeby powietrze miało blisko do popielnika, którym jest zaciągane pod ruszt. dokladnie tak samo ale od poczatku wiedzialem ze wkladu nie kupie w takim markecie. A z Forum wiem ze sa wklady przewidziane pod doprowadzenie powietrza - i takiego poszukam. Ale to jeszcze daleko przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts