Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Równo w linii ogrodzenia mam słóp od telefonów. Nie chcę przez niego cofnąć ogrodzenia / na 30 m okolice W-wy to stracony majątek/.Jak więc go ominąć , żeby to nie wyglądało żle i było prawidłowo wg. przepisów?
https://forum.murator.pl/topic/2201-jak-omin%C4%85%C4%87-s%C5%82up-telefoniczny-w-linii-ogrodzenia/

Najlepiej omiń go półkoliście kosztem 0,5 m2 swojej działki widziałem takie ogrodzenie gdzieś nad morzem omijało chyba z 10 drzew wygladało bardzo orginalnie. Myślę że nikt ci nie zarzuci że zrobiłeś coś zle. Nie ma tez chyba przepisów mówiących w jakiej odległości od słupa można robić ogrodzenie
racja ominąć półkoliście. tylko przemyśl z czego zrobisz ogrodzenie. nie wyobrażam sobie ładnej "półkolistości" z siatki. pamiętaj też, ze taka półkolistosc wyeksponuje omijany obiekt. gdy jest to drzewo, moze to wyglądać ładnie. co do słupa szanownej TPSA, hmmm, moze wyglądać koszmarnie. co sądzisz o szerokich na ok 25-30 cm dechach o nieregularnych kształtach wkomponowanych w ogrodzenie co kilka metrów, i w taki sposób by jedna z nich przypadkiem zasłaniała slup?

Myślę że nawet giganta TPsa obowiazują jakieś przepisy. Jakim prawem postawili słup na granicy czyjejś działki. Ja bym zaczą od domagania się od tepsy przeniesienia ich własności z mojej działki. Wszędzie są one stawiane przy a nie na granicy. Myślę że można to wygrać, a może się myle ....

Pozdrawiam

jeżeli chodzi o skrzynki energetyczne to ZK jes ustawiana przy granicy ale po stronie Np drogi natomiast ta z licznikiem powinna byc ustawiona przy granicy ale na twojej działce - tak twierdzili kiedy ustawiali mi skrzynki w ubiegłym tygodniu. Ale najczęściej ustawiają obie w jednej lini.
  • 1 month później...
O ile dobrze pamiętam to K.C. w artykule 222 mówi o prawie własności i utrudnieniach w prawie wykonywania go, a co za tym idzie - nie tylko nie mogą Ci go wrzucić w granicę, ale nawet nie może utrudniać konserwacji ogrodzenia czy dojazdu na posesję. W zimie zacznę walkę z TPSA i kablówką o słupki, które stoją w miejscu, gdzie wypada mi wejście na posesję. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii będę wdzięczny za sugestie.
  • 2 weeks później...

On 2002-07-19 22:26, Bodex wrote:

racja ominąć półkoliście. tylko przemyśl z czego zrobisz ogrodzenie. nie wyobrażam sobie ładnej "półkolistości" z siatki. pamiętaj też, ze taka półkolistosc wyeksponuje omijany obiekt. gdy jest to drzewo, moze to wyglądać ładnie. co do słupa szanownej TPSA, hmmm, moze wyglądać koszmarnie. co sądzisz o szerokich na ok 25-30 cm dechach o nieregularnych kształtach wkomponowanych w ogrodzenie co kilka metrów, i w taki sposób by jedna z nich przypadkiem zasłaniała slup?