Piter_Piter 10/29/16 10:21 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 29, 2016 (edited) Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie.Jest to mój pierwszy post więc chciałem się bardzo gorąco ze wszystkimi przywitać i prosić po wyjaśnienie zagadnień, które mnie dręczą.Razem z żoną od dłuższego czasu (10 miesięcy) szukaliśmy w Szczecinie - mieście w którym żyjemy, mieszkania 3 pokojowego o metrażu około 65m2. Po obejrzeniu kilkunastu nieruchomości stwierdziliśmy, że to nie ma sensu gdyż mieszkanie u nas w dobrej dzielnicy, w miarę dobrym stanie to koszt z podatkiem PCC i prowizją dla biura nieruchomości oraz miejscem parkingowym to mniej więcej 350-370 tysięcy, a nierzadko prawie 400 tysięcy gdy mieszkanie jest naprawdę ładne. Sprawdzaliśmy też inwestycje deweloperskie ale wszędzie gdzie byliśmy koszt gołych ścian z miejscem parkingowym to około 360 tysięcy.Jako, że udało mi się na przestrzeni ostatnich dwóch lat wypracować bardzo fajne kontakty i na wszelkie materiały potrzebne do budowy i wyposażenia domu mam do 60% rabatu oraz dostęp do świetnej i pewnej ekipy budowlanej postanowiliśmy, że może byśmy pokusili się o budowę własnego domu jednorodzinnego/W związku z tym chciałem gorąco prosić o wszelkie sugestie ile to tak naprawdę może kosztować. Wiele nocy poświęciłem na przeczytanie forów, artykułów ale chciałbym poznać opinie tylko i wyłącznie do mojego przypadku.Interesuje nas mały domek parterowy o możliwie jak najprostszej konstrukcji. http://pracownia-projekty.dom.pl/arn_mokka_ce.htm Im mniej wydam na mury tym więcej zostanie na wyposażenie ale mnie głównie interesuje ile może mnie to wynieść do STANU DEWELOPERSKIEGO. Nie mówię, że to jest właśnie ten projekt który wybiorę ale kształt i wielkość na pewno będą zbliżone. Prawdopodobnie nie będę stawiał w ogóle garażu. Jeśli ktoś mógłby polecić projekt z którego był zadowolony albo ewentualnie na co mam zwracać uwagę to będę naprawdę wdzięczny.Działka, którą sobie upatrzyłem to koszt około 100 tysięcy z pełnym uzbrojeniem więc zastanawia się czy postawiłbym taki prosty domek do stanu deweloperskiego do 250 tysięcy. Czy to realne? Na inwestycję nie będę brał kredytu, wszystko finansuję z własnych oszczędności więc koszty kredytu odpadają. Dwoje moich znajomych wybudowało się w systemie kanadyjskim. Wolałbym jednak dom murowany z ceramiki ale nie wykluczam takiego typu budownictwa - co o nim sądzicie?Za wszelkie odpowiedzi, sugestie i porady z góry dziękuję i pozdrawiam. Edited October 29, 2016 by Piter_Piter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Arturo72 10/30/16 12:42 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post więc chciałem się bardzo gorąco ze wszystkimi przywitać i prosić po wyjaśnienie zagadnień, które mnie dręczą. Razem z żoną od dłuższego czasu (10 miesięcy) szukaliśmy w Szczecinie - mieście w którym żyjemy, mieszkania 3 pokojowego o metrażu około 65m2. Po obejrzeniu kilkunastu nieruchomości stwierdziliśmy, że to nie ma sensu gdyż mieszkanie u nas w dobrej dzielnicy, w miarę dobrym stanie to koszt z podatkiem PCC i prowizją dla biura nieruchomości oraz miejscem parkingowym to mniej więcej 350-370 tysięcy, a nierzadko prawie 400 tysięcy gdy mieszkanie jest naprawdę ładne. Sprawdzaliśmy też inwestycje deweloperskie ale wszędzie gdzie byliśmy koszt gołych ścian z miejscem parkingowym to około 360 tysięcy. Jako, że udało mi się na przestrzeni ostatnich dwóch lat wypracować bardzo fajne kontakty i na wszelkie materiały potrzebne do budowy i wyposażenia domu mam do 60% rabatu oraz dostęp do świetnej i pewnej ekipy budowlanej postanowiliśmy, że może byśmy pokusili się o budowę własnego domu jednorodzinnego/ W związku z tym chciałem gorąco prosić o wszelkie sugestie ile to tak naprawdę może kosztować. Wiele nocy poświęciłem na przeczytanie forów, artykułów ale chciałbym poznać opinie tylko i wyłącznie do mojego przypadku. Interesuje nas mały domek parterowy o możliwie jak najprostszej konstrukcji. http://pracownia-projekty.dom.pl/arn_mokka_ce.htm Im mniej wydam na mury tym więcej zostanie na wyposażenie ale mnie głównie interesuje ile może mnie to wynieść do STANU DEWELOPERSKIEGO. Nie mówię, że to jest właśnie ten projekt który wybiorę ale kształt i wielkość na pewno będą zbliżone. Prawdopodobnie nie będę stawiał w ogóle garażu. Jeśli ktoś mógłby polecić projekt z którego był zadowolony albo ewentualnie na co mam zwracać uwagę to będę naprawdę wdzięczny. Działka, którą sobie upatrzyłem to koszt około 100 tysięcy z pełnym uzbrojeniem więc zastanawia się czy postawiłbym taki prosty domek do stanu deweloperskiego do 250 tysięcy. Czy to realne? Na inwestycję nie będę brał kredytu, wszystko finansuję z własnych oszczędności więc koszty kredytu odpadają. Dwoje moich znajomych wybudowało się w systemie kanadyjskim. Wolałbym jednak dom murowany z ceramiki ale nie wykluczam takiego typu budownictwa - co o nim sądzicie? Za wszelkie odpowiedzi, sugestie i porady z góry dziękuję i pozdrawiam. Decyzja dobra zeby budować dom zamiast kupować mieszkanie bo wybudujecie dom w cenie mieszkania. Ale nie z własnych środków polecam a z kredytu hipotecznego. Za własną kasę kupcie kawalerkę i na wynajem i będzie akurat na ratę a mieszkanie będzie do waszej dyspozycji. Sądzę,że w Szczecinie nie będzie problemem wynajęcie kawalerki czy wiekszego mieszkania za sporą kasę. I odpuść sobie szkieletora i ceramikę bo to podraża budowę Edited October 30, 2016 by Arturo72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamik 10/30/16 06:17 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Piter, podobny projekt, też Mokka, ale mniejszy (Mokka3) kończy właśnie jedna z forumowiczek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245834-Nigdy-nie-jest-za-p%C3%B3%C5%BAno-%E2%80%93-czyli-nasz-pierwszy-ostatni-dom&p=7066193&viewfull=1#post706619 Jej dom jest nieco mniejszy, ale jeśli masz taniej materiały, to można przyjąć, że poziom cen budowy tego domu da się z dużaą dokładnością oszacować. Podobnej wielkości jest dom Z7 - dużo osób buduje wg tego projektu, więc o kosztach sporo informacji znajdziesz podstawowym problemem przy budowie domu są dobre ekipy, więc jeśli masz takową, to buduj. Ja z kolei odradzalabym budowanie z kredytu, bo to i koszty dodatkowe niemałe, papierologia, ciagłe "spowiadanie" się przed bankiem z postępów, do tego jednak stres. jeszcze jedno - do kosztów budowy często nie wlicza się kosztów zagospodarowania terenu, podjazdu, ogrodzenia, a są to koszty spore. Ogrodzenie możesz zrobić z tanich paneli z siatki, ale podjazd jakiś musisz zrobić, bo inaczej do domu nie wejdziesz. generalnie - moim zdaniem zdecydowanie lepiej dom niż mieszkanie, a przy takich możliwościach jak masz, to buduj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciuspala 10/30/16 07:28 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Rabaty na poziomie 60% to fikcja.Cenniki są tak konstruowane żeby cena katalogowa była wysoka i klient widział duży rabat.Nie powiesz mi że np.bloczek termaliki który na rynku chodzi po 8 zł kupisz 60 % taniej.Sam mam duże znajomości na składach i liczę na oszczędność góra 10-15%.Za to na jak masz znajomości to można oszczędzić dużo więcej.Kiedyś załatwiłem piec teściowej gdzie katalogowo kosztował 4000 zł w sklepie proponowali cena 2800 zł a mi udało się kupić po znajomościach za 1900 zł i oszczędność liczy się 900 zł a nie 2100 zł.Znów teściu na składzie ma pręt zbrojeniowy po 2500 zł może kupić za 2100 a na wiejskim składzie 3 km od budowy mogę kupić pręt po 2000zł bez znajomości.Wszystko zależy kto gdzie kupuje i ile tego bierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciuspala 10/30/16 08:45 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Pompa ciepła powietrze woda jest fajna u mnie w gminie dają dotację i za całość trzeba zapłacić 12 tys zł.Koszt podłączenia, instalacja, sam piec plus bufor to pewnie tez tyle wyjdzie.Problem jest tylko wtedy gdy będą duże mrozy.Poniżej -15 stopni pompa nie działa a poniżej -5stopni jej wydajność diametralnie spada.I co teraz? Pasuje mieć drugi system zasilania czyli kominek lub gaz wiec oszczędności nie ma.A grzanie prądem np przez 2-3 tyg w zimie zeżre całą oszczędność na pompie.Chyba że nie mam racji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Arturo72 10/30/16 10:19 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Poniżej -15 stopni pompa nie działa a poniżej -5stopni jej wydajność diametralnie spada.Kompletna i totalna BZDURA !!!Mi jakoś przy -18st.C działa i nie wybucha i pracuje tylko 10h/dobę na potrzeby ogrzewania i cwu,gdyby było zimniej pracowałaby dłuzej i tyle.I co teraz? Pasuje mieć drugi system zasilania czyli kominek lub gaz wiec oszczędności nie ma.A grzanie prądem np przez 2-3 tyg w zimie zeżre całą oszczędność na pompie.Chyba że nie mam racji.Znowu BZDURA,pompa ciepła p-w może być jedynym źródłem ciepła w domu nawet przy -30st.C.Zuzycie energii na ogrzewanie przez 3 ostatnie lata to 1700-1900kWh czyli ok.500zł,jestem w trakcie czwartego sezonu grzewczego. Edited October 30, 2016 by Arturo72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciuspala 10/30/16 10:41 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Arturo72 skoro uważasz że warto zainwestować w pc to przy dotacjach unijnych ma to sens.U mnie zapotrzebowanie roczne wg projektu to nie ale 7000 kWh, z tym że będzie WM, styropian grafit, drugi syrop lany i okna z najwyższe półki więc liczę że zejdę pomoże 5000 kWh.Powiedz mi jaki COP u Ciebie wychodzi i czy pompa pracuje kiedy potrzebuje czy" wymuszasz" pracę w taniej taryfie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad Podgórski 10/30/16 11:47 AM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Z podobnymi założeniami co autor budujemy nasz dom, tylko my już mieliśmy działkę. powierzchnia użytkowa 88.5m2Nasz jednak będzie droższy bo z generalnym wykonawcą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter_Piter 10/30/16 12:36 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - nie spodziewałem się aż takiego zainteresowania! Arturo72 - kredytu nie potrzebuję. Mogę łącznie przeznaczyć około 400 tyś w gotówce i mam nadzieję, że pozwoli mi to zrobić stan deweloperski + kuchnia + łazienka + panele no i ogrodzenie - najtańsze z siatki na początek. Mieszkanie już mam ale nie zamierzam wynajmować. Za dużo kłopotu, wolę sobie gotówkę inaczej zainwestować Mamik - dziękuję za świetny projekt - prawie 89m2 - taki mi zupełnie wystarczy do życia. Ja nie potrzebuję 200m2, a oszczędności jakie w skali roku przynosi mała konstrukcja są duże. Maciuspala - zgadza się w 100%. Mam !DO! 60% rabatu z katalogu. Może to jest i naciągane ale sam fakt że jak czasami jadę do Castoramy (bo muszę) to aż się za głowę łapie jak tam dla mnie drogo jest. Więc chyba z tymi moimi cenami nie jest źle co? Frofo007 - cały czas o tym myślę. Pompa ciepła i rekuperacja to świetna sprawa, uwzględniam to też w ewentualnym budżecie ale mój problem jest taki że zupełnie się na tym nie znam. musiałbym sporo poczytać zanim komuś to zlecę do zrobienia żeby widzieć czy będę miał dobrze zrobione. Nowa Cukrownia zupełnie odpada. Wychowałem się na Gumieńcach ale tamte klimaty zupełnie mi nie leżą. No i nie jest tajemnicą że między 15 a 17 to tam jest masakra z przejazdem póki obwodnicy Warzymic nie przyklepią. Co do ekipy to prześlę ci na Priv ale nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś - ta ekipa to jest tylko i wyłącznie od budowlanki. Robią sumiennie, dobrze, od rana do wieczora, a cena? Ja wolę zapłacić trochę więcej i się nie martwić że muszę co godzinę przyjeżdżać i sprawdzać czy pracują czy nie i jak pracują. Co do działki to ja zakochany jestem w Kobylance. Bezrzecze, Mierzyn, Dołuje to dom na domu, planowane drogi i obwodnice. Kobylanka ma wszystko co potrzebuję od okolicy a i można ewentualnie jakiś biznes jeszcze tam otworzyć. Usług mało a zapotrzebowanie na wszystko coraz większe Dojazd 23km do centrum zupełnie mnie nie przeraża bo cały czas 2-3 pasy kilometr od działki się ciągną. No i natura 2000. Ptaszki ćwierkają, świeże powietrze, blisko do lasu i jeziorka. Konrad Podgórski - zabieram się za czytanie Twojego dziennika! Edited October 30, 2016 by Piter_Piter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Arturo72 10/30/16 01:14 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Arturo72 skoro uważasz że warto zainwestować w pc to przy dotacjach unijnych ma to sens.U mnie zapotrzebowanie roczne wg projektu to nie ale 7000 kWh, z tym że będzie WM, styropian grafit, drugi syrop lany i okna z najwyższe półki więc liczę że zejdę pomoże 5000 kWh.Powiedz mi jaki COP u Ciebie wychodzi i czy pompa pracuje kiedy potrzebuje czy" wymuszasz" pracę w taniej taryfie.Nowy dom "nie potrzebuje" grzania na okrągło z uwagi na niskie straty ciepła i dużą bezwładność czyli występują małe wahania temperatur rzędu 0,5-1st.C na dobę BEZ OGRZEWANIA i dlatego też system grzewczy jedynie uzupełnia straty energii i to głównie w nocy i przy okazji w tanim prądzie.Widełki czasowe u mnie 22-6 i 13-15 i to wystarczy,żeby temperatura w domu była w przedziale 22,5-23st.C,samo fizyczne "grzanie" pompą to ok.3-4h na dobę,przy mrozach -18st.C to 10h/dobe ale w tym ok.2h cwu.Pompę p-w nie tylko warto z dofinansowaniem ale i bez niego jest tańszym systemem niż gaz ziemny,podobnie z prądem,prąd jest też tańszy niż gaz ziemny.Jaki mam COP ? Nie wiem,sadzę,że średnioroczny pow.3 Edited October 30, 2016 by Arturo72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciuspala 10/30/16 01:15 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Jak porównujesz ceny z Castoramą to za dom trzeba by dać z 400 tys.Ceny tam( oprócz produktów gazetkowo-promocyjnymi) są bardzo wysokie a wiedza ludzi tam pracujących ( jak któregoś złapiesz i nie powie Ci ze nie ma czasu) jest nikła.Do tej pory myślałem że duże składy biorą dużo to tanio sprzedają a wychodzi że dużo biorą by dużo zarobić.Okazuje się że najtaniej mam w najbliższym składzie gdzie mam działkę.Pojadę w styczniu siądziemy potargujemy i zostawie tam 50 tys na początek.Oczywiście na każdy produkt zrobię wczesniej rekonesans aby nie dać sie na czymś wykiwać.Porobie wyceny po znajomych i niech się gimnastykują jak chcą sprzedać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Arturo72 10/30/16 01:19 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Arturo72 - kredytu nie potrzebuję. Mogę łącznie przeznaczyć około 400 tyś w gotówceNie chodzi o to czy potrzebujesz czy nie ale na na kredycie hipotecznym można zarobić przy okazji :)400 klocków to 2 mieszkania z których na czysto masz w Szczecinie ok.3000zł a rata kredytu lekko ponad 2000zł i masz dom i 2 mieszkania :DDziękuję za prowizję za doradztwo Edited October 30, 2016 by Arturo72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel_26 10/30/16 03:04 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Witam, Ja polecam zwrocic tez uwage na projekt Z216 plus - projekt ma fajny rozklad pomieszczen . Z tego co czytalem mozna ten dom postawic za ok 200-250 k zl do stanu deweloperskiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muchenz 10/30/16 07:28 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Nie chodzi o to czy potrzebujesz czy nie ale na na kredycie hipotecznym można zarobić przy okazji :)400 klocków to 2 mieszkania z których na czysto masz w Szczecinie ok.3000zł a rata kredytu lekko ponad 2000zł i masz dom i 2 mieszkania :DDziękuję za prowizję za doradztwo Zakładasz warianty najbardziej optymistyczne i jeszcze je upiększasz - jak tani sprzedawca produktów bankowych . To może przyjmijmy wariant pesymistyczny? Nieuczciwi lokatorzy, rosnące zadłużenie, a później bujanie się po sądach i walka o swoje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Arturo72 10/30/16 08:17 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 To może przyjmijmy wariant pesymistyczny? Nieuczciwi lokatorzy, rosnące zadłużenie, a później bujanie się po sądach i walka o swoje? Dobrze skonstruowana umowa z wypowiedzeniem 1 miesięcznym wystarczy,kaucja 2 miesięczna i płatnosć z góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Busters 10/30/16 08:25 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Dobrze skonstruowana umowa z wypowiedzeniem 1 miesięcznym wystarczy,kaucja 2 miesięczna i płatnosć z góry. tylko bardzo optymistyczne te ceny przyjales zeby w krk wynajac mieszkanie za 1500zl musialbys za nie dac z 300tys. Minus podatek jesli ktos chce placic. Mieszkanie pod wynajem jest pewna mozliwoscia lokaty kapitalu ale srednio ogarnieta osoba moze to zrobic lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muchenz 10/30/16 09:17 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Dobrze skonstruowana umowa z wypowiedzeniem 1 miesięcznym wystarczy,kaucja 2 miesięczna i płatnosć z góry. Buahahaha . Nie będzie płacić, nie będzie chciała wyjść to co zrobisz? Działając zgodnie z prawem. NIC! Mimo nieważnej umowy nie możesz nawet odciąć mediów, bo jest to przestępstwo zagrożone karą więzienia Art. 191 $ 1a Kodeksu Karnego. Odetniesz - on zgłasza do prokuratury, a ciebie zamykają lub masz zawiasy. Pozostaje droga sadowa, eksmisja itd. Może się to ciągnąć latami, zwłaszcza, że od eksmisji są jeszcze wyjątki. Jedyna rada to koledzy z bez karków, ale nie każdy taki jest żeby sięgać do środków siłowych. Więc nie wprowadzaj w błąd i nie fantazjuj na temat wynajmu, bo czasami jest pięknie, a czasami można się naciąć - tak jak wszędzie ponosi się ryzyko inwestycyjne o którym ty nie wspinasz podobnie jak to zwykle robią naganiacze na produkty finansowe. Pozostaje najem okazjonalny, ale tym samym ogranicza się grono klientów, a co za tym idzie zysk też idzie w dół - zwykłe prawidło ekonomiczne - realnie mniejsze ryzyko, to potencjalnie mniejszy zysk. Edited October 30, 2016 by muchenz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Arturo72 10/30/16 09:36 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Buahahaha . Nie będzie płacić, nie będzie chciała wyjść to co zrobisz? Wzywam policję,proste. Nikt obcy nie ma prawa przebywać w czims lokalu. Edited October 30, 2016 by Arturo72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszpir007 10/30/16 10:04 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 Co do wynajmowania mieszkań .. Mam kilku znajomych którzy delikatnie mówiąc mają baaaardzo złe doswiadczernia z wynajmującymi. Wszyscy na tym dużo stracili a i tak cieszyli się że wresz cie udało się im pozbyć kłopotu ...Teraz mieszkania stoją PUSTE , bo żaden nie chce ryzykować ... Też byli pewni że mają swietne umowy , "robili" casting na osoby jakie wynajmą mieszkanie i itd ...Skończyło sie tak że wielu tych co "świetnie wypadlo" to "dobrzy aktorzy" ... Wszyscy byli "w plecy minimum kilkanaście tysiecy" , rekordzista kilkadziesiąt tysięcy , bo na złość lokator zdemolował mieszkanie , odrecił grzejniki , wodę i wywalił klucze i wyjechał ... Przy obecnych przepisach trzeba być szaleńcem albo wariatem aby komuś wynając mieszkanie ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muchenz 10/30/16 10:23 PM Zgłoś naruszenie Share Posted October 30, 2016 (edited) Wzywam policję,proste. Nikt obcy nie ma prawa przebywać w czims lokalu. Nie usunie, bo nie ma takiego prawa. Mało tego, za takie akcje to lokator ciebie może podać na policję za zakłócanie miru domowego czy próbę naruszenia stanu posiadania. Policja/prokuratura wyłącznie bada stan posiadania, nie obejmuje on umów czy aktów własności lokalu, tylko ostatni stan faktyczny - czyli kto zamieszkiwał dany lokal, np. może to zrobić na podstawie wywiadu środowiskowego. Cokolwiek zrobisz: zmienisz zamki, odetniesz media, nie wpuścisz do lokalu to będziesz miał prokuratora na karku i wyrok skazujący za pasem (do 3 lat pozbawienia wolności). Swoich racji na podstawie umów i aktów własności możesz dochodzić wyłącznie przed sądem - policja nie jest od tego. Więc nie wymyślaj już nic, bo się pogrążasz, tylko się doucz - nie bądź ciemniakiem jakim jesteś i nie siej zamętu pisząc bzdury wyssane z własnego palca, nie mające żadnego pokrycia w prawie polskim. Edited October 30, 2016 by muchenz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts