Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do redakcji - proszę przeczytać bo to ważne

budowlany psuj

Recommended Posts

Murator to świetne i fachowe czasopismo, jednak mam jedno poważne zastrzeżenie. Chodzi mi o zdjęcia ilustrujące artykuły, a konkretnie o popularyzację bezpiecznych metod pracy, kilka razy spotkałem się w piśmie ze zdjęciami np. fachowców montujących wkłady kominowe. Otóż stoją sobie ci fachowcy na krawędzi dachu bez żadnych zabezpieczeń w strojach też niekoniecznie roboczych i dla mnie (na codzień zajmuję się bezpieczeństwem pracy) to obraz szokujący. Błagam, jeżeli chcecie żeby wasi czytelnicy nie spadali gremialnie z dachów i rusztowań to zwróćcie uwagę na takie szczególy bo to najprostrzy sposób żeby uczyć ludzi bezpiecznej pracy. pewnie znalazłbym też inne szczegóły, ale nie oto chodzi. dobry fachwiec to człowiek który nietylko potrafi prawidłowo wykonywać swoją prace, ale też nienaraża bez potrzeby siebie i innych na utratę zdrowia i życia!

pozdrowienia!!!

myślę że mały artykulik o bezpieczeństwie na budowie by nie zaszkodził szczególnie taki skierowany do zwykłych "zjadaczy chleba" lub raczej "mieszaczy cementu". w fachowej, behapowskiej prasie jest tego dość dużo, ale co z tego jeszeli czytają je tylko fachowcy z tej branży. pozatym sprawy bezpieczeństwa to nie są fanaberie i mogę sypnąć kilkunastoma przykładami ciężkich urazów lub śmierci spowodowanej upadkami z wysokości, porażeniem prądem, zasypaniem w wykopach itd i itp. po co komu dom jak już będzie na cmentarzu?